دادوستد پایاپای

دانشنامه عمومی

معاملهٔ پایاپای[ ۱] یا دادوستد پایاپای یا تَهاتُر[ ۱] یا پایاپای[ ۲] یک نوع روش معامله است که در آن کالاها یا خدمات به صورت مستقیم و بدون هیچ واسطه ای با کالا یا خدمات دیگر مبادله می شود و از هیچ نوع وسیله ای برای مبادله استفاده نمی شود. به عنوان مثال هیچ نوع پولی دریافت نمی شود.
این نوع مبادله یک حالت دوجانبه دارد البته احتمال سه جانبه بودن و چندجانبه بودن نیز وجود دارد. و در کشورهای پیشرفته به صورت همسان و متشابه در کنار نظام پولی آن کشور قرار می گیرد. البته معمولاً این حالت وجود دارد و کاربرد آن به صورت محدود می باشد.
مبادله کالا به کالا معمولاً در بحرانهای مالی و بحرانهای پولی به جای پول مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان روش دادوستد جایگزین پول می شود.
برای نمونه زمانی که پول رایج کشور به صورت غیر پایدار می شود ( در حالت تورم و چرخه فروکشی قیمت ها ) یا در زمانی که پول رایج کشور به صورت ساده غیرقابل دسترسی برای هدایت و انجام تجارت می باشد.
1 ) در مبادله پایاپای طرفین معامله هم تولید کننده وهم مصرف کننده بودند
2 ) درمبادله پایاپای انبار کردن تولیدات برای مدت طولانی بعلت فسادپذیری کالاها و نیاز تولید کننده به تولیدات دیگران امکان نداشت .
3 ) تولید از مصرف جدا نبود و مبادله بدون تولید وجود نداشت . لذا مبادله ثروت آفرین نبود بلکه این تولید بود که خالق ثروت بحساب می آمد .
4 ) رابطه خدمات و تولید ، نظیر رابطه تولیدات با یکدیگر بطریق مستقیم و پایاپای صورت می پذیرفت .
    1 )     نیاز متقابل موجب می شود ارائه کننده یک کالا بایستی فردی را بیابد که اولاً به کالای او نیاز داشته باشد و ثانیاً کالای مورد احتیاج او را نیز عرضه کند که بروز این وضعیت بسیار دشوار است .
  2 )   تعدد مبادلات غیر لازم موجب می گردید جهت رسیدن به کالای مورد نظر اقدام به مبادلات متعدد نماید .
  3 )   حمل و نقل کالاها بدلیل پیشرفته نبودن وسائط به دشواری صورت می گرفت لذا مبادلات از حیث جغرافیایی در سطح محدودی باقی می ماند .
  4 )   غیر قابل تقسیم بودن برخی کالاها  : مثلاً اگر یک رأس گاو معادل صد کیلوگرم برنج ارزش داشته باشد ، حال اگر شخصی به 50 کیلوگرم برنج نیاز داشته باشد نصف کردن گاو دشوار خواهد بود .
  5 )   دشواری مبادله برخی خدمات نیز یکی دیگر از مشکلات بود بطوریکه مثلاً یک معلم بدشواری می توانست خدمت خود را با کالاهای مورد نیاز خود مبادله نماید .
عکس دادوستد پایاپای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس