حضرت خدیجه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت خدیجه (خصایص). حضرت خدیجه (سلام الله علیها) اولین و برترین همسر رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) بود. ایشان جایگاه مالی و اجتماعی ویژه داشت اما ازدواج با پیامبر را بر درخواست ازدواج بزرگانی از عرب ترجیح داد و تمام اموال خود را در جهت اعتلای اسلام صرف کرد.حضرت خدیجه در نزد پیامبر و سائر معصومین جایگاه ویژه داشته و از جهات متعدد مورد ستایش قرار گرفته است.
حضرت خدیجه بنت خویلد اولین همسر رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد. این بانوی با کرامت از آنجایی که به جهت حسب و نسب و جایگاه مالی، از مَکانت ویژه ای برخوردار بود، بسیاری از بزرگان مشرکین عرب آرزوی ازدواج با ایشان را داشتند اما این بانوی بزرگوار که تمام هم و غمش تعالی الهی بود، دست رد به سینه تمامی آنها زد و ازدواج با حضرت محمد (صلی الله علیه وآله) را برگزید. این امر سبب اعتراض تعداد زیادی از زنان اشراف و قریش به آن حضرت شد به گونه ای که حتی هنگام تولد ثمره این ازدواج، یعنی اجلال نزول حضرت زهرا (صلوات الله و سلامه علیها)، حضرت خدیجه (سلام الله علیها) را رها کردند و در کنار ایشان حضور پیدا نکردند. حضرت خدیجه (سلام الله علیها) در راستای تبلیغ دین مبین اسلام و اعتلای پرچم توحید و یکتاپرستی از هیچ تلاشی فروگذار نکرد و با تمامی توان به یاری آخرین فرستاده الهی شتافت و همه اموال خویش را در این راه صرف نمود. برخی از فضایل و ویژگی های آن بانوی بزرگوار به قرار زیر است:
سلام خدا و جبرئیل بر حضرت خدیجه
یکی از خصائص حضرت خدیجه کبری (سلام الله علیها)، سلام خداوند متعال و جبرئیل بر ایشان می باشد چنانچه بخاری در کتاب صحیح بخاری می نویسد:«اتی جِبْرِیلُ النبی صلی الله علیه وسلم فقال یا رَسُولَ اللَّهِ هذه خَدِیجَةُ قد اَتَتْ مَعَهَا اِنَاءٌ فیه اِدَامٌ او طَعَامٌ او شَرَابٌ فاذا هِی اَتَتْکَ فَاقْرَاْ علیها السَّلَامَ من رَبِّهَا وَمِنِّی وَبَشِّرْهَا بِبَیتٍ فی الْجَنَّةِ من قَصَبٍ لَا صَخَبَ فیه ولا نَصَبَ؛
بخاری جعفی، محمد بن اسماعیل، صحیح البخاری، ج۵، ص۳۹.
با مراجعه به منابع روایی، در میابیم که حضرت خدیجه کبری (سلام الله علیها) مورد مباهات خداوند متعال، پیامبر اکرم و اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السّلام) بوده است که به برخی از موارد اشاره می شود:
← خداوند متعال
...

[ویکی فقه] حضرت خدیجه (سلام الله علیها). خدیجه (سلام الله علیها) دختر خویلد بن اسد بن عبدالعزی بن قصی بن کلاب اولین و شایسته ترین همسران رسول خداست. ایشان در زمره همسران قریشی رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) به شمار آمده و از جهت قرابت و خویشاوندی نزدیکترین همسران به لحاظ نسبی به ایشان است.
در دامن طبیعت پاک حجاز و در زیر آسمان پرستاره مکه، در قلب شبه جزیره عربستان در خانواده ای فرهنگ ساز و بیگانه با آداب و رسوم خرافی روزگار، دختری چشم به جهان گشود که در زندگی تاریخ سازانه اش نشان داد که که ریشه ای به زلالی آب زمزم و فطرتی به زلالی آبشارهای بلند و دور از دسترس داشت. پس از ولادت او، خاندانش، برخلاف رسم سپاه زمانه (زنده به گور کردن دختران)، ولادت او را گرامی داشتند و پدر و مادرش «خویلد» و «فاطمه» در همان مراسم ساده و روح بخش، نام او را «خدیجه» به مفهوم گسسته و بیگانه از زشتی ها و ناپسندی ها برگزیدند.بنابر روایت حکیم بن حزام پسر عموی خدیجه (سلام الله علیهم)، خدیجه (سلام الله علیهم) در سال پانزده پیش از عام الفیل در مکه به دنیا آمد. بنا بر این حضرت خدیجه (سلام الله علیهم) پانزده سال قبل از ولادت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) (۵۵ سال قبل از بعثت)، در شبه جزیره ی عربستان (حجاز) چشم به جهان گشود. آن حضرت، دختر خویلد بن عبدالعزی بن قصی بن کلاب بود، که جناب قصی، جد چهارم پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد. بنابراین حضرت خدیجه نیز با چند واسطه دختر عموی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) بودند و از جهت ریشه خاندانی با یکدیگر متحد می شوند. لذا سلسله نسب حضرت خدیجه به حضرت اسماعیل (علیه السلام) و ابراهیم خلیل ا... (علیه السلام) که جد ۲۸ و ۲۹ رسول الله است، می رسد.
شناخت اجمالی
پدرش خُوَیلِد بن اسد بن عبدالعُزّی بن قُصَیِّ بن کلاب و مادرش فاطمه، دختر زائده، است از دوران کودکی و نوجوانی او تا هنگام ازدواج با پیامبر و حتی بعد از آن، اطلاعات اندکی در دست است و بخشی از اخبار تاریخی درباره احوال ایشان نیز دستخوش دخل و تصرف قصه پردازان شده و با اسرائلیات درهم آمیخته است.
ازدواج ها
براساس اغلب منابع، وی قبل از ازدواج با حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم)، دو بار ازدواج کرده بود، ولی در ترتیب این ازدواج ها اختلاف هست. برخی نیز به استناد شواهدی، ازدواج های خدیجه پیش از وصلت با پیامبر را رد کرده اند. طبق منابع، وی نخست با عتیق بن عایذ بن عبداللّه بن عمر بن مخزوم ازدواج کرد که از او صاحب یک دختر شد.پس از مرگ عتیق به همسری ابوهاله نباش بن زُرارة از بنی عمرو بن تمیم که از هم پیمانان بنو عبدالدار بود، درآمد. خدیجه از ابوهاله، صاحب پسرانی به نام های حارث، هند، طاهر و هاله و دختری به نام زینب شد.در میان این فرزندان، هند مشهور است.بعدها هند در زمره صحابه رسول خدا در آمد و با صیفی بن امیه ازدواج کرد و اعقابش در مدینه به سبب انتساب به مادربزرگشان (خدیجه) به بنو طاهره معروف شدند. وی در جنگ بدر حضور داشت و بعدها در جنگ جمل در کنار علی بن ابی طالب (علیه السلام) به شهادت رسید. وی که نوجوانی خود را در خانه خدیجه گذرانده بود، تصویری کامل از خلق و خوی پیامبر در پاسخ به پرسش امام حسن (علیه السلام) ارائه کرده و از اینرو «وصّاف النبّی» نامیده شده است. در برخی گزارش های دیگر که ترتیب ازدواج خدیجه و همسرانش به گونه ای دیگر آمده، گفته شده که خدیجه پس از وفات ابوهاله، به عقد پسرعمه خود، عتیق/ عُتیق بن عائذ درآمد و از وی صاحب پسری به نام عبداللّه (عبدمناف) و دختری به نام هند شد.خدیجه پس از درگذشت شوهر دومش، عتیق بن عائذ ازدواج نکرد و به تجارت پرداخت.
آشنایی و ازدواج با پیامبر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس