جهاد ابتدایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] جهاد ابتدایی، جهادی که با هدف گسترش اسلام از سوی مسلمانان آغاز می شود. کفار، گروهی از اهل کتاب که پرداخت جزیه و زندگی با قوانین حکومت اسلامی را نمی پذیرند و همچنین کسانی که اهل بغی و محاربه اند، سه گروهی دانسته شده اند که در جهاد ابتدایی مورد حمله مسلمانان قرار می گیرند. با این حال برخی فقها و پژوهشگران معتقدند تمامی جنگ های زمان پیامبر و ائمه، دفاعی بوده اند و جهاد ابتدایی، بر اساس قرآن کریم و روایات معصومان، قابل اثبات نیست.
بیشتر عالمان شیعه، سه شرط را برای انجام جهاد ابتدایی ذکر کرده اند؛ حضور معصوم، قدرت کافی مسلمانان برای جهاد، و دعوت کفار به اسلام پیش از آغاز جهاد ابتدایی. برخی از فقهای گذشته و معاصر، از جمله شیخ مفید، سید ابوالقاسم خویی و محمد مؤمن، شرط حضور معصوم برای وجوب جهاد ابتدایی را غیرقابل قبول دانسته اند.
مفسران قرآن کریم، در پاسخ به ادعای تضاد جهاد ابتدایی با گزاره «لا إکراهَ فی الدّین» در قرآن کریم، تصریح کرده اند که از هیچ کدام از آیات جهاد در قرآن، نمی توان برداشت کرد که کافران و مشرکان را باید وادار به اسلام آوردن کرد. برخی دیگر از مفسران معتقدند همه آیات جهاد در قرآن کریم، مشروط و مقید به کمک به مظلومان، مبارزه با اختناق و فراهم شدن زمینه انتخاب آزادانه دین هستند.

پیشنهاد کاربران

بپرس