جمعه سیاه

دانشنامه عمومی

جمعه سیاه (خرید). جمعهٔ سیاه یا بِلَک فرایدِی ( به انگلیسی: Black Friday ) یا حراج جمعه در آمریکا بعد از روز شکرگزاری است که عملاً آخرین جمعهٔ ماه نوامبر به شمار رفته و آغاز آیین خرید برای کریسمس حساب می شود. [ ۲] در واقع جمعهٔ سیاه، یک روز تعطیل نیست، اما اکثر شرکت ها این اجازه را به کارکنان خود می دهند که این روز را مرخصی گرفته و به خرید سال نو بپردازند. سال ها است که این روز، شلوغ ترین روز برای فروشنده ها است. هر چند آمریکای شمالی محل اصلی رخداد این سنت است، اما همچون بسیاری از سنت های دیگر این منطقه، این سنت نیز به کشورهای دیگر سرایت کرده است. این روز به قدری اهمیت دارد که فروشگاه ها پیش از ساعت ۴ صبح کار خود را آغاز کرده و مردم از همان زمان برای خرید به فروشگاه هجوم می آورند و باید تا پیش از آغاز شب خرید کرده باشند. [ ۳]
قرن ها است که صفت سیاه در فرهنگ های مختلف برای توصیف رویدادی بدشگون استفاده می شد. در تاریخ آمریکا، عبارت «جمعه سیاه» به رسوایی بازار طلا، در روز ۲۴ سپتامبر سال ۱۸۶۹ اشاره دارد. پس از پایان جنگ داخلی آمریکا، بین ایالات متحده آمریکا و ایالات مؤتلفه آمریکا، نوبت به دوران دوازده ساله بازسازی آمریکا رسید. بدین ترتیب، ایالت های شکست خورده جنوبی، مورد بازسازی ایالت های شمالی پیروز قرار گرفتند. دو تن از زمین خواران آن دوره به نام جِی دیک ( Jay Dick ) و جیمز فیسک ( James Fisk ) به واسطه خریدهای عمده در مدتی کوتاه، انحصار موقت طلا را به دست گرفتند. آن ها از این طریق سود کلانی به دست آوردند. دولت وقت که به موقع متوجه این سوءاستفاده نشد، حجم طلای بالایی را روانه بازار کرد تا قیمت از دست رفته ثابت شود. اما در نهایت، زندگی بسیاری ویران شد، و از آن روز به نام جمعه سیاه یا بلک فرایدی یاد می شود.
از اولین کاربردهای ثبت شده عبارت بلک فرایدی، می توان به مجله ( Factory Management and Maintenance ) در نوامبر سال ۱۹۵۱ اشاره کرد. در آن دوران کارگران به صورت دسته جمعی با همدیگر توافق می کردند، و به بهانه های مختلف مرخصی می گرفتند. بدین ترتیب، فردای روز عید شکرگزاری ( روز جمعه ) به کارخانه ها نمی رفتند، و تعطیلاتی چهار روزه داشتند. ( پنجشنبه، جمعه، شنبه و یکشنبه ) . اما مثل بسیاری از کلمات دیگر زبان انگلیسی، کار برد عبارت بلک فرایدی به این صورت جا نیفتاد.
در گذشته، قانونی نانوشته بین حسابداران رایج بود. در ترازنامه های خود، اگر صورت سود و زیان آنان منجر به ضرر می شد؛ از جوهر قرمز استفاده می کردند. استفاده از جوهر قرمز رنگ، تنها جهت نمایان تر شدن ضرر در بیلان بود. اما اگر صورت سود و زیان به سود می انجامید، از جوهر مشکی استفاده می شد. در اوایل دهه ۶۰ میلادی، حسابداران همیشه فردای روز عید شکرگزاری، حساب های خود را مشکی رنگ می دیدند. این روز سرآغاز موج سود و خریدهای پیش از عید به حساب می آمد. از این رو، بین خود آن را «بلک فرایدی» به معنای جمعه {جوهر} مشکی نام گذاری کردند.
عکس جمعه سیاه (خرید)

جمعه سیاه (فیلم ۱۹۴۰). جمعه سیاه ( انگلیسی: Black Friday ) فیلمی در ژانر ترسناک و علمی–تخیلی به کارگردانی آرتور لوبین است که در سال ۱۹۴۰ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به بوریس کارلوف، بلا لاگوسی، پال فیکس، استنلی ریجز، ادموند مک دانلد و ریموند بیلی اشاره کرد.
عکس جمعه سیاه (فیلم ۱۹۴۰)

جمعه سیاه (فیلم ۲۰۲۱). جمعه سیاه ( به انگلیسی: Black Friday ) یک فیلم کمدی ترسناک آمریکایی محصول سال ۲۰۲۱ به کارگردانی کیسی تبو از فیلمنامه ای به قلم اندی گرسکوویاک است. در این فیلم دوون ساوا، ایوانا باکرو، رایان لی، مایکل جای وایت و بروس کمپبل از بازیگران اصلی هستند. [ ۱] [ ۲]
فیلمبرداری این اثر در ۱۶ نوامبر سال ۲۰۲۰ آغاز و در ۱۶ دسامبر سال ۲۰۲۰ در شهر بوستون به پایان رسید. [ ۳]
عکس جمعه سیاه (فیلم ۲۰۲۱)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جمعۀ سیاه
رجوع شود به:هفده شهریور ۱۳۵۷، واقعه

پیشنهاد کاربران

بپرس