جنابت

/janAbat/

معنی انگلیسی:
pollution

لغت نامه دهخدا

جنابت. [ ج َ ب َ ] ( ع مص ) دور شدن. || جُنُب شدن. حالتی که با هم خوابگی زن و مرد را حاصل گردد و غسل کردن بر آنان واجب شود. رجوع به جنابة شود. || ( اِمص ) جُنُب شدگی. ( فرهنگ فارسی معین ).
- غسل جنابت ؛ غسلی که جُنُب با قصد قربت باید انجام دهد. ( فرهنگ فارسی معین ). رجوع به جنابة شود.

جنابة. [ ج َ ب َ ] ( ع اِ ) ناقه که با دراهم بکسی دهند تا بدان غله آرد. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). || منی . ( منتهی الارب ). نجاست. ( اقرب الموارد ). || ( اِمص ) بیگانگی. || غریبی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ).

جنابة. [ ج َ ب َ ] ( ع مص ) جنب گردیدن.( منتهی الارب ). نجس شدن. ( اقرب الموارد ). || ( اِمص ) دوری. ( منتهی الارب ). رجوع به جنابت شود.

جنابة. [ ج َن ْ نا ب َ ] ( اِخ ) شهری است محاذی خارک ، و از آن شهرند گروه قرامطه. ( منتهی الارب ). شهر کوچکی است در سواحل فارس ، منجمان گویند این شهر دراقلیم سوم قرار دارد، طول آن از جهت مغرب 77 درجه وعرض آن از جهت جنوب 30 درجه است. ( معجم البلدان ).

فرهنگ فارسی

جنب شدن، نجس شدن، پلیدشدنحالت بعدازمقاربت
۱-( مصدر ) دور شدن. ۲- جنب شدن حالتی که با همخوابگی زن و مرد را حاصل گردد و غسل کردن بر آنان واجب شود. ۳-( اسم ) جنب شدگی . یا غسل جنابت . غسلی که جنب با قصد غربت باید انجام دهد.

فرهنگ معین

(جَ بَ ) [ ع . جنابة ] (مص ل . ) ۱ - دور شدن . ۲ - نجس شدن ، جُنب شدن .

فرهنگ عمید

۱. حالت انسان پس از مقاربت یا انزال منی که غسل بر او واجب می شود.
۲. غسلی که برای از میان بردن این حالت انجام می شود.
۳. [قدیمی] سو، جانب.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] جِنابَت (در عربی جَنابَة) اصطلاحی فقهی است که به حالتِ ناشی از انزال مَنی یا رابطه جنسیِ منجر به دخول اشاره دارد. فردی که در این حالت قرار دارد را جُنُب می نامند. انجام برخی عبادات و اعمال مثل نماز، روزه، حج و توقف در مسجد بر فرد جنب حرام است. خروج از حالت جنابت، مشروط به انجام غسل جنابت است.
جنابت در لغت به معنای دور شدن است و در اصطلاح فقه به معنای ایجاد حالتی برای انسان است که موجب دوری او از احکام پاکان می شود. به شخصی که چنین حالتی به او دست داده «جُنُب» گفته می شود. کتاب های فقهی از جنابت در باب های طهارت، نماز و روزه بحث می کنند.
به برخی احکام جنابت در قرآن (سوره نساء/۴۳) و (سوره مائده/۶) اشاره شده و حدود ۴۰۰ روایت (در دو کتاب وسائل الشیعه و مستدرک الوسائل) نیز جزئیات احکام آن را بیان کرده اند.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام است
حالت ناپاکیِ عارض بر انسان به سببی از اسباب خاص.
جنابت در لغت به معنای دور شدن، ضد قرابت است و در شرع عبارت است از عروض حالتی بر انسان که موجب دوری وی از احکام پاکان می شود. به شخص متصف به جنابت «جُنُب» گفته می شود و از آن در باب های طهارت، صلات و صوم بحث شده است.
جنابت به یکی از دو چیز محقق می شود: انزال و دخول.
خروج منیّ موجب جنابت است؛ چه با شهوت، فشار و سستی بدن همراه باشد یا نباشد؛ مرد باشد یا زن، در خواب باشد یا بیداری ظاهر کلام برخی قدما عدم وجوب غسل جنابت بر زن با انزال است. البته صرف حرکت منیّ در باطن بدون خروج و انزال، موجب جنابت نمی شود؛ لیکن در اینکه ملاک، خروج از مجرای متعارف است یا مطلق خروج - هر چند از مجرای غیرمتعارف - اختلاف است.
هرگاه رطوبتی از انسان خارج شود که منیّ بودن آن مشکوک باشد، در صورتی که با شهوت، فشار و سستی بدن همراه باشد، محکوم به حکم منی است. در این که در حکم به منی بودنِ رطوبت مشتبه، وجود هر سه نشانه یاد شده شرط است یا وجود بعضی از آن ها نیز کفایت می کند، اقوال مختلف است. در بیمار، وجود دو نشانه شهوت و سستی کفایت می کند.
آیا زن همچون مرد در رطوبت مشتبه باید به نشانه های فوق رجوع کند یا نه؟ مسئله اختلافی است. بنابر قول دوم آیا وجود شهوت در حکم به منی بودن رطوبت مشتبه در زن کفایت می کند یا تنها در صورت یقین به منی بودن آن، حکم منی را دارد؟ برخی قول اول را اختیار کرده اند.
با دخول آلت تناسلی مرد در فرج زن به مقدار ختنه گاه، جنابت تحقق می یابد؛ هم نسبت به مرد و هم نسبت به زن؛ چه بالغ باشند یا نابالغ؛ عاقل باشند یا دیوانه؛ دخول در بیداری صورت گرفته باشد یا در خواب. در این که دخول در دُبُر - اعم از زن و مرد - به مقدار ختنه گاه موجب جنابت می شود یا نه، اختلاف است.

[ویکی فقه] جنابت (قرآن). قرآن کریم به جنابت و آثار آن پرداخته است.
جنابت از ماده «جنب» به معنای فاصله و دوری است و در اصطلاح، یکی از موجبات حدث اکبر است و آن یا به آمیزش جنسی و یا به انزال منی است. در این مدخل از واژه «جنب» و آنچه معنای جنابت را می فهماند مثل «حلم» استفاده شده است.
پلیدی اثر جنابت
در حالت جنابت نوعی آلودگی و وسوسه شیطانی برای انسان پدید خواهد آمد. اذ یغشیکم النعاس امنة منه وینزل علیکم من السماء ماء لیطهرکم به ویذهب عنکم رجز الشیطـن ولیربط علی قلوبکم ویثبت به الاقدام. و (یاد آورید) هنگامی را که خواب سبکی که مایه آرامش از سوی خدا بود، شما را فراگرفت و آبی از آسمان برایتان فرستاد، تا شما را با آن پاک کند و پلیدی شیطان را از شما دور سازد و دلهایتان را محکم، و گامها را با آن استوار دارد! احتمال دارد مقصود از «رجز الشیطان» جنابت باشد. این پلیدی ممکن است وسوسه های شیطانی بوده و ممکن است پلیدی جسمانی بر اثر جنابت بعضی در آن شب و یا هر دو، و در هر حال این آب حیاتبخش که در گودالهای اطراف بدر جمع شده بود، در حالی که دشمن چاهها را در اختیار گرفته بود و مسلمانان نیاز شدیدی برای شستشو و رفع عطش به آن داشتند همه این پلیدیها را شست و با خود برد.

پیشنهاد کاربران

بپرس