حضرت ادریس علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] ادریس از پیامبران الهی است که در زمان بین آدم و نوح می زیسته است. قرآن در دو جا از او نامبرده و از او به نیکی یاد کرده است. چون کتاب ها را بسیار درس می داد از این رو او را ادریس نامیدند، و او نخستین کسی بوده که قلم بدست گرفت و نوشت و خیاط و دوزنده نیز بود.
بیشتر لغویان «ادریس» را واژه ای عربی و از ماده «درس» مشتق دانسته و وجه این نامگذاری را کثرت دانش یا ممارست او بر آموزش، ذکر کرده اند اگر چه برخی به اشتقاق آن از ماده «دروس» به معنای پنهان شدن، معتقد بوده و علت آن را پنهان شدن ناگهانی ادریس بیان نموده اند.
فیروزآبادی در کتاب قاموس می نویسد ادریس پیغمبر علیه السلام از دراسة «خواندن» نیست، زیرا آن اعجمی است، لیکن در تفسیر علی ابن ابراهیم قمی رحمه اللَّه است: «حضرت امام صادق علیه السلام فرموده: و سمی ادریس لکثرة دراسته الکتب: این که او ادریس نامیده شد برای آنست که کتاب ها را بسیار می خواند و درس می داد.» بنابراین قطعا لفظ ادریس عربی خواهد بود، و آنچه فیروزآبادی گفته درست نیست.
نسب او ادریس بن یارد بن مهلائیل بن قینان بن انوش بن شیث بن آدم علیه السلام می باشد.
ابن اثیر در (کامل) می گوید: بعد از او شیث انوش به سیاست مملکت پرداخت و جانشین پدر شد و عمر انوش 705 سال بود، بعد از او پسرش قینان به وصایت رسید در حالی که انوش فرزندان بسیاری داشت و بعد از قینان پسرش مهلائیل به وصایت رسید و بعد از مهلائیل پسرش یارد وصی او شد و از یارد اخنوخ متولد شد که همان ادریس نبی علیه السلام است و حکمای یونان او را هرمس حکیم می نامند.
در مجمع البیان فرموده: او جد پدر حضرت نوح علیه السلام است، اسم او در تورات اخنوخ است و ناگفته نماند: روایات درباره آسمان رفتن او زیاد است و این در صورت صحیح بودن بعید نیست، در تورات سفر تکوین باب پنجم می نویسد: یارد صد و شصت دو سال زندگی کرد و خنوخ را به دنیا آورد و از خنوخ، متوشالخ به دنیا آمد سپس متوشالخ را «لمک» نام می برد و گوید: از «لمک» نوح به دنیا آمد این مؤید سخن. مجمع البیان است که فرمود: ادریس جد نوح بود.
قرآن در دو جا از او نامبرده و از او به نیکی یاد کرده است:
(در این آیه چون ادریس «که در زمان بین آدم و نوح بوده» نخستین کسی بود که اظهار نبوت کرده و پیغمبری را آشکار ساخته او را یادآوری نموده، می فرماید: ای محمد صلی الله علیه و آله برای مردم داستان) ادریس (یکی از اجداد نوح) را (که نام او اخنوخ است) یاد کن که او (در گفتار و کردار) بسیار راستگو و هم پیغمبر (بلند مرتبه و بزرگوار) بوده (گفته اند: چون کتاب ها را بسیار درس می داد از این رو او را ادریس نامیدند، و او نخستین کسی بوده که قلم بدست گرفت و نوشت و خیاط و دوزنده بوده و دوختن لباس را یاد داد، و خدای تعالی علم نجوم و ستاره شناسی و علم حساب و هیئت «علمی که در آن از اجرام سماویه گفتگو می شود» را به او آموخت .

پیشنهاد کاربران

بپرس