خانه در مراکش

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مراکش، یکی از کشور های عربی شمال افریقا است که در این مقاله به بررسی خانه های آن در طول این سال ها می پردازیم.
خانه های سنّتی در شهرهای مراکش نمای بیرونی چشم گیری ندارند و دیوار ستبر آن ها غالباً با اندود ساده گچ پوشیده شده است. درهای چوبی معمولا ساده و گاه گل میخهای بزرگ، نشان آنهاست.
مهم ترین ویژگی بناها
با ورود به فضای داخلی خانه های مراکشی، با مهم ترین ویژگی این بناها، یعنی حیاط مرکزی یا فضای روبازی در مرکز خانه روبه رو می شویم که اطراف آن اتاق ها قرار دارند. این حیاط یا پاسیو «وسط الدار» خوانده می شود که در خانه های قدیم تر گود و حتی پایین تر از سطح گذر عمومی قرار دارد. تمام خانه ها با الگوی مشترک و ساده حیاط مرکزی شکل گرفته اند. این فضا چنان در خانه های محلات قدیمی تکرار شده است که منظره این مناطق مسکونی از بالا، بافتی متراکم از خانه ها را با حفره های چهارگوشِ دارای دیوارهای سفید در مرکز آن ها پدید می آورد. در بالای چهار دیوار حیاط مرکزی، لبه های سفالی پیش آمده به طرف حیاط قرار دارند و گاه سقف ایوان یا رواق جلوی اتاق ها، در اطراف حیاط نیز سفال پوش است. گاه حیاط یا فضای مرکزی را، به ویژه هنگامی که مساحت کمی داشته است، با حفاظی مشبک می پوشانند.
گونه های خانه سنتی مراکش
خانه های سنّتی مراکش دو گونه اند: ریاض، مأخوذ از واژه روضه به معنای باغ؛ و دار. ریاض ها خانه های اعیانی و وسیع اند که نوع قدیمی آن ها اغلب یک طبقه و دارای باغ یا حیاط محصور است. این باغها با الگوی چهار باغچه بر گرد یک آب نما و فواره شکل گرفته اند و بر روی آب نما و فواره وسط آن اغلب آلاچیقی قرار می گیرد. این ترکیب از ویژگیهای بارز معماری خانه های شهرهای فاس و مراکش و رباط اند. شکل خاص این حیاط ها احتمالا از الگوی باغ ایرانی نیز تأثیر پذیرفته است. ریاضها گاه دوطبقه اند.
← قسمت اصلی ریاض
...

پیشنهاد کاربران

بپرس