حکیم بن حزام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکیم بن حزام بن خویلد بن اسد بن عبدالعزی بن قصی بن کلاب عبدالعزی یکی از صحابه است، و مادرش صفیه، و به نقلی فاخته بنت زهیر بن الحارث بن اسد بن عبدالعزی است. کنیه اش ابوخالد بود. ابوخالد برادرزاده ام المومنین خدیجه الکبری بنت خویلد و عمو زاده زبیر بن العوام می باشد.
حکیم سیزده سال و به نقلی دوازده سال قبل از عام الفیل در مکه به دنیا آمد، روایاتی از مصعب بن زبیر وجود دارد که حکیم در داخل خانه کعبه به دنیا آمده است. که این واقعه در برخی منابع اهل سنت و منابع تشیع رد شده است .و کاملا روشن است که این موضوع برای تحت الشعاع قرار دادن تولد امام علی (علیه السّلام) در کعبه ساخته شده است. او ۵۲ و به نقلی ۵۳ سال در جاهلیت زندگی کرد در جنگ فجار شرکت کرد و پدرش در این جنگ کشته شد.
حکیم در دوران جاهلیت
در دوران جاهلیت و اسلام از بزرگان قریش بشمار می رفت. وی از عالمان علم نسب بود. او در جریان محاصره اقتصادی برای عمه خود خدیجه (سلام الله علیهم) آذوقه می برد، حتی یک بار نیز با ابوجهل درگیر شد، با این وجود او به همراه دیگر سران مشرک مکه در تصمیم گیری های دارالندوه برای تحت فشار گذاشتن پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) کوتاهی نمی کرد. حکیم قبل از این که مسلمان شود، جنگ هایی را علیه حضرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) داشت. او در غزوه بدر در زمره کفار بوده و از کسانی بود که به لشکریان خوراک می داد. حکیم قبل از شروع جنگ به خاطر دیدن نشانه هایی این جنگ را به فال بد گرفت و سعی کرد تا بزرگان قریش را از جنگ منصرف کند؛ اما نتوانست. او در میان جنگ نیز اصرار زیادی به عتبه بن ربیعه آورد و به او گفت میان این دو گروه میان جیگری کن، دیه و خونبهای ابن حضرمی را بپرداز و آن چه که اصحاب محمّد (صلی الله علیه و آله وسلّم) از کاروان ابن حضرمی برده اند قبول کن که پرداخت نمائی، زیرا قریش از محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) چیزی جز خون بهای ابن حضرمی و ارزش کالاهای غارت شده نمی خواهند؛ اما قریش قبول نکرد. حکیم در این جنگ نزدیک بود، کشته شود، چرا که هنگامی که حکیم بن حزام با تنی چند از قریش خود را کنار حوض آب مسلمانان رساندند تا از آن بخورند پیامبر فرمود آزادشان بگذارید؛ اما هر کس از آن آب خورد کشته شد، مگر حکیم که اسب داشت و سریع فرار کرد. او بعد از مسلمان شدنش هر گاه می خواست سوگند خود را تاکید نماید می گفت سوگند به خدایی که در جنگ بدر مرا نجات داد.
حکیم بعد از اسلام
حکیم بن حزام در سال ۸ (ه. ق) در فتح مکه به همراه چهار پسر خود ایمان آورد و بعد از آن که اسلام آورد از مؤلّفة قلوبهم بوده است. در جریان فتح مکه حضرت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمود: "مَن دَخَلَ دار حَکیم بن حزام فَهو آمن". حکیم بن حزام در زمانی که در مکه بود، عهده دار دارالندوه بود. او بعد از این که مسلمان شد دارالندوه را به صد هزار درهم به معاویة بن ابی سفیان فروخت.
← مولفه قلوبهم
...

پیشنهاد کاربران

بپرس