جرجی زیدان

لغت نامه دهخدا

جرجی زیدان. [ ج ُ زَ ] ( اِخ ) ابن حبیب زیدان. مورخ و روزنامه نگار و داستان نویس و لغوی معروف عرب ، در ماه تشرین ( اکتبر ) 1861 م. / 1278 هَ. ق. در یک خاندان مسیحی عرب در بیروت بدنیا آمد، و تحصیلات مقدماتی را در مدارس آنجا فراگرفت و در کودکی چندی به نقاشی و زبان انگلیسی پرداخت آنگاه بتحصیل طب و پس از آن به داروسازی در دانشکده امریکایی بیروت اشتغال یافت و چون لازمه فراگرفتن داروسازی آموختن زبان لاتین بود آن زبان را نیز بحد کامل فراگرفت. وی پس از بپایان رساندن تحصیلات خود بر اثر فشار عمال دولت عثمانی بقاهره رفت و به نوشتن مجله ، «الزمان » پرداخت. جرجی زیدان ابتدا میخواست در دانشکده قاهره مشغول تحصیل شود اما موفق نشد و در سال 1884 م. با ژنرال گردون حاکم انگلیسی سودان بعنوان مترجم انگلیسی و عربی به خرطوم رفت و در جنگهای احمد مهدی سودانی حضور یافت و پس از پایان آن آشوب سفری به لندن کرد وپس از بازگشت به قاهره با مجله معروف «المقتطف » همکاری کرد و کمی بعد از آن کار کناره گرفت و در سال 1889 م. کتابی بنام «تاریخ الماسونیه العام » ( تاریخ فراماسونها ) انتشار داد و در ضمن در مدرسه داروسازی قبطی های قاهره تدریس میکرد. او بسال 1892 م. مجله معروف ماهانه «الهلال » را انتشار داد که تاکنون توسط فرزندانش منتشر میشود. جرجی زیدان مدتی در بیروت بتدریس دو زبان «عبرانی » و «سریانی » پرداخت و سرانجام درقاهره بتألیف کتب خود مشغول شد تا این که بسال 1914م. برابر 1337 هَ. ق. بر اثر سکته دماغی در قاهره درگذشت. جرجی زیدان نخستین نویسنده عرب است که بسبک نویسندگان اروپایی موضوعات تاریخی و علمی اسلامی رابصورت داستان ( رمان ) انتشار داد و اکثر این داستانها به فارسی ترجمه شده است. او را تألیفات بسیاری است که از آن جمله است : 1 - تاریخ آداب اللغة العربیة.در چهار جلد. 2 - تاریخ التمدن الاسلامی در پنج جلد . 3 - علم الفراسة الحدیث. 4 - روایات تاریخ الاسلام. 5 - تاریخ مصر الحدیث. 6 - تاریخ العرب قبل الاسلام. 7 - الفلسفة اللغویة و الالفاظ العربیة. 8 - تاریخ انگلترا. 9 - التاریخ العام منذ الخلیقة الی الان. 10 - تاریخ الیونان و الرومان. 11 - طبقات الامم و السلاسل البشریة. و صدها مقاله به عربی درباره اسلام و مسلمانان که تحقیقات وی مورد تصدیق دانشمندان قرار گرفته است. ( از معجم المؤلفین و الموسوعه و مقدمه ترجمه تاریخ تمدن جرجی زیدان ).

فرهنگ فارسی

ابن حبیب زیدان مورخ و روزنامه نگار و داستان نویس و لغوی معروف عرب در ماه تشرین ۱۸۶۱ م . برابر ۱۲۸۷ ه. در یک خاندان مسیحی عرب در بیروت بدنیا آمد و تحصیلات مقدماتی را در مدارس آنجا فرا گرفت و در کودکی چندی به نقاشی و زبان انگلیسی پرداخت آنگاه بتحصیل طب و پس از آن بدارو سازی در دانشکده امریکایی بیروت اشتغال یافت و چون لازمه فرا گرفتن دارو سازی آموختن زبان لاتین بود آن زبان را نیز بحد کامل فرا گرفت .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جرجی زیدان ، ادیب ، مورخ و روزنامه نگار لبنانی است.
وی در ۱۱ جمادی الاخره ۱۲۷۸ در خانواده ای تنگدست و مسیحی در بیروت به دنیا آمد.
دوران کودکی
پدرش ، حبیب ، از اهالی روستای عَین عَنّوب بود که همراه خانواده اش به بیروت مهاجرت کرده و در آن جا در اغذیه فروشی کار می کرد.
← مدرسه کشیش
او در اغذیه فروشی با بزرگانی نظیر ابراهیم الیازجی (منتقد، شاعر ، روزنامه نگار و محقق ) و عبداللّه بستانی (شاعر، روزنامه نگار ونمایشنامه نویس ) آشنا شد و به عضویت گروه «جمعیة شمس البِرّ»، شعبه ای از جمعیت جوانان مسیحی در انگلستان ، در آمد و در این گروه ، با یعقوب صروف (روزنامه نگار، مترجم و داستان نویس )، سلیم البستانی (روزنامه نگار و داستان نویس )، و اسکندر البارودی آشنا شد.
← دانشکده پزشکی
...

[ویکی شیعه] جُرجی زِیدان (۱۲۷۸ق در بیروت، ۱۳۳۲ قاهره) نویسنده و روزنامه نگار مسیحی لبنانی، مؤسس نشریه اَلهِلال و نویسنده ۲۳ رمان تاریخی که درباره تاریخ اسلام و شیعه نیز آثاری از خود به جای گذاشته است. وی در کتاب تاریخ آداب اللغة العربیة، نقش شیعه در بنای فرهنگ اسلامی را بسیار اندک شمرد. کتاب های: تأسیس الشیعه الکرام لفنون الاسلام (سید حسن صدر)، المراجعات الریحانیه (شیخ محمدحسین کاشف الغطاء) و الذریعه (آقا بزرگ طهرانی) در رد ادعای زیدان و در دفاع از شیعه نگاشته شد.
در ۱۱ جمادی الا´خره ۱۲۷۸ در خانواده ای مسیحی در بیروت به دنیا آمد. در پنج سالگی برای تحصیل به مدرسه کشیش الیاس شفیق / الیاس شویری رفت، پس از دو سال، به مدرسه الشوام رفت و حساب، صرف و نحو، خوشنویسی و کمی زبان فرانسه آموخت. در نه سالگی به مدرسه الاقمارالثلاثة رفت و در یازده سالگی، با اصرار پدرش، تحصیل را رها کرد و چند سال مشغول کار شد.
در پانزده سالگی به مدرسه ای شبانه رفت و زبان انگلیسی آموخت. در همان زمان، تألیف فرهنگیْ انگلیسی به عربی را آغاز کرد که ناتمام ماند. او در کار اغذیه فروشی با ابراهیم الیازجی (منتقد، شاعر، روزنامه نگار و محقق) و عبداللّه بستانی (شاعر، روزنامه نگار ونمایشنامه نویس) آشنا شد و به عضویت گروه «جمعیة شمس البِرّ»، شعبه ای از جمعیت جوانان مسیحی در انگلستان درآمد و در این گروه، با یعقوب صروف (روزنامه نگار، مترجم و داستان نویس)، سلیم البستانی (روزنامه نگار و داستان نویس) و اسکندر البارودی آشنا شد. با تشویق ها و راهنمایی های بارودی، تصمیم گرفت به دانشکده پزشکی برود. دو ماه دروس مقدماتی را نزد بارودی خواند و در۱۲۸۹ در رشته پزشکی به کالج پروتستان سوری راه یافت و در سال اول، شاگرد ممتاز شد. در اوایل سال دوم، زیدان و دانشجویان دیگر در اعتراض به کاستی های دانشکده و برای احقاق حقوق خود و هواداری از استادی که به علت سخنرانی درباره داروینیسم اخراج شده بود، از رفتن به کلاس خودداری کردند. پس از کشمکش های بسیار، دانشکده تصمیم گرفت دانشجویان معترض را اخراج کند.

دانشنامه عمومی

جُرجی زیدانی ( ۱۴ دسامبر ۱۸۶۱، بیروت - ۲۲ ژوئیهٔ ۱۹۱۴، قاهره ) تاریخ نگار، داستان نویس، و روزنامه نگار عرب زبان لبنانی است که برای نوشتن ۲۳ رمان تاریخی و تأسیس نشریهٔ الهلال معروف است. طی نهضت بیداری عرب ها و شکل گیری جنبش النهضة، قصد او از نوشتن رمان های تاریخی، آشنا نمودن مردمان عرب با فرهنگ و تاریخ خود بوده است.
وی در ۱۱ جمادی الثانی ۱۲۷۸ در خانواده ای تنگدست و مسیحی در بیروت به دنیا آمد. پدرش، حبیب، از اهالی روستای عَین عَنّوب بود که همراه خانواده اش به بیروت مهاجرت کرده و در آنجا در اغذیه فروشی کار می کرد. وی که خود بی سواد بود و فقط خواندن و نوشتن و حساب و کتاب مقدماتی را ضروری می دانست، زیدان را در پنج سالگی به مدرسه فرستاد تا در آینده در اداره اغذیه فروشی به او کمک کند. زیدان، پس از دو سال، به مدرسه رفت و در آنجا حساب، صرف و نحو، خوش نویسی و کمی زبان فرانسه آموخت. در یازده سالگی، با اصرار پدرش، تحصیل را رها کرد. [ ۱]
زیدان یک سال واندی در اغذیه فروشی نزد پدرش، و سپس دو سال در یک کارگاه کفاشی کار کرد، اما دوباره نزد پدرش بازگشت. در پانزده سالگی به مدرسه ای شبانه رفت و در مدت چهار ماه، با تلاش بسیار، زبان انگلیسی آموخت. در همان زمان، تألیف فرهنگی انگلیسی به عربی را آغاز کرد که ناتمام ماند. در اغذیه فروشی با بزرگانی نظیر ابراهیم الیازجی ( منتقد، شاعر، روزنامه نگار و محقق ) و عبداللّه بستانی ( شاعر، روزنامه نگار و نمایشنامه نویس ) آشنا شد و به عضویت گروه «جمعیة شمس البِرّ»، شعبه ای از جمعیت جوانان مسیحی در انگلستان، درآمد و در این گروه، با یعقوب صروف ( روزنامه نگار، مترجم و داستان نویس ) ، سلیم البستانی ( روزنامه نگار و داستان نویس ) ، و اسکندر البارودی ( به عربی: اسکندربن نقولابن سمعان بن مرادبارودی ) آشنا شد. با تشویق ها و راهنمایی های بارودی، تصمیم گرفت به دانشکده پزشکی برود. دو ماه دروس مقدماتی را نزد بارودی خواند و در ۱۲۹۸ در رشته پزشکی به کالج پروتستان سوری راه یافت و در سال اول، شاگرد ممتاز شد. در اوایل سال دوم، زیدان و دانشجویان دیگر در اعتراض به کاستی های دانشکده و برای احقاق حقوق خود و هواداری از استادی که به علت سخنرانی دربارهٔ داروینیسم اخراج شده بود، از رفتن به کلاس خودداری کردند. پس از کشمکش های بسیار، دانشکده تصمیم گرفت دانشجویان معترض را اخراج کند. [ ۱]
عکس جرجی زیدان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:زیدان ، جرجی (بیروت ۱۸۶۱ـ۱۹۱۴)

پیشنهاد کاربران

بپرس