حزب حرکت اسلامی افغانستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] گروه حرکت اسلامی افغانستان، جنبشی شیعی می باشد که به بررسی آن گروه در این مقاله می پردازیم.
پس از روی کار آمدن حکومت مارکسیستی، به منظور مقابله با این حکومت و اقدامات آن. پس از وقوع کودتای مارکسیستی در ۷ اردیبهشت ۱۳۵۷/ ۲۷ آوریل ۱۹۷۸ در افغانستان و تندروی های مارکسیست ها در برخورد با باورها و سنّت های دینی و ملی افغان ها، مبارزه خودجوش مردمی در افغانستان نضج گرفت و هم زمان در خارج از این کشور «خاصه در ایران و پاکستان که مهاجران و فراریان افغانی بسیاری در آن جا حضور داشتند» دسته های اولیه جهادی با هدف مبارزه با حکومت مارکسیستی حاکم بر کابل و حامی آن شکل گرفت. یکی از نخستین تشکل ها، که بعدها به صورت حزب جهادی درآمد، حرکت اسلامی افغانستان به رهبری یک روحانی از قزل باشان فارسی زبان قندهار و دانش آموخته حوزه علمیه نجف به نام محمد آصف محسنی قندهاری بود که با اعلامیه ای در ۱۹ فروردین ۱۳۵۸ اعلان موجودیت کرد.
واکنش روحانیون شیعه
کودتای مارکسیستی طرفدار شوروی، در اردیبهشت ۱۳۵۷، در افغانستان، روحانیان شیعه افغانی را، که در دهه های گذشته معمولاً برای تحصیل علوم دینی به قم و نجف، مهاجرت می کردند، وادار به واکنش نمود. از جمله این واکنش ها، جلساتی بود که به منظور یافتن راهی برای همراهی با سایر افغان ها در مبارزه با حکومت مارکسیستی تشکیل می شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ۱۳۵۷، جمعی از روحانیان و طلاب افغانی با عنوان «روحانیون مبارز» در قم شروع به فعالیت کردند. به دعوت آنان شیخ محمد آصف محسنی، که پس از کودتای مذکور با توجه به سال ها مقابله علمی و دینی با گرایش های مارکسیستی از افغانستان گریخته و در حوزه علمیه سوریه مشغول تدریس بود، در فروردین ۱۳۵۸ وارد قم شد و با حمایت و پیوستن اعضای گروه های مبارز دیگر به او، حرکت اسلامی افغانستان به مثابه یک حزب شکل گرفت. در تشکیل و راه اندازی این حرکت، شیعیان غیر هزاره نقش بیشتری داشتند و این حزب متشکل از گروه های شهرنشین و تحصیل کرده اعم از قزل باشان، سادات، پشتون ها و بخشی از هزارها بوده است
فعالیت های رئیس حزب
محسنی در نجف نزد استادانی چون سیدمحسن حکیم و سید ابوالقاسم خویی درس خوانده و سپس در زادگاهش به فعالیت دینی، شامل تأسیس مدرسه علمیه و مسجد و حسینیه و کتابخانه و انجمن صبح دانش، پرداخته بود. وی همچنین برای تقریب مذاهب اسلامی و مقابله با گرایش های الحادی چپ و گروه های مارکسیستی فعالیت جدّی می کرد و از نوعی روش های اعتدالی برپایه مبانی اسلامی حمایت می نمود.
ساختار تشکیلاتی
...

دانشنامه آزاد فارسی

از احزاب سیاسی- نظامی افغانستان و از گروه های مجاهدین_افغان متشکل از اقوام شیعۀ هزاره. حزب حرکت اسلامی به رهبری آصف محسنی و با همکاری تعدادی از روحانیان شیعۀ افغانستانی مقیم حوزه علمیه قم، در فروردین 1357 تشکیل شد. این حزب، در طول مبارزۀ مجاهدین افغان با حکومت کمونیستی افغانستان و ارتش سرخ شوروی، با ایجاد بیشتر از صد پایگاه در نقاط مختلف این کشور توسط گروه های کوچکی مثل دفاع از محراب، ملت، تشیع، قرآن و عترت، روحانیت مبارز، سازمان آزادی، ندای عدالت و به جنگ با ارتش سرخ پرداخت. از دیگر اعضای مهم این حزب سید محمدعلی جاوید (رئیس شورای مرکزی و رهبر حزب)، غلامحسن کاشفی (مسئول نظامی حزب) و سید حسین انوری (فرمانده ارشد نظامی حزب) را می توان نام برد. در سال ۱۳۸۴ محسنی از رهبری حرکت اسلامی کناره گرفت و سید محمدعلی جاوید به عنوان رهبر این حزب انتخاب شد. در سال های اخیر سید محمدعلی جاوید، به عنوان رهبر و عبدالغنی کاظمی، به عنوان رئیس حرکت اسلامی افغانستان فعالیت دارند و تشکیلات زیرمجموعۀ رهبری هم شامل شورای اجرایی، شورای مرکزی و شورای جوانان حزب می شود. دفتر رهبری حزب حرکت اسلامی افغانستان که در ابتدا در ایران مستقر بوده بعدتر به پاکستان منتقل شده است. این حزب که در طول جنگ شوروی با هیچ کدام از گروه های شیعه ائتلاف نکرده بود، در زمان حکومت طالبان به ائتلاف شمال (به رهبری برهان الدین ربانی و احمدشاه مسعود) پیوست.

پیشنهاد کاربران

بپرس