حالت ابوالقاسم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ابوالقاسم حالت فرزند کربلائی محمد تقی، از شاعران نامی و مشهور معاصر می باشد. او در سال 1292 هجری شمسی در تهران چشم به جهان گشود و پس از کسب تحصیلات در شرکت ملّی نفت ایران استخدام و مشغول به کار شد و تا زمان بازنشستگی در خدمت این سازمان بود. ابوالقاسم در جوانی به فراگیری زبانهای عربی و انگلیسی و فرانسه پرداخت و از سال 1314 هجری قمری به شعر و شاعری روی آورد و به سرایش شعر در قالب کهن و تذکره نویسی همت گماشت.
دیوان حالت که مشتمل بر قطعات ادبی، مثنوی ها، قصائد، غزلیات و رباعیات است خود نمایانگر عمق دانش ادبی این محقق است. اشعار و مقالات زیبای او در کلیّه روزنامه های کثیر الانتشار و مجلات و کتابهای شعر در نیم قرن اخیر چاپ و منتشر می گردید.
وی در سال 1371 هجری شمسی پس از یک عمر خدمات علمی و فرهنگی، در تهران درگذشت. مهمترین آثار او عبارتند از:
دیوان اشعار (اشعار، رباعیات)، پروانه و شبنم، گلزار خنده، دیوان ابوالعینک، فکاهیات حالت، دیوان شوخ، ترجمه فروغ بینش، ترجمۀ شکوفه های خرد، ترجمه راه رستگاری، کلمات قصار علی بن ابی طالب علیه السلام، ترجمه مجموعه تاریخ کامل ابن اثیر، ترجمه تاریخ فتوحات مغول و...
تاریخ کامل بزرگ اسلام و ایران (وقایع قبل و بعد از اسلام)
شکوفه های خرد یا سخنان علی علیه السلام

دانشنامه آزاد فارسی

حالت، ابوالقاسم (تهران ۱۲۹۸ـ همان جا ۱۳۷۱ش)
حالت، ابوالقاسم
(نام اصلی: ابوالقاسم عبدالله فرد) شاعر طنزپرداز. تحصیلات اولیه را در تهران به پایان رساند و به نقاشی و موسیقی علاقۀ زیادی داشت. در ۱۳۱۴، به انجمن ادبی ایران، به ریاست محمدهاشم میرزا افسر، رفت. اولین اشعار طنزش را، در ۱۳۱۷، در هفته نامۀ توفیق چاپ کرد و همکاری اش با توفیق تا آخرین شمارۀ آن (۱۳۵۰) ادامه یافت. بحر طویل های حالت با امضای «هدهد میرزا» و اشعارش با امضای «خروس لاری»، «شوخ»، «فاضل مآب» و «ابوالعینک» به چاپ می رسید. از شهریور ۱۳۲۰ تا کودتای مرداد ۱۳۳۲، که فضای نسبتاً بازی ایجاد شده بود، حالت با هفته نامه های امید، تهران مصور، قیام ایران و خبردار همکاری کرد. همچنین اشعار جدی خود را از ۱۳۲۳ در هفته نامۀ آیین اسلام به چاپ می رساند. در بهار ۱۳۲۵، مجموعه ای از آثار فکاهی خود را در دو جلد با نام فکاهیات حالت به چاپ رساند و در نخستین «کنگرۀ نویسندگان ایران»، به ریاست ملک الشعرای بهار، شرکت کرد. اواخر ۱۳۲۵ به هند رفت و پس از بازگشت، در ادارۀ انتشارات شرکت نفت آبادان در بخش های فارسی و انگلیسی نشریات آن مشغول به کار شد و تا ۱۳۳۸ در آن جا ماند. پس از انتقال به تهران راهی سفر اروپا شد؛ در این سفر زبان فرانسوی را فرا گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ۱۳۵۸ نخستین سرود ملی جمهوری اسلامی را سرود که از ۱۳۵۸ تا زمستان ۱۳۷۰ اعتبار داشت. در ۱۳۶۴، با مجله طنز خورجین و در ۱۳۶۹، با مجله طنز و فکاهی گل آقا همکاری کرد. علاوه بر دانستن زبان انگلیسی و فرانسوی، عربی نیز می دانست. از ترجمه های معروف اوست: تاریخ فتوحات مغول (ساندرز)، تاریخ تجارت (اریک سیمونز)، ناپلئون در تبعید (خاطرات ژنرال برتران)، زندگی من و زندگی بر روی میسی سیپی (مارک تواین)، و بازگشت به شهر زمرد (فرانک باوم) . او همچنین تألیفات زیادی دارد، ازجمله دیوان خروس لاری (تهران، ۱۳۶۲)، دیوان ابوالعینک (تهران، ۱۳۶۳)، «بحر طویل های هدهدمیرزا» دیوان شوخ، راه رستگاری و رقص کوسه. پیکر او در قطعۀ هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس