جنگ هفت ساله

دانشنامه عمومی

جنگ هفت ساله یک درگیری نظامی بزرگ بود که بین سال های ۱۷۵۶ تا ۱۷۶۳ میلادی بین قدرت های بزرگ آن زمان رخ داد و آمریکای شمالی، کارائیب، مرکزی، اروپا، ساحل غربی آفریقا، هند و فیلیپین را تحت تأثیر قرار داد.
دولت های بریتانیا، اسپانیا و اتریش هیچ یک از معاهده اکس لاشاپل راضی نبودند و علل و بهانه های تازه ای برای برخورد و درگیری وجود داشت. رقابت مستعمراتی میان فرانسه و بریتانیا، در آمریکا و هند باقی بود. در آمریکا، مهاجران و کوچ نشین های انگلیس، در پیشروی به سوی مغرب، با مقاومت فرانسویان در لوئیزیانا مواجه شدند و چند بار زد و خوردهایی میان دو کشور صورت گرفت. دوپلکس که حکومت مستعمرات فرانسه را در هند به عهده داشت در صدد برآمد برای توسعه آنها در کارهای شاهزادگان هندی مداخله کند ولی این سیاست موجب تیرگی روابط او و انگلیسی ها گشت ولی دولت فرانسه برای جلوگیری از جنگ او را به فرانسه بازخواند. در اروپا، مخصوصاً اتریشی ها تمایل زیادی به درهم ریختن اساس صلح از خود نشان می دادند و ماری ترز که نمی توانست رنج از دست رفتن سیلزی را بر خود هموار کند می کوشید تا اتحادیه ای علیه پروس تشکیل دهد. وی به آسانی امپراتوری روسیه و اغلب دولت های آلمانی را در این اتحادیه وارد کرد و سپس فرانسه را نیز به طرفداری از اتریش واداشت. در نتیجهٔ این اقدامات، اتحادیه ها به صورتی مخالف و معکوس وضعی که سابق داشتند درآمدند، چون دولت انگلیس هم به طرفداری پروس برخاست و سوئد هم علیه پروس به متحدین پیوست. به این ترتیب دو جنگ، به موازات هم و تقریباً در یک زمان آغاز شد، یکی دریائی و مستعمراتی، و دیگری جنگ در خشکی، که صحنهٔ اصلی آن آلمان بود.
جنگ هفت ساله بر اثر حمله ناگهانی فریدریش دوم، پادشاه پروس در سال ۱۷۵۶ شروع شد. وی اتریشی ها را در لوبوسیتز شکست داد و قوای ساکس را در پیرنا به تسلیم واداشت ولی خود او از چهارسو مورد حمله قرار گرفت، از جنوب به وسیله اتریشی ها، از مشرق توسط روس ها، از شمال به وسیله سوئدی ها و از مغرب به وسیله فرانسویان و متحدین آلمانی آنها، تنها متحد فردریک، انتخابگرنشین هانوفر بود که پادشاه آن پادشاه انگلیس هم بود. وی با دلاوری و مهارت جنگید و از بی ثباتی و کندی حریفان که نمی توانستند عملیات قوای خود را هماهنگ و منظم سازند استفاده کرد. در مغرب، فرانسویان، هانوفر را به تصرف درآورده به آلمان ها ملحق شدند لیکن با آنکه در جنگ روسباخ شکست خوردند بر نیروهای نظامی هانوفر فائق آمدند. اتریشی ها سیلزی را تصرف کردند ولی در مقابل حملات فردریک دوم در بوهم صورت دفاعی به خود گرفتند و با وجود فتوحاتی که در کولن، هوخ کیرشن، نصیب آنها شد در پراگ، لیگ نیتز و تورگو شکست یافتند؛ سرداران اتریشی فاقد مهارت و تدبیر فردریک دوم بودند، منتهی چون قوای بیشتری در اختیار داشتند، ساکس و سیلزی را متصرف شدند. اما روس ها پس از جنگ بی نتیجهٔ زورندورف، پروس شرقی را گرفته، در کونرسدورف نیز بر دشمن غلبه کرده، پومرانی و براندبورگ را به تصرف درآوردند و وارد برلین شدند. فردریک دوم با تمام تلاش و کوششی که معمول داشت ظاهراً قدرت مقاومت را از دست داده بود و در عین کمی وسایل و قلت تعداد سپاهی، از طرف دولت انگلیس هم دیگر کمکی به او نمی رسید؛ ولی در سال ۱۷۶۲ حادثهٔ غیرمترقبه ای او را نجات داد، به این معنی که چون الیزابت ملکهٔ روسیه درگذشت، پتر سوم جانشین او شد و پتر سوم مقام و منزلت والائی برای فردریک دوم قائل بود. سیاست روسیه از این پس تغییر کرد، امپراتور روس اتریشی ها را به تخلیه سیلزی واداشت و در همین موقع سوئدی ها حاضر به صلح شدند. اگرچه پتر سوم کمی بعد درگذشت و ملکه جدید روسیه، کاترین دوم، سیاست بیطرفی در پیش گرفت، لیکن ماری ترزا دریافت که پیروزی در جنگ امکان پذیر نیست و به همین مناسبت مذاکراتی را آغاز کرد که به صلح هوبرتسبورگ منجر شد و این صلح وضع موجود را به حال خود نگاه داشت.
عکس جنگ هفت سالهعکس جنگ هفت ساله
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جنگ هفت ساله (Seven Years\' War)
جنگی در امریکای شمالی (۱۷۵۶ـ۱۷۶۳)، ناشی از منازعۀ میان اتریش و پروس و فرانسه و بریتانیا بر سر دارا بودن برتری مستعمراتی. انگلستان و پروس در این جنگ فرانسه، اتریش، اسپانیا، و روسیه را شکست دادند؛ هندوستان تحت سلطۀ بریتانیا درآمد و بسیاری از مستعمرات فرانسه، ازجمله در کانادا، به دست بریتانیا افتاد. اسپانیا فلوریدا را، در عوض کوبا، به بریتانیا واگذاشت. پروس به رغم همۀ مشکلات پیروز و یکی از قدرت های بزرگ اروپایی شد. جنگ با امضای پیمان پاریس (۱۷۶۳) میان بریتانیا، فرانسه، و اسپانیا به پایان رسید.

پیشنهاد کاربران

بپرس