تینتورتو

لغت نامه دهخدا

تینتورتو. [ ت ُ رِ ت ُ ] ( اِخ ) ژاکوپو روبوستی. نقاش ایتالیائی ( 1518-1594 م. ) وی آثار متعدد دینی و تاریخی بوجود آورده که از جهت هیجان و رنگ آمیزی عالی و جالب توجه است. تابلوهای عمده او در کاخ دوژها در ونیز می باشد: افتخار ونیز، افتخار بهشت و غیره. ( از فرهنگ فارسی معین ).

دانشنامه عمومی

جاکوپو روبوستی ( به ایتالیایی: Jacopo Robusti ) ( ۱۵۱۸–۱۵۹۴ ) ، مشهور به تینتورِتو ( به ایتالیایی: Tintoretto ) ، نقاش ونیزی دوره رنسانس بود.
او در سال ۱۵۱۸ در ونیز متولد شد. او از میان ۲۱ فرزند بزرگترین بود.
پدرش رنگرز بود به همین دلیل او لقب تینتورتو ( Tintoretto ) گرفت به معنی «پسر رنگرز» یا «رنگرز کوچولو». خانواده او اصالتاً اهل برسیا در لومباردی بودند و سپس شهروند ونیز شدند. به اشتباه نام خانوادگی او را کومین خوانده اند. اما به نقل از استفانیا میسون تاریخدان هنری، روبوستی نامی است که در اظهارنامه مالیاتی و سایر اسناد رسمی وی آمده است.
وی خود را شاگرد تیسین می دانست و آرزو داشت روزی شیوه رنگ آمیزی تیسین را با شیوه طراحی میکل آنژ درهم آمیزد. غالباً از او به عنوان نماینده برجسته و نیز در سبک شیوه مَنِریسم نام برده می شود. معجزه برده یکی از آثار اوست.
عکس تینتورتو
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تینْتورِتّو (۱۵۱۸ـ۱۵۹۴)(Tintoretto)
گئورگیوس قدیس و اژدها
(نام اصلی: یاکوپو روبوستی۱) نقاش ونیزی۲. تک چهره و آثار دینی اثرگذاری خلق کرد. مجموعه ای نقاشی دینی در مدرسۀ سان روکّو۳، ونیز (۱۵۶۴ـ۱۵۸۸)، از برجسته ترین کارهای اوست ـ پیکرهایی که به گونه ای نمایشی از پرتو نوری فرازمینی روشنایی می گیرند، و ژرفانمایی (پرسپکتیو)۴ عمیقی فضای پیرامون آن ها را تحریف می کند. تابلوی گئورگیوس قدیس و اژدها۵ (ح ۱۵۷۰؛ نگارخانۀ ملی لندن۶) از پرآوازه ترین آثار اوست. تینتورتّو در ونیز به دنیا آمد؛ پدرش رنگرز بود و به همین سبب تینتورتّو، به معنای رنگرز کوچک، نام گرفت. نقاشی را از تیسین۷ آموخت، و از میکلانژ بسیار تأثیر گرفت. نقل است که شعارش این بود که «طرح از میکلانژ و رنگ از تیسین». ترکیب بندی گسترده و نمایشی، طراحی ظریف، رنگ آمیزی عالی، و صحنه هایی پرتحرّک، و واجد نورپردازی نمایشی، از مشخصات آثار اوست. ازجمله آثارش عبارت اند از معجزۀ مرقس قدیس در نجات بَرده۸ (۱۵۴۸؛ آکادمیا۹، ونیز)؛ بهشت۱۰ (۱۵۸۸) برای کاخ دوجه۱۱؛ و منشأ راه شیری۱۲ (پس از ۱۵۷۰؛ نگارخانۀ ملی، لندن) که از زیباترین نقاشی های تمثیلی اوست؛ نیز تک چهره های بسیاری آفرید. کیفیّت های ویژۀ کار او ـ جنبۀ نمایشی نظرگیر حرکت، فضا، و نور ـ تا حدی حاصل بهره گیری اش از مدل های مومی کوچک در داخل جعبه ای صحنه مانند بود، که این امکان را برایش فراهم می آورد تا با تغییر حالت ها و نورپردازی و محیط، جلوه های مختلف را بررسی کند. تینتورتّو کمابیش همۀ دوران هنرآفرینی اش را در ونیز گذراند. کارگاه پررونقی داشت و انبوهی از آثار دینی، تک چهره، و نقاشی هایی با مضامین تمثیلی و اسطوره ای پدید آورد. پسرش دومنیکو۱۳ (ح ۱۵۶۰ـ۱۶۳۵) دستیار او در کارهای آخرش بود و ادارۀ کارگاهش را ادامه داد. پسر دیگرش، مارکو۱۴ (۱۵۶۱ـ۱۶۳۷)، و دخترش، ماریتا۱۵ (ح ۱۵۵۶ـ۱۵۹۰) نیز در همان کارگاه نقاشی آموختند.
Jacopo RobustiVenetianScuola di S RoccoperspectiveSt George and the DragonNational Gallery, LondonTitianMiracle of St Mark Rescuing a SlaveAccademiaParadiseDoge’s PalaceThe Origin of the Milky WayDomenicoMarcoMarietta

پیشنهاد کاربران

بپرس