حلی حسن بن یوسف

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شیخ جمال الدین، ابومنصور، حسن بن یوسف بن علی بن مطهر حلی، ملقب به علامه حلی و علامه (به صورت مطلق)، در 27 رمضان سال 647ق، به دنیا آمد.
پدر او، شیخ سدیدالدین، یوسف بن علی بن مطهر حلی، از علمای برجسته و نامدار و دارای مقام علمی و اجتماعی بوده است.
در هنگام حضور خواجه نصیرالدین طوسی در حله و اجتماع علما برای دیدار او، شیخ نجم الدین جعفر بن سعید، در جواب درخواست خواجه برای معرفی عالم ترین افراد در علم کلام و اصول، به شیخ سدیدالدین و مفیدالدین محمد بن جهم اشاره کرد.
پدر علامه حلی، در هنگام فتح بغداد توسط هلاکوخان، با شجاعت و درایت خویش شهرهای حله و کوفه را از تعرض مغول دور نگاه داشت. درحالی که اکثر مردم از ترس، از آن شهر گریخته بودند و اکثر علما قبل از اطلاع از حال خلیفه بغداد، جرئت حضور در نزد هلاکوخان را نداشتند، او به محضر سلطان رسید و بدین وسیله به او اطمینان داد که قلوب مردم این دو شهر با اوست و با استناد به روایتی از علی(ع)، زوال خلافت بغداد را توسط هلاکو پیش بینی نمود.
شهر حله، یکی از شهرهای معروف و تاریخی عراق محسوب می شود که به دست سیف الدوله از قبیله بنی أسد ساخته شده است و در مدت حیات سیف الدوله، بهترین و ارجمندترین شهرهای عراق محسوب می شده است.
علامه از طرف پدر، به آل مطهر منسوب است که خانواده ای عربی از قبیله بنی أسد است. این قبیله بیشترین افراد را در شهر حله داشته اند و حکومت و آقایی، متعلق به آنها بوده است و مردان بزرگی که در حوزه های علمی و اجتماعی دارای رتبه بوده اند، از این قبیله برخاسته اند و برای شرف آنها کافی است که امرای مزیدی، بنیان گذاران حله واسع بر ویرانه های شهر بابل که مهد تمدنی بزرگ در تاریخ انسان بوده است، از آنها بوده اند و «ابن علقمی»، وزیر شیعه خلیفه عباسی، «المستعصم» نیز از آنهاست.

پیشنهاد کاربران

بپرس