حسین بن حمدان خصیبی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابو عبدالله حسین بن حمدان جنبلائی خصیبی یا حضینی از محدثان و راویان شیعه امامیه در عصر غیبت صغری و مؤلف کتاب مهم و جنجالی الهدایة الکبری است که به سال ۲۶۰ متولد شد.
بسیاری از رجالیون و فهرست نویسان شیعه مانند نجاشی او را به شدت تضعیف کرده اند. نجاشی درباره او عبارت «فاسد المذهب» را آورده و برخی در صدد توجیه و تصحیح عقیده خصیبی و آثار او بر آمده و از او به نیکی یاد می کنند.فرقه نصیریه او را از بزرگان خود می دانند زیرا وی با محمد بن نصیر رئیس این فرقه مرتبط بوده و او را باب امام دوازدهم می دانسته است. البته نمیری مورد لعن ائمه قرار گرفته است.
زندگی نامه
«ابوعبدالله حسین بن حمدان خصیبی جنبلانی» در قرن سوم/ نهم و بنابر یک منبع، در سال ۲۶۰ ق/ ۸۷۳ م به دنیا آمد.
← خانواده
بیشترین فعالیتهای مذهبی خصیبی در شهر بغداد بود که از جمله این فعالیتها می توان به موضع گیری در برابر اسماعیلیه اشاره نمود پس از آن به شهرهای خراسان و دیلم سفر کرد و سرانجام در حلب نزد امیر سیف الدوله ساکن شد و به وسیله وکلای خود در شهرهای عراق و شام به اداره امور دینی آن مناطق می پرداخت.
شاگردان خصیبی
...

[ویکی شیعه] ابوعبدالله حُسین بن حَمدان جُنبُلائی خَصیبی یا جُنبُلانی حَضینی محدث و راوی شیعه امامیه در عصر غیبت صغری و سال های آغازین غیبت کبری و مورد احترام فراوان فرقه نصیریه است. خصیبی مؤلف کتاب مهم و جنجالی الهدایة الکبری است که به گرایش هایی غالیانه متهم است. به همین جهت بسیاری از رجالیان و فهرست نویسان متقدم شیعه مانند نجاشی و ابن غضائری او را به شدت تضعیف کرده اند. در مقابل برخی در صدد توجیه و تصحیح عقیده خصیبی و آثار او بر آمده و از او به نیکی یاد می کنند. هارون بن موسی تلعکبری از مهم ترین شاگردان اوست.
او در نیمه دوم سده سوم به دنیا آمد. درباره تاریخ و محل دقیق تولد در منابع اولیه اطلاعی در دست نیست. گفته شده در ۲۶۰ق به دنیا آمده است. نسبت جنبلائی نیز به جهت شهری بین واسط و کوفه است. همچنین نسبت جنبلانی حضینی هم به او داه اند. حسین بن حمدان در خاندانی شیعی پرورش یافت. پدرش حمدان بن خصیب و عموهایش احمد و ابراهیم با امام حسن عسکری(ع) مراوده داشتند.
درباره تاریخ درگذشت خصیبی اختلاف نظر است. گفته شده در روز چهارشنبه ماه ذی القعده سال ۳۳۴ یا ۳۴۶ق از دنیا رفته است. ابن داوود حلّی این تاریخ را ۳۵۸ دانسته است. قبر او در شمال شهر حلب، « شیخ یابراق » نامیده می شود و نصیریان هنوز آن را تکریم می کنند.

پیشنهاد کاربران

بپرس