دانش اظهاری

فرهنگستان زبان و ادب

{declarative knowledge} [روان شناسی] ← حافظۀ اظهاری

دانشنامه عمومی

دانش اظهاری ( انگلیسی: Declarative knowledge ) که به آن معرفت نظری، دانش توصیفی، دانش اخباری، معرفت گزاره ای و معرفتی نیز می گویند، آگاهی از حقایق است که می توان آن را با استفاده از جملات توصیفی بیان کرد. دانش اظهاری به یک کاربرد یا هدف خاص محدود نمی شود و می تواند در کتاب یا رایانه ذخیره شود.
معرفت شناسی رشته اصلی مطالعه دانش اظهاری است. و به مطالعه مؤلفه های ضروری دانش اظهاری می پردازد. بر اساس یک دیدگاه، دانش اظهاری سه عنصر دارد: اعتقادی است که درست و موجه است. به عنوان یک باور، یک تعهد ذهنی به صحت ادعای مورد اعتقاد است، درحالی که حقیقت یک جنبه عینی است. برای موجه شدن، یک باور باید با استناد به دلایل موجه عقلانی باشد. این بدان معنی است که حدس های صرف حتی اگر درست باشند، دانش نیستند. در معرفت شناسی معاصر، مؤلفه های اضافی یا جایگزین پیشنهاد شده است. یک پیشنهاد این است که هیچ مدرک متناقضی وجود نداشته باشد. پیشنهاد دیگر این است که این باور ناشی از یک فرایند شناختی قابل اعتماد است و این باور خطاناپذیر است.
بر اساس منبع علم، نوع ادعایی که معلوم است و میزان قطعیت آن علم، می توان انواع علم توصیفی را تشخیص داد. یک تقابل بین دانش پسینی است که از تجربه ناشی می شود و دانش پیشینی که مبتنی بر تأمل عقلانی محض است. طبقه بندی های دیگر شامل دانش دامنه و دانش عمومی، دانش حقایق، مفاهیم و اصول و همچنین دانش ضمنی دانش صریح است.
دانش اظهاری اغلب در مقابل دانش عملی و دانش از طریق آشنایی قرار می گیرد. دانش عملی شامل مهارت هایی است، مانند دانستن نحوه سوار شدن بر اسب. این یک شکل از دانش غیر عقلانی است زیرا نیازی به درگیر کردن باورهای واقعی ندارد. دانش از طریق آشنایی با چیزی است که بر اساس تجربه دست اول است، مانند دانستن طعم شکلات. حتی اگر فرد اطلاعات واقعی در مورد شیء نداشته باشد، این آشنایی می تواند وجود داشته باشد. برخی از نظریه پردازان نیز دانش اظهاری را با دانش شرطی، دانش تجویزی، دانش ساختاری، دانش موردی و دانش راهبردی مقایسه می کنند.
برای فعالیت های مختلف، مانند برچسب گذاری پدیده ها و همچنین توصیف و توضیح آن ها، دانش بیانی مورد نیاز است. می تواند فرآیندهای حل مسئله و تصمیم گیری را هدایت کند. در بسیاری از موارد، ارزش بر اساس سودمندی آن در دستیابی به اهداف است. با این حال، سودمندی همیشه آشکار نیست و همه مصادیق دانش اظهاری ارزشمند نیستند. بسیاری از دانشی که در مدرسه تدریس می شود، دانش اظهاری است. گفته می شود که به عنوان حافظه آشکار ذخیره می شود و می توان از طریق به خاطر سپردن یادگرفت. اما در بسیاری از موارد، پرورش درک عمیق تری که اطلاعات جدید را در ساختارهای گسترده تر ادغام می کند و آن را به دانش از قبل موجود متصل می کند، سودمند است. منابع دانش اظهاری عبارتند از ادراک، درون نگری، حافظه، استدلال و شهادت.
عکس دانش اظهاریعکس دانش اظهاریعکس دانش اظهاری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس