حیوان

/heyvAn/

مترادف حیوان: جاندار، جانور، ذی روح ، بهیمه، دد ، ستور، بی شعور، کودن، نفهم، حیات

متضاد حیوان: جامد، انسان

برابر پارسی: جاندار، جانور، دَد، زیستار

معنی انگلیسی:
animal, brute

لغت نامه دهخدا

حیوان. [ ح َ ی َ ] ( ع مص ) زنده بودن. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). || ( اِمص ) زندگی. زندگانی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). زندگانی که در او مرگ نباشد. ( ترجمان عادل ) : و ان الدار الاخرة لهی الحیوان. ( قرآن 64/29 ). و در حواشی بعض کتب منطق آمده که حیوان بتحریک ، به معنی حیات است و بفتح اول و سکون ثانی صفت مشبهه است ، چنانکه سکران. ( آنندراج ) ( غیاث ). || ( اِ ) جانور. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). جاندار. ( غیاث ). فارسیان بهر دو معنی بیشتر بسکون یاء استعمال کنند. ( غیاث ). در اصل حییان بود. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). ج ، حیوانات. ( السامی فی الاسامی ). یکی از موالید ثلاث. قسیم جماد و نبات :
تا جان معرفت نکند زنده شخص را
نزدیک عارفان حیوان محقری.
سعدی.
همه دانند که من سبزه خط دارم دوست
نه چو دیگر حیوان سبزه صحرایی را.
سعدی.
خفتگان را خبر از زمزمه مرغ سحر
حیوان را خبر از عالم انسانی نیست.
سعدی.
حاجت موری و اندیشه کمتر حیوانی
برتو پوشیده نماند که سمیعی وبصیری.
سعدی.
صوفی شهر بین که چون لقمه شبهه میخورد
پاردمش دراز باد این حیوان خوش علف.
حافظ.
- حیوان شناسی ؛ رجوع به این کلمه شود.
- علم حیوان ؛ علمی است که از خواص احوال انواع حیوانات و عجائب و شگفتی ها و سودها و زیان های آن بحث و گفت و گو میکند. موضوع این علم جنس حیوان است از بحری و بری و رونده و خزنده و پرنده و جز آن و غرض از آن مداواة و معالجه و سود بردن از حیوانات سودبخش و دوری از حیوانات زیانبخش و پی بردن به حالات شگفت انگیز و کارهای عجیب و غریب آنان است. در این باره مسلمین و دانشمندان پیشین کتابها پرداخته اند از جمله کتاب الحیوان ارسطو مشتمل بر نوزده مقاله که ابن بطریق آنرا ازیونانی بعربی برگردانیده است و کتاب دیگری نیز ارسطو راست در اوصاف حیوان غیر ناطق و منافع و مضار آن ونیز کتاب الحیوان ابی عثمان عمروبن بحر جاحظ بصری متوفی در 255 هَ. ق. و مختصر حیوان الجاحظ از ابوالقاسم هبةاﷲبن القاضی رشید جعفر متوفی در 608 هَ. ق. و کتاب الحیوان ابن ابی الاشعث و مختصر آن از موفق بغدادی. ( کشف الظنون ).

حیوان.[ ح َی ْ ] ( از ع ، اِمص ) در تداول فارسی بسکون یاء تلفظ میشود و در اصل بفتح یاء است. زندگی و زندگانی.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

موجودزنده، جاندار، جانور، هرموجودی که روح دارد
( اسم ) ۱ - جانور جمع : حیوانات . توضیح حیوان جوهریا جسم نامی متحرک بالاراده است . ۲ - (( حیوانی است ) ) . یا آب حیوان . آب زندگی . یا حیوان ناطق . انسان بشر .
در تداول فارسی بسکون یائ تلفظ میشود و در اصل بفتح یائ است . زندگی و زندگانی .

فرهنگ معین

(حِ ) [ ع . ] (اِ. ) جانور. ج . حیوانات .

فرهنگ عمید

۱. موجود زنده، جاندار، جانور.
۲. (صفت ) [عامیانه، مجاز] نفهم، بی شعور.
۳. (اسم ) [قدیمی] حیات، زندگی.
* حیوان ناطق: (منطق ) آدمی، انسان.

واژه نامه بختیاریکا

جِک و جُوَر؛ جُو دار
چار با ( چاربُو )

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حیوان، واژه ای عربی که بر هرگونه ذی روح اطلاق می شود و انسان را نیز، که او را حیوان ناطق می خوانند، در بر می گیرد. در منابع دینی و متون فقهی این واژه غالباً به موجود ذی روحِ فاقد خرد و تعقل اطلاق شده است که معادل آن در زبان فارسی کنونی جانور است.
به هر موجود جاندار- اعم از انسان و غیر انسان- حیوان اطلاق می شود. لیکن کاربرد رایج و عمومی آن، موجود زنده غیر انسان است که در اینجا همین معنا مورد نظر است.
اقسام حیوان
حیوانات به لحاظ نوع به دریایی و خشکی ، پرنده و غیر پرنده، دارای خون جهنده و خون غیر جهنده و به لحاظ حکم به حلال گوشت و حرام گوشت، پاک و نجس، قابل تذکیه و غیر قابل تذکیه تقسیم می شوند.
← از لحاظ حلیت و حرمت
واژه حیوان در قرآن تنها یک بار و به معنای زندگی حقیقی به کار رفته که ناظر بر جهان آخرت است اما انواع حیوان، به معنای رایج آن، به دفعات در قرآن ذکر شده است. پنج سوره از قرآن، به دلیل ذکر نام پنج نوع حیوان در آن ها، به همین نام خوانده شده است: بَقَره (گاو)، نَحل (زنبور)، نَمْل (مورچه)، عنکبوت و فیل. افزون بر آن، در آیات زیادی درباره حیوانات سخن گفته شده است.
← استعمال عام و خاص لفظ حیوان
...

[ویکی فقه] حیوان (قرآن). حیوان، اسم برای هر چیز موجود جاندار واقع می گردد.
حیوان (بر وزن ضربان)، از ماده حی واژه ای عربی است که بر هرگونه موجود ذی روح اعم از ناطق و غیر ناطق اطلاق می شود. حیوان و حیات هر دو به یک معنی است. مراد از آن حیاتی است که مرگ در پی ندارد. گفته شده که حیوان نام چشمه ای در بهشت است.
حیوان در قرآن
واژه حیوان در قرآن تنها یک بار و به معنای زندگی حقیقی به کار رفته که ناظر بر جهان آخرت است.• « وَ ما هذِهِ الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاَّ لَهْوٌ وَ لَعِبٌ وَ إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِی الْحَیوانُ لَوْ کانُوا یعْلَمُون ؛ و این زندگی دنیا جز سرگرمی بیهوده و بازیچه نیست، و حقّا که خانه آخرت (حتی زمین و آسمان و جماد و نباتش) دارای حیات است (و گویی حقیقت حیات است) اگر می دانستند.» قرآن می گوید: زندگی دنیا یک نوع سرگرمی و بازی است، مردمی جمع می شوند و به پندارهایی دل می بندند، بعد از چند روزی پراکنده می شوند، و در زیر خاک پنهان می گردند، سپس همه چیز به دست فراموشی سپرده می شود. اما حیات حقیقی که فنایی در آن نیست، نه درد و رنج و ناراحتی و نه ترس و دلهره در آن وجود دارد و نه تضاد و تزاحم، تنها حیات آخرت است، ولی اگر انسان بداند و اهل دقت و تحقیق باشد. آنها که دل به این زندگی می بندند و به زرق و برق آن مفتون و دلخوش می شوند کودکانی بیش نیستند، هر چند سالیان دراز از عمر آنها می گذرد.
حیوان در عرف
در عرف اصطلاح حیوان، به موجودات جاندار غیر ناطق که از حس و حرکت برخوردار هستند اطلاق می شود اگر چه لغت حیوان به این معنا در قرآن به کار نرفته اما انواع حیوانات، به معنای رایج آن در عرف، به دفعات در قرآن ذکر شده است. پنج سوره از قرآن، به دلیل ذکر نام پنج نوع حیوان در آن ها، به همین نام خوانده شده است: بَقَره (گاو)، نَحل (زنبور)، نَمْل (مورچه)، عنکبوت و فیل. افزون بر آن، در آیات زیادی درباره حیوانات سخن گفته شده است. بنابراین واژه های «انعام» ، «دابة» ، «دواب» ، «طیر» و «وحوش» و جملاتی مانند «ما اکل السبع الا ما ذکیتم» اشاره به همین معنای عرفی حیوان دارد.
تقسیم حیوانات در قرآن
...

دانشنامه عمومی

حیوان (آلبوم کشا). حیوان اولین آلبوم استودیویی کشا خوانندهٔ سبک پاپ آمریکایی است که در ۵ ژانویه ۲۰۱۰ منتشر شد. [ ۱]
عکس حیوان (آلبوم کشا)

حیوان (فیلم ۱۹۷۷). «حیوان» ( فرانسوی: L'Animal ) فیلمی در ژانر کمدی به کارگردانی کلود زیدی است که در سال ۱۹۷۷ منتشر شد.
ژان پل بلموندو
راکوئل ولش
جین برکین
دنی ساوال
جانی آلیده
کلود شابرول
آلدو ماچونه
شارل ژرار
آنری ژن
ژولین گیومار
• Agathe Vannier
• Anne - Marie Coffinet
دیدیه فلامان
• Gilles Kohler
• Henri Attal
• Jacques Alric
• Jean - Jacques Moreau
ژوزین بالاسکو
ماریو داوید
• Martine Ferrière
• Maurice Auzel
موریس بنیشو
• Paul Bisciglia
• Raymond Gérôme
ریشار بورینژه
• Xavier Saint - Macary
• Yves Mourousi
• فرانسوا والورب
عکس حیوان (فیلم ۱۹۷۷)

حیوان (فیلم ۲۰۰۱). حیوان ( انگلیسی: The Animal ) فیلمی در ژانر علمی–تخیلی و کمدی به کارگردانی لوک گرینفیلد است که در سال ۲۰۰۱ منتشر شد. [ ۲]
راب اشنایدر
اد اسنر
لوئیس لومباردی
گای توری
اسکات ویلسون
آدام سندلر
• کولن هسکل
عکس حیوان (فیلم ۲۰۰۱)

حیوان (فیلم ۲۰۲۳). حیوان ( به انگلیسی: Animal ) فیلمی هندی محصول سال ۲۰۲۳ و به کارگردانی ساندیپ ردی وانگا است. در این فیلم بازیگرانی همچون رانبیر کاپور، آنیل کاپور، بابی دئول، راشمیکا ماندانا، تریپتی دیمری، شاکتی کاپور، پریم چوپرا، سورش اوبروی، ویوک شارما و اوپندرا لیمایه بازی کرده اند.
رانویجی «ویجی» سینگ ( رانبیر کاپور ) از سوء قصد به پدرش مطلع می شود و تصمیم می گیرد تا انتقام بگیرد و …
این فیلم به طور رسمی در ژانویهٔ ۲۰۲۱ به همراه عنوانش معرفی شد. تصویربرداری اصلی در آوریل ۲۰۲۲ آغاز شد و تا آوریل ۲۰۲۳ به پایان رسید. این فیلم با مدت زمان ۲۰۱ دقیقه ( ۳ ساعت و ۲۱ دقیقه ) ، یکی از طولانی ترین فیلم های هندی به شمار می رود. [ ۶] [ ۷]
حیوان در ۱ دسامبر ۲۰۲۳ در قالب های استاندارد و آی مکس به نمایش درآمد و نقدهای مختلفی از سوی منتقدان دریافت کرد. [ ۸] این فیلم با فروشی پیرامون ۷۸۴٫۴۴ کرور روپیه ( ۹۸ میلیون دلار آمریکا ) ، به عنوان سومین فیلم هندی پرفروش سال ۲۰۲۳، نهمین فیلم پرفروش هندی و پرفروش ترین فیلم هندی درجهٔ A ( بزرگسالان ) در تاریخ شناخته شد. [ ۹]
سکانسی از فیلم که در آن از یک آهنگ به سبک بندری ایرانی با نام جمال قدو استفاده شده بود مورد توجه کاربران هندی و ایرانی در فضای مجازی قرار گرفت و حتی کاربران دیگر کشورها نیز به ساخت کلیپ با این آهنگ در فضای مجازی پرداختند . [ ۱۰] [ ۱۱] [ ۱۲]
عکس حیوان (فیلم ۲۰۲۳)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:جانور

حیوان (الحیوان) (کتاب). کتابی است هفت جلدی مشتمل بر حکایات، توصیفات شاعرانه، و ضرب المثل هایی در مورد ۳۰۰ گونه حیوان، از جاحظ دانشمند و ادیب دوران عباسیان. متأثر از کتاب الحیوان ارسطو است.

جدول کلمات

جانور

مترادف ها

beast (اسم)
چهارپا، حیوان، جانور، عنتر

animal (اسم)
حیوان، جانوری، جانور

brute (اسم)
حیوان، جانور، مخلوق، ادم بیشعور و کودن یا شهوانی

فارسی به عربی

حیوان , عنیف , وحش

پیشنهاد کاربران

یادآوری از واژه میش:
جانِوَر، در اوستا: اَنومایا ( anumaya )
اَنو: پیشوند منفی ساز
مایا: از ریشه مَشی ( mašya: مَرد، انسان )
معنی: نا انسان ( غیر انسان ) ، جانور، حیوان، چارپا، بهیمه!
پس واژه انگلیسی "animal" هم از این واژه وام گرفته است!
منابع• https://abadis.ir/fatofa/میش/
واژه حیوان
معادل ابجد 75
تعداد حروف 5
تلفظ heyvān
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [عربی: حَیَوان]
مختصات ( حِ ) [ ع . ] ( اِ. )
آواشناسی heyvAn
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع لغت نامه دهخدا
...
[مشاهده متن کامل]

فرهنگ فارسی عمید
فرهنگ فارسی معین
فرهنگ واژه های سره
فرهنگ فارسی هوشیار

به کُردی جنوبی و مرکزی: آژَلّ āžał
چه خوب است بکوشیم به جای حیوان، از واژه جانور یا چارپا استفاده کنیم؛ بویژه اینکه واژه حیوان بار منفی دارد و گویا انسان را خیلی شریف تر از حیوان می پندارد! افزون بر این، در برابر چارپا، واژه دوپا قرار گیرد؛ به جای حیوان و انسان.
معلوم نیست اون بیشعوری که همیشه اول نظرات جفنگ مینویسه که این واژه عربی است و. . . بعدش هم چند تا واژه الکی بنام سانسکریت و. . . میاره کدوم آشغالی هست که با زبان فارسی دشمنی داره
حیوانات، جانور
در آیات قران به معنی زندگی و حیات است
کی گفته که حیوان بی شعور . . نفهم . . کودن . . بی عقل هست ؟ کمی تامل وتفکر نیاز داره.
برابر پارسی:
جانور: جان ( حی ) ور ( وان )
جانور دَدِه: حیوان وحشی
حیوان چیزی هست که موجودیت مادی دارد و به اشکال مختلف در طبیعت یافت میشود
حیوان موجودی است بیشعور و بدون درک ادراک مطالب به صورت منطقی
جاندار، جانور، ذی روح، بهیمه، دد، ستور، بی شعور، کودن، نفهم، حیات
تحقیق درباره این واژه
جانور
( حیوان ) از 2 کلمه حَی به معنای زنده و ( وان یعنی دارای ) و سر هم به معنای - دارای حیات است
این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست:
آژِل ( کردی )
پَشو، وَهین ( سنسکریت )
پِرانین ( سنسکریت: پْرانین )
ویال ( سنسکریت: ویالَ )
وَناچَر ( سنسکریت: وَنَچَرَ )
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٤)

بپرس