دادگاه ویژه ی مستقر در شهرداری

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی است
امام خمینی در تاریخ ۱۴/۸/۱۳۵۸ در جمع شهرداران سراسر کشور، ضمن تشریح مسائل روز از شهرداران خواستند در این موقعیت حساس، نیروی زیادی برای برطرف کردن مشکلات مردم زحمت کش صرف شود و برای آبادانی شهرها و روستاهای ایران و حتی شهر تهران که گرفتار کمبودهایی بود، تلاش بیشتری مبذول دارند.
ایشان فرمودند: «این امر بزرگ به عهده ی شهرداری است که با کمک مردم اقدام کنند و شهرها و روستاهای اطراف را آباد کنند و آنچه که مهم است این است که قشر مستضعف بیشتر مورد نظر باشد. آن حاشیه های اطراف تهران، آن زاغه نشین ها و آن چادرنشین های اطراف تهران بیشتر مورد نظر واقع شوند تا شمال شهر و در شهرهای دیگر، روستاهای دیگر، توجه به قشر مستضعف بیشتر از قشر مرفه باشد. در رژیم گذشته قشر مستضعف اصلاً مورد توجه و عنایت نبوده است».
امام در دیدار با شهرداران سراسر کشور از آنان خواستند گزارشی از عملکرد خود ارائه دهند و برای بهتر اداره شدن کارها هماهنگی های بیشتری صورت گیرد تا کارهای مردم سریع انجام شود و خلاف قانونی صورت نگیرد که انجام دادن کار مردم از عبادت نیز بالاتر می باشد.(صحیفه ی امام، ج۱۰، ۹۹ـ۴۹۸)
با توجه به مشکلات و مسائل مربوط به اوایل انقلاب و نیز انجام نشدن کارها بر اساس موازین اسلامی و گرفتاری شورای نگهبان و شورای عالی قضایی، شهردار وقت تهران، آقای محمدکاظم سیفیان برای تسریع در انجام کارهای اداری و حقوقی شهرداری و جلوگیری از احکام خلاف شرع که متأسفانه تا آن زمان در شهرداری ادامه داشت، طی نامه ای در تاریخ ۹/۸/۱۳۶۱ از امام خواستند تا تعیین تکلیف قطعی از طرف شورای نگهبان و شورای عالی قضایی به منظور جلوگیری از توقف کارها، حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای محمدی گیلانی، حاکم شرع دادگاه های انقلاب اسلامی را نسبت به مسائل مبتلا به شهرداری که مستقیماً در رابطه با مردم می باشد، منصوب نماید. (امام خمینی و نهادهای...، ۶۶)
متعاقب آن، امام طی نامه ای آقای محمدی گیلانی را به عنوان نماینده ی خود و حاکم شرع تا تعیین تکلیف قطعی از طرف شورای نگهبان و شورای عالی قضایی برای انجام کارهای شرعی و صادر نمودن احکام منصوب نمودند.(همان، ۱۶۷)
آقای گیلانی، نماینده ی حاکم شرع یا نماینده ی امام در شهرداری بودند و در مواردی که نیاز به تنفیذ حکم رهبری و امام بود، ایشان حکم می دادند. از جمله: در موارد عوارض شهرداری، عوارض شهری، عوارض یک درصد، عوارض سینماها، عوارض تالارهای پذیرایی، مجتمع های ورزشی که قبلاً این کارها توسط انجمن شهر صورت می گرفت. با انحلال این انجمن ها در اوایل انقلاب، این کارها به برنامه ی کاری شهرداری ها افزوده شد. بیشترین کار حاکم شرع در شهرداری، صادر نمودن حکم در زمینه ی ماده ی ۱۰۰ شهرداری بوده است. (مصاحبه با کارشناس حقوقی شهرداری)

پیشنهاد کاربران

بپرس