حقائق الاصول

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این کتاب در موضوع اصول فقه طبق مذهب شیعه امامیه و یکی از شروح سودمند بر کفایه الاصول مرحوم آیت الله آخوند ملا محمدکاظم خراسانی است.
موضوعات مورد بحث در این کتاب عبارت اند از:
این کتاب به وسیله مؤسسة آل البیت در قم چاپ و منتشر شده است.
محمدرضا ضمیری، کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی

[ویکی نور] «حقائق الأصول»، به زبان عربی، تألیف فقیه دانشمند، حضرت آیت الله سید محسن طباطبایی حکیم (1390ق)، است.
کتاب حاضر، تعلیقه ای بر کتاب «کفایة الأصول» آخوند خراسانی است. مؤلف، در این کتاب، به شرح و توضیح عبارات کفایه پرداخته است. وی، در این کتاب علاوه بر نقد و بررسی آراء و دیدگاه های اصولی آخوند خراسانی، نظریات خود را نیز مطرح نموده است، بنا بر این، کتاب، حاوی یک دوره کامل علم اصول و شامل تمام مباحث کفایه و یکی از ارزش مندترین منابع برای دست یابی به دیدگاه های اصولی مؤلف، می باشد، لذا بسیار مورد توجه علمای حوزه های علمیّه و طلاب و فضلای درس های خارج اصول قرار گرفته است.
حضرت آیت الله حکیم، در حدود سال 1346ق، هنگامی که کتاب «کفایة الاصول» را تدریس می کرد، اقدام به نگارش این کتاب نمود.
وی، در این کتاب، فقط به شرح و بررسی دیدگاه های اصولی آخوند خراسانی پرداخته و دیدگاه های دیگر علمای اصولی را مطرح ننموده است.
این کتاب، بعد از 26 سال، در سال 1372ق، توسط فرزند مؤلف، سید یوسف طباطبایی حکیم به چاپ رسید. وی، در این باره می گوید: پدرم، در این دوران به دلیل مشاغل مرجعیت، دیگر فرصت مرور و تجدید نظر در این کتاب را نداشته و برای از بین نرفتن این اثر ارزش مند و گران بها به ما اجازه چاپ آن را داده است.

[ویکی فقه] حقائق الاصول (کتاب). «حقائق الاصول»، به زبان عربی، تالیف فقیه دانشمند، حضرت آیة الله العظمی سید محسن طباطبایی حکیم (قدس سره الشریف) (۱۳۹۰ ق)، است.
کتاب حاضر، تعلیقه ای بر کتاب «کفایة الاصول» آخوند خراسانی است. مؤلف، در این کتاب، به شرح و توضیح عبارات کفایه پرداخته است. وی، در این کتاب علاوه بر نقد و بررسی آراء و دیدگاه های اصولی آخوند خراسانی، نظریات خود را نیز مطرح نموده است، بنا بر این، کتاب، حاوی یک دوره کامل علم اصول و شامل تمام مباحث کفایه و یکی از ارزش مندترین منابع برای دست یابی به دیدگاه های اصولی مؤلف، می باشد، لذا بسیار مورد توجه علمای حوزه های علمیه و طلاب و فضلای درس های خارج اصول قرار گرفته است.حضرت آیة الله حکیم، در حدود سال ۱۳۴۶ ق، هنگامی که کتاب «کفایة الاصول» را تدریس می کرد، اقدام به نگارش این کتاب نمود.وی، در این کتاب، فقط به شرح و بررسی دیدگاه های اصولی آخوند خراسانی پرداخته و دیدگاه های دیگر علمای اصولی را مطرح ننموده است.این کتاب، بعد از ۲۶ سال، در سال ۱۳۷۲ ق، توسط فرزند مؤلف، سید یوسف طباطبایی حکیم به چاپ رسید. وی، در این باره می گوید: پدرم، در این دوران به دلیل مشاغل مرجعیت، دیگر فرصت مرور و تجدید نظر در این کتاب را نداشته و برای از بین نرفتن این اثر ارزش مند و گران بها به ما اجازه چاپ آن را داده است.
ساختار کتاب
کتاب، در دو جزء و مباحث آن به ترتیب مباحث کفایه تنظیم شده است. مؤلف، در هر مبحث، نخست، پاره ای از عبارات مرحوم آخوند را به دنبال لفظ «قوله» آورده و سپس به شرح و بررسی آن پرداخته است.
نمونه ای از مطالب کتاب
(قوله: تنافی الدلیلین او الادلة). المعروف تعریف التعارض بانه تنافی مدلولی الدلیلین و ربما اضیف الیه قولهم علی وجه التناقض او التضاد و قد عدل عنه الی ما ذکره فی المتن. اقول: اما اضافة قید التناقض و التضاد فالظاهر ان الباعث علیها دفع توهم اختصاص التعارض بما کان مدلولهما متناقضین کما یقتضیه الجمود علی علی مفهوم التنافی، لکن لا یخفی انه اذا عممنا المدلول للمدلول الالتزامی العقلی، فالدلیلان الدالان علی المتضادین بالمطابقة دالان علی المتناقضین بالالتزام فلو قیدنا التنافی بالتناقض فقط کان التعریف عاما فضلا عما اذا جرد عن القید فلا مقتضی اذا لتکلف التقیید...

پیشنهاد کاربران

بپرس