حضرت هارون علیه السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] هارون علیه السلام از انبیاء الهی و برادر حضرت موسی است. موسی علیه السلام هنگام مناجات در کوه طور از خدا خواسته بود که هارون را وزیر او قرار دهد.موسی در آن چهل روزی که به میقات رفته بود هارون رادر میان قومش به جانشینی برگزید.
هارون لفظ غیرعربی است و به معنی کوه نشین یا نورانی می باشد.
نسب هارون این گونه است که هارون بن عمران بن قاهث بن لاوی بن یعقوب بن اسحاق بن ابراهیم علیه السلام.
نام حضرت هارون بیست بار در قرآن و بیشتر به همراه حضرت موسی علیه السلام ذکر شده است که در مواردی حاوی ستایش شخصیت حضرت هارون می باشد. بعضی از مفسرین گفته اند که نام مبارکش نوزده بار در کلام الله مجید یاد شده زیرا مراد از «یا أُخْتَ هارُونَ ما کانَ أَبُوکِ امْرَأَ سَوْءٍ»: (سوره مریم، آیه 28) هارون برادر موسی نیست.
در قرآن کریم هیچ مساله ای که مختص به آن جناب باشد، نیامده مگر همان جانشینی او برای برادرش، در آن چهل روزی که به میقات رفته بود، "وَ قالَ مُوسی لِأَخِیهِ هارُونَ اخْلُفْنِی فِی قَوْمِی وَ أَصْلِحْ وَ لاتَتَّبِعْ سَبِیلَ الْمُفْسِدِینَ": که به برادر خود هارون گفت: خلیفه من باش در قومم، و اصلاح کن، و راه مفسدان را پیروی مکن، و وقتی از میقات برگشت، در حالی که خشمناک و متاسف بود که چرا گوساله پرست شدند، الواح تورات را بیفکند، و سر برادر را بگرفت و به طرف خود بکشید، هارون گفت: ای پسر مادر! مردم مرا ضعیف کردند، (و گوش به سخنم ندادند)، و نزدیک بود مرا بکشند، پس پیش روی دشمنان مرا شرمنده و سرافکنده مکن، و مرا جزو این مردم ستمگر قرار مده، موسی گفت: پروردگارا مرا و برادرم را بیامرز، و ما را در رحمت خود داخل کن، که تو ارحم الراحمینی.
خدای تعالی در سوره صافات آن جناب را در منت هایش و در دادن کتاب و هدایت به سوی صراط مستقیم و در داشتن تسلیم و بودنش از محسنین و از بندگان مؤمنین به خدا با حضرت موسی علیه السلام شریک دانسته و او را از مرسلان دانسته و از انبیایش معرفی کرده و او را از کسانی دانسته که بر آنان انعام فرموده و او را با سایر انبیاء در صفات جمیل آنان از قبیل احسان، صلاح، فضل، اجتباء و هدایت شریک قرار داده و یکجا ذکر کرده.
و در آیه «وَاجْعَلْ لِی وَزِیراً مِنْ أَهْلِی، هارُونَ أَخِی، اشْدُدْ بِهِ أَزْرِی، وَ أَشْرِکْهُ فِی أَمْرِی، کَیْ نُسَبِّحَکَ کَثِیراً، وَ نَذْکُرَکَ کَثِیراً إِنَّکَ کُنْتَ بِنا بَصِیراً» موسی علیه السلام در مناجات شب طور دعا کرده و از خدا خواسته که هارون را وزیر او قرار دهد و پشتش را به وی محکم نموده و او را شریک او قرار دهد تا خدا را بسیار تسبیح کنند و بسیار ذکر گویند، هم طراز موسی دانسته و آن جناب در تمامی مواقف ملازم برادرش بوده و در عموم کارها با او شرکت می کرده و او را در رسیدنش به مقاصد یاری می کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس