حرام گوشت

/harAmguSt/

معنی انگلیسی:
ceremonially unclean, unlawful for eating, unlawful to eat

لغت نامه دهخدا

حرام گوشت. [ ح َ ] ( ص مرکب ) حیوان بحری یا بری از چرنده و پرنده که خوردن گوشت آن در شرع روا نبود. جانور که خوردن گوشت آن حلال و مباح و جائز نباشد. غیرمأکول اللحم. آنچه از حیوان که خوردن گوشت آنرا شرع نهی کرده است چون سگ و خوک و ماهیان بی فلس و مرغان گوشت خوار و حشره خوار. مقابل حلال گوشت.

فرهنگ فارسی

حیوان بحری یا بری از چرنده و پرنده که خوردن گوشت او در شرع روا نباشد

فرهنگ عمید

حیوانی که شرع اسلام خوردن گوشت آن را نهی کرده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حرام گوشت، طبق احکام اسلامی حیواناتی هستند که خوردن گوشت آنها حرام می باشد و به حیوانات خشکی و حیوانات دریایی و پرندگان تقسیم می شوند.
به طور کلی حیوانات حرام گوشت بر چند قسم می باشند:۱. تمام حیوانات دریایی غیر از ماهیانی که دارای فلس (پولک) هستند.۲. در میان حیوانات خشکی؛ سگ و خوک و درندگانی که دارای دندان و چنگال و ناخن تیز بوده باشند؛ مثل شیر، روباه، خرگوش، گرگ، فیل و... حرام اند. اما تمام اقسام گوسفند، گاو، شتر، آهو، گاو، بز، الاغ وحشی حلال گوشت بوده و گوشت اسب و الاغ اهلی مکروه است.۳. پرندگانی که در هنگام پرواز بیشتر بال خود باز کرده و صاف نگه می دارند و کمتر بال می زنند (کمتر بال خود را حرکت می دهند) حرام گوشت و پرندگانی که در هنگام پرواز بیشتر بال می زنند و کمتر بال خود را باز کرده و صاف نگه می دارند حلال گوشت هستند. همچنین پرندگانی که چینه دان یا سنگدان یا خارپشت پا داشته باشد حلال گوشت می باشد. (تذکر: پرندگانی که مانند شاهین و عقاب و باز چنگال دارد حرام گوشت هستند.)تمام اقسام حشرات به غیر از ملخ حرام گوشت می باشند.
تقسیم بندی دیگر
به طور کلی حیوانات حرام گوشت بر چند قسم هستند:
← حیوانات دریایی
حیوانات حلال گوشت نیز در چند صورت خوردن گوشت آنها حرام می شود:۱. در صورت نجاست خوار شدن: حیوانی که از مدفوع و نجاست انسان تغذیه کنند. اما خوردن غیر مدفوع انسان و نجاسات دیگر سبب حرام بودن گوشت آن حیوانات نمی شود. صدق نجاست خوار بودن به این است که تغذیه آن حیوان فقط از راه خوردن نجاسات بوده و تغذیه دیگری نداشته باشد. (تذکر: حیوانی که بواسطه نجاست خواری حرام گوشت شده باشد بعد از استبراء (یعنی تا مدّتی حیوان را از خوردن نجاست باز دارند و به آن غذای پاک بدهند به نحوی که دیگر نگویند نجاست خوار است. و بنا بر احتیاط واجب شتر را چهل روز، گاو را سی روز و بهتر است چهل روز، گوسفند را ده روز و بهتر است چهارده روز، مرغابی را پنج روز و بهتر است هفت روز، مرغ خانگی را سه روز و ماهی را یک شبانه روز استبراء کنند). گوشتش حلال می شود. ۲. در صورتی که انسان با آن حیوان نزدیکی کرده باشد. در روایتی حضرت علی (علیه السّلام) می فرماید خوردن گوشت و شیر حیوانی که انسان با آن وطی کرده است حرام می باشد. ۳. حیوانی که از شیر خوک استفاده کرده و به واسطه آن شیر، گوشت و استخوان در آن پدید آمده و رشد نماید.

[ویکی شیعه] حرام گوشت حیواناتی که مسلمانان از خوردن اعضای آنان منع شده اند. در فقه اسلامی خوردن اعضای گونه هایی از انواع چهارپایان، آبزیان و پرندگان حرام دانسته شده است. در متون فقهی شیعه حرام گوشتان به دو دسته ذاتی و عرضی تقسیم شده اند.
در میان حیوانات خشکی انواع درندگان، خزندگان، حیوانات مَسخ شده، حشرات و پرندگان دارای چنگال حرام گوشت هستند. همچنین خوردن انواع جانداران دریایی به جز گونه های ماهی فلس دار حرام است.
مواد تولید شده از حیوانات حرام گوشت نظیر چرم، مواد دارویی و آرایشی در صورت تذکیه حیوان از نظر فقهی پاک و استفاده از آن در غیر نماز جایز است.

پیشنهاد کاربران

بپرس