حسین لرزاده

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] حسین لرزاده (۱۲۸۵ - ۱۳۸۳ شمسی) از اساتید معماری و نقاشی ایران. معماری و تعمیر حرم امام حسین (ع)، مسجد اعظم قم و آرامگاه فردوسی در توس از آثار اوست.
پدر وی استاد محمد لرزاده از معماران نامی دوره اتابک و همکار حاج حسن صنیع الدیوان، معمار اتابکی بود. از یادگارهای استاد محمد لرزاده، می توان از مسجد حاج حسن صنیع الدیوان، سید نصیر الدین، یکی دو ایوان در مدرسه سپهسالار، از گردن به پایین گنبد سر قبر آقا و خط بنایی دور آن و حوضخانه آینه کاری حسینیه امیربهادر یاد کرد. استاد محمد لرزاده در سال ۱۳۰۵ شمسی درگذشت.
حسین لرزاده در سال ۱۲۸۵ ه‍.ش در تهران، کوچه قلمستان نزدیک باغ و حمام حاج عبدالصمد زاده شد.

پیشنهاد کاربران

حسین بن محمد معمار معروف به لرزاده ( ۱۲۸۵ تهران - ۲۴ شهریور ۱۳۸۳ تهران ) معمار و هنرمند ایرانی بود. وی طراح و مجری بنای آرامگاه فردوسی است.
لرزاده در سن هفت سالگی به مکتبخانه «میرزا حسن» در نزدیکی چهارراه حاج رضا خیابان بلورسازی رفت. پدرش، محمد لرزاده، که از معماران دوره قاجار بود، او را به مدرسه ای در کوچه پشت گذر مهدیخان فرستاد که در آنجا هندسه و حساب و رسم فنی و نقاشی را در سطح عالی طی کند. پس از دوران ابتدایی، چند سالی به دبیرستان سلطانی واقع در پل امیربهادر فرستاده شد. از آنجا که این مدرسه، رشته فنی مورد علاقه اش را نداشت، مدرسه را ترک و به شعبه مجسمه سازی مدرسه «کمال الملک» فرستاده شد. پس از یکسال و نیم که قالبگیری و قالب سازی آموخت، به دلیل شبهه حرمت این شغل، او را نزد «سیدمحمد تقی نقاش باشی» که کار تابلوسازی می کرد، فرستادند. اما از طرف دیگر، پدرش او را به کارهای فنی و رشته های معماری نیز وا می داشت و در جلسات شبانه که معماران برای آموختن رموز معماری در خانه ایشان جمع بودند، لرزاده را نیز در کار آن ها شرکت می داد. او نیز نمونه ها را با گچ و مقوا اسکلت ( اصطلاحی که قبلاً به آن ماکت سازی می گفتند ) می کرد و به طور عملی معماری را فرا می گرفت.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از مرگ پدر در سال ۱۳۰۵، به دعوت «جعفرخان کاشانی» که مشغول ساختن عمارت سنگی تپه علیخان در سعدآباد بود به آنجا رفت و مشغول به کار نقاشی در یکی از اتاق های این عمارت شد. نخستین کار مستقل لرزاده را می توان سردر بانک شاهی ( بانک تجارت فعلی ) واقع در میدان توپخانه تهران دانست.
لرزاده در طول عمر هنری نزدیک به یک قرن خود، مساجد متعددی را طراحی و اجرا کرد که در رأس آن مسجد اعظم ( قم ) به دعوت مستقیم آیت الله بروجردی قرار دارد. همچنین بنابه مأموریتی که آیت الله بروجردی به وی محول کرد، مأمور تعمیر و پاره ای تغییرات در حرم حسین بن علی در کربلا شد که طی حکمی از طرف آیت الله شهرستانی تولیت وقت آن حرم در عراق به او لقب «معمار آستانه مقدسه حضرت اباعبدالله الحسین ( ع ) » دادند.
حسین لرزاده در روز سه شنبه ۲۴ شهریور ۱۳۸۳ در سن ۹۸ سالگی درگذشت. او را در مقبره خانوادگی اش که خود ساخته بود در شهرری جنب مسجد افضلیه و روبه روی بی بی زبیده دفن کردند.
از جمله همکاران لرزاده می توان به حاج حسن بنائی و حاج محمد معمار کاشانی و حاج محمد شعرباف، مهندس آباد، مهندس کاچار، حاج حسن خواتین شیرازی و حاج حسین عشق آبادی اشاره کرد. در مسجد سپهسالار افراد دیگری نیز بوده اند که نام آن ها در لوحه جنب محراب گچ بری شده، آمده است. به عنوان مثال، کاشیکاری سر در جلوخان، کار اسدالله عموحسین و معرق کار حسین برهانی است. قسمت زنانه مسجد لرزاده و سردر، با کمک حاج حسن انگشت باف به انجام رسیده است.

حسین لرزادهحسین لرزادهحسین لرزادهحسین لرزادهحسین لرزاده
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حسین_لرزاده

بپرس