حضرت علی اکبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت علی اکبر (علیه السلام). علی اکبر (۳۳-۶۱ق)، فرزند امام حسین (علیه السلام) می باشد. در منابع تاریخی او را نخستین شهید از بنی هاشم در روز عاشورا و شبیه ترین مردم به پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) دانسته اند.
پسر بزرگ امام حسین (علیه السلام) مادرش لیلی بنت أبی مُرّة بن عروة بن مسعود، از قبیله بنی ثقیف بود. معاویه او را سزاوارترین مردم به امر خلافت می دانست، زیرا در او شجاعت بنی هاشم، سخاوت بنی امیه و فخر ثقیف، یکجا گرد آمده بود.
لقب
الف) بیشتر منابع کهن تاریخی از او با لقب علی اکبر یاد کرده اند و ابن ادریس حلّی نیز شواهدی در تأیید آن آورده است،ب) اما برخی نیز او را علی اصغر و امام سجاد (علیه السلام) را علی اکبر دانسته اند.ج) در منابع شیعی متأخر نیز، لقب علی اصغر برای فرزند نوزاد امام حسین (علیه السلام)، که در کربلا شهید شد، ذکر شده است.
سن علی اکبر در زمان شهادت
از تاریخ ولادت و سوانح حیات علی اکبر، اطلاع دقیقی در دست نیست. سن او را هنگام شهادت، ۱۸، ۲۳ یا ۲۵ سال ضبط کرده اند. از آنجا که سن امام سجاد (علیه السلام) در کربلا ۲۳ سال، ذکر شده و علی اکبر از امام سجاد بزرگ تر بوده است ، ظاهرا علی اکبر در ۲۵ سالگی شهید شده است. به علاوه، ابوالفرج اصفهانی تولد علی اکبر را در زمان خلافت عثمان (۲۳ـ۳۵) دانسته و گفته شده از جدش علی بن ابی طالب و عایشه، روایت، نقل کرده است، که این نیز مؤیدی دیگر، بر احتمال شهادت علی اکبر در ۲۵ سالگی است.
اولین مبارز بنی هاشم
...

[ویکی فقه] حضرت علی اکبر (منابع فریقین). وجود مقدس حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) فرزند برومند امام حسین (علیه السلام) است.شجاعت، فراست، صبر و شباهت ایشان به رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) از جمله ویژگی های خاص حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) است. که در منابع فریقین به طور مفصل به این فضایل اشاره شده است.ایشان نخستین شهید از بنی هاشم است که در روز عاشورا با لبان تشنه در دامان ابی عبد الله به شهادت رسید.
وجود مقدس و مبارک حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) در یازدهم شعبان به دنیا آمد. در سن آن بزرگوار چندین قول نقل شده است. برخی قائلند که ایشان سال ۳۳ هجری و یا طبق نقلی سال ۳۵ و یا سال ۴۱ هجری دیده به جهان گشودند. پدر بزرگوار آن حضرت، مولی الکونین؛ حضرت ابا عبدالله الحسین (صلوات الله و سلامه علیه) و مادر گرامی ایشان، لیلی نام داشت.
فرزندان
اینکه حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) ازدواج کرده بودند یا خیر، مرحوم محدث قمی می نویسد که از بعضی از روایات برداشت می شود که ایشان صاحب همسر و فرزند بوده اند چنان چه می نویسد:«و باز از بعض روایات آشکار می گردد که علی اکبر را اهل و فرزند بود.»
قمی، شیخ عباس، نفس المهموم فی مصیبه سیدنا الحسین المظلوم، ص۳۳۳.
شجاعت، فراست، صبر، شباهت ایشان به رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) از جمله ویژگی های خاص حضرت علی اکبر (سلام الله علیه) می باشد که در این نوشته به نحو گذرا اشاره ای خواهیم داشت.
← صبر و یقین
...

پیشنهاد کاربران

بپرس