حسین بن حکم حبری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حِبَری، حسین بن حکم، محدّث و مفسر قرن سوم.
حِبَری منسوب است به حبرة، که نوعی لباس است. وشّاء به معنای فروشنده جامه ابریشمی نیز از جمله القابی است که خاصه عالمان زیدیه برای وی ذکر کرده اند (حیری که منسوب به حَیره کوفه یا حائرحسینی است).
نام در کتب رجالی
عالمان تراجم و رجال غالبآ نام وی را حسین ضبط کرده اند، اما برخی نام وی را حسن ذکر کرده اند که صحیح به نظر نمی رسد.
عقیده
برخی عالمان و محدّثان شیعی، حبری را از مشایخ اهل سنّت دانسته، اما امین وی را درشمار مشایخ شیعه آورده است. با این همه، به نظر می رسد وی زیدی مذهب بوده است، زیرا عالمان زیدیه نام وی را در منابع رجالی خود ذکر کرده و بسیاری از مشایخ آنان نیز از وی روایت نقل کرده اند. در مُسند وی این گرایش مشهود است. بر این پایه، به نظر می رسد که نظر اخیر اعتبار علمی بیشتری دارد، چنان که عالمان زیدیه نیز به زیدی بودن حبری تصریح کرده اند.
وثاقت
...

[ویکی شیعه] حسین بن حکم حِبَری، محدّث و مفسر قرن سوم هجری قمری است. حبری دو کتاب با نام های مسند و تفسیر داشته که تفسیر وی برجای مانده است. تفسیر حبری ــ که گاه با نام هایی چون مانزل من القرآن فی اهل البیت علیهم السلام یا مانزل من القرآن فی علی بن ابی طالب علیه السلام از آن یاد می شود ــ مجموعه ای است از روایت های پراکنده که در منزلت امیر مؤمنان علی بن ابی طالب و اهل البیت (ع) نازل شده است.
عالمان تراجم و رجال غالباً نام وی را حسین ضبط کرده اند، اما برخی نام وی را حسن ذکر کرده اند که صحیح به نظر نمی رسد. ذهبی تاریخ وفات حبری را ۲۸۱ ذکر کرده است. لقب وی حبری و وشاء است. حِبَری منسوب به حبرة،نوعی لباس، است. وشّاء به معنای فروشنده جامه ابریشمی نیز از جمله القابی است که خاصه عالمان زیدیه برای وی ذکر کرده اند.
حبری زیدی مذهب بوده است و شواهدی نیز بر این مطلب وجود دارد از جمله این که عالمان زیدیه نام وی را در منابع رجالی خود ذکر کرده و از وی به عنوان یک عالم زیدی یاد کرده اند و بسیاری از مشایخ آنان نیز از وی روایت نقل کرده اند. در مُسند وی نیز این گرایش مشهود است. البته برخی عالمان و محدّثان شیعی، حبری را از مشایخ اهل سنّت دانسته، و امین وی را در شمار مشایخ شیعه آورده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس