جاذبه

/jAzebe/

مترادف جاذبه: جذب، جذبه، جلب، گیرایی، کشش، ملاحت

متضاد جاذبه: دافعه

برابر پارسی: کشش، ربایش، گرانش

معنی انگلیسی:
attractive force, allure, gravitation, attraction, appeal, charisma, gravity, pull

لغت نامه دهخدا

( جاذبة ) جاذبة. [ ذِ ب َ ] ( ع ص ، اِ ) تأنیث جاذب. شتر کم شیر: ناقة جاذبه ؛ یعنی شترماده کم شیر. || کشنده. رباینده. ( منتهی الارب ): بر مثال مغناطیس به جاذبه قهر ایشان رابخود کشیدند. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 35 ). || برگرداننده چیزی از جای خودش. ج ، جِذاب. ( منتهی الارب ). || تأثیر. || محبت. ( آنندراج ) ( غیاث ). یکی از قوای تن. قوه ای در حیوان و نبات که غذا را جذب میکند. مؤلف ذخیره خوارزمشاهی آرد: از چهار قوه خادمه طبیعیّه است که در اعضاء موجود است و مواد مورد احتیاج را به خود جذب میکند. ( تذکره ضریر انطاکی ج 1 ص 13 ). مؤلف آنندراج آرد: قوتی است که در اعضاء موجود است تا آنچه مناسب و مفید است جذب کند. و در ذخیره خوارزمشاهی آمده : و این چهار قوت یکی جاذبه است یعنی کشنده ، دوم ماسکه است یعنی قوتی که غذا را نگه دارد... || یکی از هشت خادم نفس نباتی که غذا را از ظاهر به باطن جسم خود جذب میکند و این قوه در تمام موجوداتی که دارای نفس نباتی هستند وجود دارد و غذاهای لازم را به خود جذب میکند. مؤلف ذخیره خوارزمشاهی آرد: قوت جاذبه اندر لیفهای عصبها است که از درازا نهاده است :
بود جلاد شهرستان جسمت جاذبه هموار
چو یخ انداز باشد ماسکه اندر غمش شادان.
ناصرخسرو.
- جاذبه ( قوه ٔ... ) ؛ قوه ای است که مولکول ها بوسیله آن بسوی یکدیگر کشیده میشوند و در اصطلاح علوم ، جاذبه یا قوه ثقل ، قوه ای است که اجسام ثقیل را بطرف مرکز زمین جذب میکند.
- جاذبه الکتریکی ؛ نیروئی است که بوسیله آن اجسام «الکتریزه » اجسام سبک را بطرف خود می کشد.
- جاذبه زمین ؛ قوه ای که در مرکز زمین نهفته است و اشیاء را بسوی خود جذب میکند. فرید وجدی در دائرة المعارف آرد: جاذبه زمین ، بعقیده طبیعیین نیروئی است در زمین که بوسیله آن تمام موجودات روی آن کره بطرف مرکز آن کشیده میشود. حقیقت قوه جاذبه بدرستی معلوم نیست ولی جذب اشیاء بسوی آن محسوس است ، زیرااگر جسمی را بفضا پرت کنیم ، در مدت کوتاه یا درازی بزمین سقوط میکند. نیوتن ( 1642 - 1727 م. ) عالم معروف انگلیسی ، قانون جاذبه عمومی را کشف کرد که بموجب آن تمام کرات آسمانی متقابلاً به سوی هم کشیده میشوندبطوری که هیچ جرمی از تحت این قاعده بیرون نیست. معلق بودن کرات در فضای خالی بدون چیزی که آنها را نگه دارد او را مجبور به این فرض علمی کرده است ، ولی بمجرد دقت در احوال موجودات آسمانی و حرکت آنها بر ما معلوم میشود که فرضیه جاذبه عمومی کامل نیست ، زیرااگر اجرام سماوی کشش متقابل در یکدیگر داشته باشند میبایست همه یک گروه تشکیل دهند، مگر اینکه فرض شود اجرام نامتناهی هستند. علاوه بر این مجرد فرض جاذبه عمومی حرکات سیارات را برای ما توجیه نمیکند، بلکه تصور آن را از ذهن بدور میکند و خود نیوتن نیز به این نکته توجه داشته و گفته است : باید دانست که تمام حرکات کنونی سیارات را نمیتوان به قوه جاذبه منسوب دانست ، زیرا این قوه اجسام را تنها بطرف خورشید میکشاند، بنابراین باید یک دست الهی ( غیبی ) سیارات را در محور خودشان بدور خورشید بچرخاند. ( از دایرة المعارف فرید وجدی ج 3 ص 45 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

جذب کننده، بخودکشنده، نیروی کشیدن اجسام به خود
( اسم ) ۱- مونث جاذب .یاجاذب. عمومی . نیروییکه هم. اجسام را بطرف مرکز زمین میکشد جذب ربایش . ۳- محبت . ۴- قوه ای در حیوان و نبات که غذا را جذب میکند. یا جاذب. جنسی . کشش جنسی در زن و مرد. یا جاذب. محبت . کشش عشق .

فرهنگ معین

(ذِ بِ ) [ ع . جاذبة ] (اِفا. ) نیرویی که اجسام را به طرف خود می کشد.

فرهنگ عمید

۱. نیرویی که همۀ اجسام و اشیا را به سوی یکدیگر جذب می کند، گرانش.
۲. (صفت ) =جاذب

فرهنگستان زبان و ادب

[فیزیک] ← ربایش

دانشنامه عمومی

جاذبه (ترانه پیکسی لات). «جاذبه» تک آهنگی از هنرمند اهل بریتانیا پیکسی لات است که در سال ۲۰۱۰ میلادی منتشر شد.
عکس جاذبه (ترانه پیکسی لات)

جاذبه (ترانه هویگ). «جاذبه» تک آهنگی از هوینگ دمیرجیان است که در سال ۲۰۱۷ میلادی منتشر شد. این ترانه نماینده قبرس در یوروویژن ۲۰۱۷ است.
عکس جاذبه (ترانه هویگ)

جاذبه (فیلم). گرانش یا جاذبه ( به انگلیسی: Gravity ) یک فیلم سه بعدی علمی–تخیلی[ ۴] و درام[ ۵] [ ۶] آمریکایی محصول سال ۲۰۱۳ به کارگردانی آلفونسو کوارون است که برای اولین بار در هفتادمین جشنواره فیلم ونیز در ماه اوت ۲۰۱۳ به نمایش درآمد. [ ۷] ساندرا بولاک و جرج کلونی دو بازیگر اصلی این فیلم هستند. این فیلم در جشنواره اسکار سال ۲۰۱۴ برنده هفت جایزه شد.
یک مهندس پزشکی ناسا به نام رایان استون ( با بازی ساندرا بولاک ) در نخستین سفر خود به بیرون از کرهٔ زمین، به همراه فضانورد باتجربه مت کوالسکی ( با بازی جرج کلونی ) ، دو نفر از اعضای یک تیم ۵ نفره از فضانوردان آمریکایی هستند که مأموریت آن ها تعمیر تلسکوپ هابل می باشد. در حین یکی از راهپیمایی های فضایی، پیغام اضطراری مبنی بر انهدام یکی از ماهواره های جاسوسی روسیه و پراکنده شدن تکه های بدنهٔ آن در فضا و برخورد آن ها با سایر ماهواره های موجود در جو زمین به آن ها مخابره می شود. پیغام دستوری مبنی بر دور شدن فضاپیما در اسرع وقت از آن محل است ولی به دلیل سرعت بسیار زیاد ترکش های انفجار، زمان زیادی برای فرار از صحنه باقی نمی ماند و هجوم ترکش ها منجر به انهدام فضاپیمای آمریکایی و کشته شدن سه فضانورد دیگر می شود. از این تیم تنها رایان استون و مت کوالسکی که زنده مانده اند، سعی می کنند به هر نحو ممکن جان خود را نجات دهند؛ این در حالی است که ذخیرهٔ اکسیژن لباس فضایی استون در حال تمام شدن است و . . . . [ ۸]
این فیلم در مراسم اسکار ۲۰۱۴ موفق به دریافت هفت جایزه در رشته های بهترین تدوین، بهترین تدوین صدا، بهترین موسیقی متن، بهترین فیلم برداری، بهترین جلوه های ویژه، بهترین میکس صدا و بهترین کارگردانی شد.
• ساندرا بولاک - دکتر رایان استون
• جرج کلونی - مت کوالسکی
اد هریس - مامور کنترل ماموریت در هیوستون ( صدا )
• فالدوت شارما - مهندس پرواز ( صدا )
• امی وارن - کاپیتان ماموریت ( صدا )
• بشیر ساوج - کاپیتان ایستگاه بین المللی فضایی ( صدا )
عکس جاذبه (فیلم)

جاذبه (فیلم ۱۹۶۹). جاذبه ( انگلیسی: Attraction ) با نام اصلی نروسوبیانکو ( ایتالیایی: Nerosubianco؛ معنای تحت اللفظی: «سیاه رویِ سفید» ) فیلمی کمدی در سبک شهوت نگاره به کارگردانی تینتو براس است که در سال ۱۹۶۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به تری کارتر و تینتو براس اشاره کرد.
عکس جاذبه (فیلم ۱۹۶۹)

جاذبه (فیلم ۲۰۱۷). جاذبه [ توضیح ۱] ( به انگلیسی: Attraction ) یک فیلم علمی تخیلی از سینمای روسیه به کارگردانی فئودور بوندارچوک و محصول ۲۰۱۷ است. داستان در مورد یک سفینه فضایی متعلق به موجودات فرازمینی است که در یک منطقه مسکونی در مسکو سقوط می کند. دولت روسیه بلافاصله حکومت نظامی اعلام می کند زیرا مردم محلی از این مهمان ناخوانده به دلیل کشته شدن و مفقودشدن چند صد نفر در زمان سقوط و برخورد این سفینه و مشکلات دیگری که بعداً پیش می آید عصبانی هستند. در این فیلم، ایرینا استارشنباوم، الکساندر پتروف، رینال موخامتوف و اولگ منشیکف بازیگران اصلی هستند.
به گفتهٔ کارگردان آن، این فیلم یک تمثیل اجتماعی است. نویسندگان فیلمنامه اظهار داشتند که این فیلم از شورش های بیریولی یُوُ در سال ۲۰۱۳ الهام گرفته است.
این پروژه چهارمین فیلم روسی بود که به قالب سه بعدی آی مکس ( IMAX ) منتقل شد. اولین نمایش آن در روسیه در ۲۶ ژانویه ۲۰۱۷ بود. این فیلم در گیشه بسیار موفقیت بود و پردرآمدترین فیلم علمی تخیلی روسی در سال ۲۰۱۷ شد. همچنین نمرات و نظرات خوبی از طریق رسانه های روسی دریافت کرد ولی با انتقادات مختلف و متوسط منتقدان غربی روبرو شد.
یک دنباله برای این فیلم با عنوان هجوم در روز اول سال ۲۰۲۰ ( اول ژانویه ) در سینماهای روسیه نمایش یافت و در سه مارس ۲۰۲۰ بر روی DVD و بلو - ری و آی تیونز منتشر شد.
عکس جاذبه (فیلم ۲۰۱۷)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:گرانش

جدول کلمات

کشش

مترادف ها

attraction (اسم)
جذب، جاذبه، جلب، کشش، کشندگی

gravitation (اسم)
تمایل، گرایش، جاذبه، کشش، قوه جاذبه

فارسی به عربی

جاذبیة

پیشنهاد کاربران

تعدادی از واژگان علم نجوم به انگلیسی:
astronomy = علم نجوم
The solar system = منظومه شمسی
The sun = خورشید 🌞
Mercury = عطارد، تیر
Venus = زهره، ناهید
Earth = زمین 🌎
...
[مشاهده متن کامل]

Mars = مریخ، بهرام
Jupiter = مشتری، هرمز
Saturn = زحل، کیوان
Uranus = اورانوس
Neptune = نپتون
space = فضا
galaxy = کهکشان
orbit = مدار
meteorite = شهاب سنگ
comet = ستاره دنباله دار
asteroid = سیارک
asteroid belt = کمربند سیارک ها ( بین مریخ و مشتری )
meteor / shooting star / falling star = شهاب سنگی که در حال سوختن وارد اتمسفر زمین می شود
black hole = سیاه چاله
dark matter = ماده تاریک
gravity = جاذبه
axis = محور
star = ستاره
eclipse = خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی
solar eclipse = خورشید گرفتگی
lunar eclipse = ماه گرفتگی
supernova = سوپرنوا، ابرنواختر
the Big Bang = بیگ بنگ
constellation = صورت فلکی
cosmology = کیهان شناسی
dwarf planet = سیاره کوتوله
light year = سال نوری
terrestrial = زمینی، خاکی
celestial = آسمانی
extraterrestrial = فرازمینی

گیرایی
جذب، جذبه، جلب، گیرایی، کشش، ملاحت، ربایش، گرانش
گرایش
این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست:
هاکْسویی ( سنسکریت: بْهاکس= جذب + پسوند فاعلی اوستایی «او» + پسوند مصدری «ی» )
لایاکی ( لایا از سنسکریت: لَیَ= جذب + پسوند فاعلی «اک» + پسوند مصدری «ی» )
...
[مشاهده متن کامل]

لایوگاری ( لایوگ از سنسکریت: لَیَیوگَ= جذب + پسوند فاعلی «ار» + پسوند «ی» )
سایوجاکی ( سایوج از سنسکریت: سایوجیَ= جذب + پسوند فاعلی «اک» + پسوند «ی» )
( جاذبه = جذابیت )

بپرس