حمل و نقل دریایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حمل و نقل دریایی (قرآن). خداوند، فراهم آورنده زمینه ها و امکانات حمل و نقل دریایی برای انسانها می باشد.
«ولقد کرمنا بنی ءادم وحملنـهم فی البر والبحر...؛ ما آدمیزادگان را گرامی داشتیم؛ و آنها را در خشکی و دریا، (بر مرکبهای راهوار) حمل کردیم؛ و از انواع روزیهای پاکیزه به آنان روزی دادیم؛ و آنها را بر بسیاری از موجوداتی که خلق کرده ایم، برتری بخشیدیم».در این آیه یکی از تکریم های خداوند به بنی آدم حمل آنها در خشکی و دریا بر مرکب های راهوار است. «والذی خلق الازوج کلها وجعل لکم من الفلک والانعـم ما ترکبون؛ و همان کسی که همه زوجها را آفرید، و برای شما از کشتیها و چهارپایان مرکبهایی قرارداد که بر آن سوار می شوید».
تکریم انسان
ایجاد وسایل حمل و نقل دریایی، جلوه ای از تکریم خدا به انسان است.«ولقد کرمنا بنی ءادم وحملنـهم فی البر والبحر...؛ ما آدمیزادگان را گرامی داشتیم؛ و آنها را در خشکی و دریا، (بر مرکبهای راهوار) حمل کردیم؛ و از انواع روزیهای پاکیزه به آنان روزی دادیم؛ و آنها را بر بسیاری از موجوداتی که خلق کرده ایم، برتری بخشیدیم».(بنا بر اینکه «واو» در «و حملناهم» تفسیر «کرمنا» باشد. یعنی ما انسانها را با دادن ابزار سیاحت در دریا و خشکی تکریم کردیم.)
حمل و نقل با کشتی
کشتی، وسیله ای برای حمل و نقل دریایی است.«ان فی خلق السمـوت والارض... والفلک التی تجری فی البحر بما ینفع الناس...؛ در آفرینش آسمانها و زمین، و آمد و شد شب و روز، و کشتیهایی که در دریا به سود مردم در حرکتند، و آبی که خداوند از آسمان نازل کرده، و با آن، زمین را پس از مرگ، زنده نموده، و انواع جنبندگان را در آن گسترده، و (همچنین) در تغییر مسیر بادها و ابرهایی که میان زمین و آسمان مسخرند، نشانه هایی است (از ذات پاک خدا و یگانگی او) برای مردمی که عقل دارند و می اندیشند».(«بما ینفع الناس»، شامل سواری و حمل بار نیز می شود.)«هو الذی یسیرکم فی البر والبحر حتی اذا کنتم فی الفلک...؛ او کسی است که شما را در خشکی و دریا سیر می دهد؛ زمانی که در کشتی قرارمی گیرید، و بادهای موافق آنان را (بسوی مقصد) حرکت میدهد و خوشحال می شوند، ناگهان طوفان شدیدی می وزد؛ و امواج از هر سو به سراغ آنها می آید؛ و گمان می کنند هلاک خواهند شد؛ در آن هنگام، خدا را از روی اخلاص می خوانند که: اگر ما را از این گرفتاری نجات دهی، حتما از سپاسگزاران خواهیم بود».«وهو الذی سخر البحر... وتری الفلک مواخر فیه...؛ او کسی است که دریا را مسخّر (شما) ساخت تا از آن، گوشت تازه بخورید؛ و زیوری برای پوشیدن (مانند مروارید) از آن استخراج کنید؛ و کشتیها را می بینی که سینه دریا را می شکافند تا شما (به تجارت پردازید و) از فضل خدا بهره گیرید؛ شاید شکر نعمتهای او را بجا آورید».«ربکم الذی یزجی لکم الفلک فی البحر...؛ پروردگارتان کسی است که کشتی را در دریا برای شما به حرکت درمی آورد، تا از نعمت او بهره مند شوید؛ او نسبت به شما مهربان است».«ولقد کرمنا بنی ءادم وحملنـهم فی البر والبحر....» «.. وعلی الفلک تحملون؛ و بر آنها و بر کشتیها سوار می شوید».«ولقد ارسلنا نوحـا الی قومه... • فانجینـه واصحـب السفینة...؛ و ما نوح را بسوی قومش فرستادیم؛ و او را در میان آنان هزار سال مگر پنجاه سال، درنگ کرد؛ اما سرانجام طوفان و سیلاب آنان را فراگرفت در حالی که ظالم بودند• ما او و سرنشینان کشتی را رهایی بخشیدیم، و آن را آیتی برای جهانیان قرار دادیم».«ومن ءایـته ان یرسل الریاح... ولتجری الفلک بامره....؛ و از آیات (عظمت) خدا این است که بادها را بعنوان بشارتگرانی می فرستد تا شما را از رحمتش بچشاند (و سیراب کند) و کشتیها بفرمانش حرکت کنند و از فضل او بهره گیرید؛ شاید شکرگزاری کنید».«.. وعلی الفلک تحملون؛ و بر کشتیها سوار می شوید».«ومن ءایـته الجوار فی البحر کالاعلـم؛ از نشانه های او کشتیهایی است که در دریا همچون کوه ها به نظر می رسند».«.. وجعل لکم من الفلک والانعـم ما ترکبون؛
کشتی نوح
...

پیشنهاد کاربران

بپرس