جعفر بن ابی طالب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جعفر بن ابی طالب پسر عموی پیامبر و برادر حضرت علی و از شهدای بزرگ صدر اسلام است.
جعفر بن ابی طالب، کنیه اش ابوعبد الله ، پسر عموی پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم ، برادر حضرت علی علیه السلام ، و از شهدای بزرگ صدر اسلام . مادرش ، فاطمه بنت اسد بن هاشم ، نخستین زن هاشمی بود که با مردی هاشمی ، یعنی ابوطالب ، ازدواج کرد و به ترتیب چهار پسر به نامهای طالب ، عقیل ، جعفر و علی به دنیا آورد که فاصله زمانی میان هر کدام ده سال بود.

[ویکی شیعه] جعفر بن ابی طالب بن عبدالمطلب مشهور به جعفر طیار و ذوالجناحین، سومین فرزند ابوطالب، پسرعموی پیامبراکرم(ص)، برادر بزرگ تر امام علی(ع) و صحابی رسول خدا(ص).
وی دارای مقام و منزلت بسیاری نزد پیامبر اکرم(ص) بود و رسول خدا او را به عنوان سرپرست کاروان مسلمانان در مهاجرت به حبشه برگزید. پیامبر(ص) پس از بازگشت جعفر از حبشه به او نمازی آموخت که به نماز جعفر طیار مشهور است. جعفر در جنگ موته به شهادت رسید. مزار او در اردن است.
بنا بر نظر مشهور، تولد جعفر، بیست سال پیش از بعثت پیامبر(ص) در طایفه بنی هاشم از قبیله قریش اتفاق افتاد. پدر وی ابوطالب از بزرگان قریش و مادرش فاطمه بنت اسد بود. وی سومین فرزند ابوطالب پس از طالب و عقیل بود. فرزند چهارم ابوطالب ، علی(ع) است. گفته شده است فاصله بین هر کدام از برادران ده سال بوده است.

[ویکی فقه] جعفر بن ابی طالب (علیه السلام). جعفر بن ابی طالب پسرعموی پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) و برادر حضرت علی (علیه السلام) و از شهدای بزرگ صدر اسلام است.
جعفر بن ابی طالب، کنیه اش ابوعبد الله ، پسر عموی پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) ، برادر حضرت علی (علیه السلام) ، و از شهدای بزرگ صدر اسلام . مادرش ، فاطمه بنت اسد بن هاشم ، نخستین زن هاشمی بود که با مردی هاشمی ، یعنی ابوطالب ، ازدواج کرد و به ترتیب چهار پسر به نامهای طالب ، عقیل ، جعفر و علی به دنیا آورد که فاصله زمانی میان هر کدام ده سال بود. جعفر بن ابی طالب بیست سال پس از عام الفیل (۵۷۰ میلادی ) در مکه به دنیا آمد. هنگامی که در مکه خشکسالی شد و ابوطالب دچار مضیقه مالی گردید، به پیشنهاد پیامبر(صلی الله علیه وآله وسلم)، عباس بن عبدالمطلب نزد برادرش ابوطالب رفت و جعفر را به خانه خود برد و کفالتش را برعهده گرفت . جعفر همچنان نزد عمویش ماند تا اینکه اسلام آورد و بعد از وی بی نیاز شد.
← اسلام آوردن
بر اثر افزایش فشار و شکنجه کفار قریش و توصیه پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) به مسلمانان برای مهاجرت از مکه به حبشه ، جعفر بن ابی طالب در سال پنجم بعثت ، در دومین مهاجرت مسلمانان به حبشه ، همراه همسرش اسماء بنت عمیس به حبشه رفت. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم)، به همراه جعفر، به عنوان امیر و سرپرست تمام مسلمانان مهاجر به حبشه ، نامه ای خطاب به نجاشی ، پادشاه آن سرزمین ، فرستاد و در آن ، ضمن دعوت وی به اسلام ، از او خواست تا به اوضاع جعفر و دیگر مسلمانان مهاجر و پناهنده به وی ، رسیدگی کند. وقتی کفار قریش ، عمرو بن عاص و عبدالله بن مسعود بن ابی ربیعه مخزومی و به روایتی عماره بن ولید را با هدایایی نزد نجاشی فرستادند تا شاید بتوانند مسلمانان مهاجر را به مکه بازگردانند، سخنگوی مسلمانان پناهنده به حبشه ، جعفر بن ابی طالب بود. او در جلسات مناظره به خوبی مواضع و دیدگاه اسلام را بیان کرد تا جایی که نجاشی و اسقفهایش را متقاعد ساخت و فرستادگان قریش ناامید به مکه بازگشتند. گفته شده است که نجاشی پس از سخنان جعفر بن ابی طالب اسلام آورد.
← فرزندان جعفر از اسماء
به گزارش برخی مورخان ، پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) پس از ورودش به مدینه میان مهاجران و انصار پیمان برادری بست . در این پیمان ، جعفر بن ابی طالب با معاذ بن جبل انصاری برادر شد ؛ اما، با توجه به اینکه جعفر بن ابی طالب در آن زمان در حبشه اقامت داشته است ، این خبر نمی تواند صحیح باشد مگر آنکه این پیمان غیابا بسته شده باشد. جایگاه و منزلت جعفر بن ابی طالب چنان والا بود که پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) برای وی سهمی از غنایم نبرد بدر را، با اینکه در آن حضور نداشت ، در نظر گرفت .
باز گشت از حبشه
...

[ویکی فقه] جعفر بن ابی طالب (قرآن). جعفر بن ابی طالب ملقب به ذوالجناحین و طیار امیر مهاجران به حبشه و فرمانده شهید سپاه اسلام در غزوه موته بود.
اعراف گذرگاهی به بهشت
۱. ↑ الطبقات، ابن سعد، ج۱، ص۹۷.
فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «جعفر بن ابی طالب».
...

دانشنامه عمومی

جعفر ابن ابی طالب ( ۳۴ قبل از هجرت - ۸ هجری قمری ) ملقب به ذوالجناحین و مشهور به جعفر طیار یکی از صحابه و پسر عموی پیامبر اسلام محمد و همچنین برادر بزرگتر علی بن ابی طالب بود.
او در سال پنجم بعثت که آزار هایی که مخالفان اسلام نسبت به مسلمانان می داشتند به اوج خود رسیده و آنان را به ستوه آورده بود، سرگروه جمعی از مسلمانان بود که با اجازه محمد به سرزمین حبشه هجرت کردند.
چون مردم حبشه از اهل کتاب و به دین عیسی مسیح بودند و می شد حدس زد که نسبت به مسلمانان مهربان خواهند بود. داستان دفاع جعفر ابن ابی طالب از اسلام و مسلمین در برابر نجاشی پادشاه حبشه ( هنگامی که عمروعاص برای برگرداندن آن ها با هدایای بسیار به نزد پادشاه رفته و او را تحریک کرده بود ) در تاریخ آمده است. جعفر بن ابی طالب پسری به نام عبدالله داشت که شوهر زینب بود.
به گفته مسلمانان وی در غزوه موته ( سال هفت بعد از هجرت ) پرچم سپاه اسلام را داشت، تا زمانی که دو دستش را قطع کردند و او با دو دست بریده سعی در برپا نگاه داشتن رایت اسلام داشت. با استناد به این ماجرا، شاید بتوان به نوعی او را یکی از امامان شیعیان زیدی دانست. [ ۲]
محمد در مورد او گفت: «خداوند به جای آن دو دست دو بال عطا فرمود که بدانها در بهشت پرواز کند بهر جای که خواهد». وی برادر علی بن ابی طالب نیز هست. زیارتگاه او در موته است.
نماز جعفر طیار یکی از نماز های مستحبی است که منسوب به جعفر طیار است و در روایت های اسلامی، فضیلت های بسیار زیادی برای خواندن آن ذکر شده است. [ ۳] بر اساس احادیث اسلامی، این نماز را پیامبر اسلام، محمد بن عبدالله تحت عنوان هدیه ای به جعفر بن ابی طالب تعلیم داد. هنگامی که جعفر در روز فتح خیبر از حبشه به شهر مدینه حرکت کرد، پیامبر اسلام به استقبال وی آمد و به مردم اعلام داشت:[ ۴]
«نمی دانم به کدام یک از این دو خوشحالی کنم، به فتح خیبر یا به برگشتن پسر عمویم جعفر؟» بعد از آن، پیامبر اسلام نماز جعفر طیار را به وی یاد داد و افزود: «اگر توانستی این نماز را هر روز، و اگر نتوانستی هر هفته، و اگر نتوانستی هر ماه، و اگر نتوانستی هر سال، و اگر نتوانستی در عمر خود یک بار این نماز را بخوان. اگر این نماز را خواندی، خداوند گناهان بزرگ و کوچک، قدیم و جدید و گناه عمدی و اشتباهی تو را می بخشد». [ ۵] [ ۶] همچنین، پیرو فضیلت این نماز مستحبی[ ۷] از جعفر صادق نقل شده که: «هر کس نماز جعفر را هر روز بخواند، بدی های او نوشته نمی شود و برابر هر تسبیحی که در این نماز می خواند خداوند به او یک ثواب عطا کرده و یک درجه در بهشت به او می بخشد. »[ ۸]
عکس جعفر بن ابی طالب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جعفر بن اَبی طالب (ح ۲۰ پیش از بعثت ـ۸ق)
(ملقب به جعفر طیّار) از صحابۀ پیامبر. عموزادۀ پیامبر (ص) و برادر مهتر امام علی (ع) بود. حدود بیست سال پیش از بعثت در مکه به دنیا آمد و همان جا پرورش یافت. دومین مردی بود که اسلام آورد. بسیار شبیه پیامبر (ص) بود چنان که پیامبر (ص) به او فرمود: «در صورت و سیرت شبیه منی». به سبب عنایت و دستگیری بسیار نسبت به مستمندان او را ابوالمساکین خواندند. جعفر سال پنجم بعثت با جمعی از یاران پیامبر به حبشه هجرت کرد و در سال ۷ق هم زمان با فتح خیبر به مدینه بازگشت، پیامبر با کمال خوشدلی از او استقبال کرد و فرمود: «نمی دانم به کدامیک خوشحال ترم به آمدن جعفر یا فتح خیبر؟» آنگاه نماز تسبیح را که به نماز جعفر طیّار شهرت یافته به او آموخت. در ماه جمادی الاولی سال ۸ق فرماندهی سپاه اسلام را به عهده گرفت و در نبرد مؤته (از نواحی بلقاء شام) چنان مردانه جنگید که دست هایش قطع شد و به شهادت رسید. پیامبر (ص) فرمودند: خداوند دو بال به او کرامت فرمود که همچون فرشتگان پرواز کند؛ لذا به «جعفر طیّار» و «ذوالجناحین» لقب یافته است. آرامگاهش در مؤته زیارتگاه مسلمانان و مورد احترام مسیحیان است.

پیشنهاد کاربران

بپرس