حسن علوی کیا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسن علوی کیا از ژنرال های برجسته دوران پهلوی و از بنیان گذاران سازمان ساواک بود. او معاون امنیت داخلی ساواک در دوره تیمور بختیار و قائم مقام ساواک در دوره تیمسار پاک روان بود. آخرین مسئولیت وی ریاست ساواک برلین بود که بعد از سفر شاه به آلمان در بهار سال ۱۳۴۶ و تظاهرات دانش جویان، از این سمت برکنار شد.
حسن علوی کیا فرزند ابوتراب در سال ۱۲۹۱ه. ش در شهرستان همدان متولد شد. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را به ترتیب در همدان و اصفهان و مدرسه سن لویی تهران گذراند و در سال ۱۳۱۱ وارد دانشکده افسری شد و در سال ۱۳۱۳ با درجه ستوان دومی فارغ التحصیل گردید. وی دارای لیسانس حقوق هم بود و در سال ۱۳۳۵ با درجه سرتیپی از ارتش به ساواک منتقل شد و تا سال ۱۳۴۱ در آن حوزه در درجه قائم مقامی ساواک باقی ماند. وی سپس به سمت ریاست نمایندگی ایران در آلمان منصوب شد و تا سال ۱۳۴۶ به کارش در نمایندگی آلمان خاتمه داد و بازنشسته گردید. علوی کیا در سال ۱۳۳۶ معاون قائم مقام ساواک بود و در کشف فعالیت های کودتا نقش فعالی داشت. او چند روز قبل از کودتای ۲۸ مرداد در اصفهان رابط تهران و افسران لشکر بود. در ۳۱ شهریور ۱۳۳۶ ارتقای درجه از سرهنگی به سرتیپی یافت. علوی کیا، که معاون دوم بختیار در امور اداری مالی ساواک بود. علوی کیا از زندانیان سیاسی رشوه می گرفت تا آن ها را آزاد کند، او پول های ساواک را حیف و میل می کرد و...
رابطه علوی کیا با شاپورجی
وی از دسته نظامیانی بود که با شاپور جی جیره خوار انگلیس رابطه نزدیک داشت. سرتیپ حسن علوی کیا از دیرباز، از همان زمان که ریاست شعبه تجسس رکن دوم ستاد ارتش را در اوایل دولت دکتر مصدق به دست داشت، با سِر شاپور ریپورتر و اینتلیجنس سرویس بریتانیا در ارتباط بود. به همین دلیل، اندکی بعد علوی کیا به دلیل «ارتباط محرمانه با دربار»، «مخالفت با دولت مصدق»، «کارشکنی در امور» و «رسانیدن اقدامات و اطلاعات محرمانه به مخالفین» از این سمت برکنار شد و سرهنگ حسین قلی سررشته جای گزین وی گردید. سررشته از افسران وفادار به نهضت ملی بود. ارتشبد حسین فردوست، رئیس دفتر ویژه اطلاعات شاه که در ۱۳۴۰ به عنوان قائم مقام ساواک جای گزین علوی کیا شد، در خاطراتش می نویسد: «... که حدود یک سال بعد از تشکیل دفتر ویژه اطلاعات با حفظ سمت به جای سرتیپ علوی کیا، رئیس قائم مقام ساواک نیز شدم...». وی بارها توسط سفارت انگلیسی MI- ۶ که به سرکردگی شاپور جی بود، همراهی می کرد. وی به همراه نصیری (رئیس ساواک) و خسرو معتضد (معاون ساوک) و چند تن دیگر به مهمانی سفارت دعوت می شدند که در این میهمانی شاپور جی نیز حضور داشته،در کنار رئیس MI- ۶ نشسته و صحبت ها را ترجمه می کرد.
رابطه علوی کیا با رشیدیان
در اسناد و مدارک موجود آمده است که برادران رشیدیان در محاورات خصوصی با اطرافیانشان مدعی اند که عده ای از مقامات ارتشی وی را در مبارزه با دولت کنونی حمایت می کنند و به خصوص در برابر اطرافیانشان سعی دارند که خود را مورد اعتماد و تأیید تیمسار علوی کیا و سایر مقامات سازمان امنیت وانمود نمایند و به این طریق به آنان قوت قلب دهند. و هم چنین اسدالله رشیدیان برای آزادی ۸ نفر از زندانیان چاپ خانه ها که توسط سازمان امنیت بازداشت گردیده اند، با سرهنگ مولوی رئیس سازمان تماس و چون از این تماس نتیجه ای حاصل نشد، قرار است با سرتیپ علوی کیا ملاقات نمود و پیرامون آزادی زندانیان مذاکراتی به عمل آورد.
رابطه علوی کیا با شبکه ماهوتیان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس