حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد

پیشنهاد کاربران

طبق ماده 27 منشور قطعنامه های شورای امنیت غیر مرتبط با آیین کار با 9 رای مثبت از 15 رای تصویب میشود . بنا بر این در موارد :
1 - امتناع یکی از اعضاء دائم از حضور در شورا
2 - امتناع یکی از اعضاء دائم از رای دادن علی رغم حضور در جلسه
...
[مشاهده متن کامل]

3 - دادن رای ممتنع توسط یکی از اعضاء دائم
چون یک رای مثبت یک عضو دائم مفقود میشود ، ولو دارای 14 رای مثبت ( 10 رای مثبت اعضاء غیر دائم و 4 رای مثبت اعضاء دائم ) چنین قطعنامه ای نباید تصویبشده محسوب شود . در قضیه بحران کره اتحاد شوروی با این نگرش که عدم حضور آن کشور شورا را فلج خواهد کرد ، از حضور امتناع کرد ، ولی شورای امنیت تشکیل جلسه داد و بدون حضور یک عضو دائم قطعنامه را تصویب و اجرا کرد . این امر چندین بار تکرار شد و به تدریج این عرف شکل گرفت که اگر یک عضو دائم نظر به وتوی یک قطعنامه داشته باشد باید لزوما در جلسه شورا حضور یابد و رای مخالف دهد . به این معنی که وتو یعنی مخالفت کردن و موافقت نکردن از طریق عدم حضور یا حضور و امتناع از رای دادن و حضور و رای دادن ولی رای ممتنع دادن هیچک وتو شمرده نمیشود . این عرف هر چند با نص صریح ماده 27 مغایرت دارد ولی به عنوان یک عرف بین المللی لازم الاجرا از بحران کره تا کنون مورد عمل قرار میگیرد .
امریکا تا کنون تمامی قطعنامه های مرتبط با اسرائیل ( 41 قطعنامه ) را به جز یکی وتو کرده است . این قطعنامه در اواخر دوره دوم ریاست جمهوری اوباما با رای ممتنع امریکا به تصویب رسید . به این معنی که نماینده امریکا در شورای امنیت رای ممتنع داد و از دادن رای مخالف خودداری کرد . البته نتانیاهو صراحتا اعلام کرد که برای این قطعنامه پشیزی ارزش قائل نیست .

بپرس