دانشنامه بریتانیکا

دانشنامه عمومی

دانشنامه بریتانیکا ( به انگلیسی: Encyclopædia Britannica ) دانشنامه ای است که نخستین بار در سال ۱۷۶۸ در ادینبرو منتشر شد. این دانشنامه قدیمی ترین دانشنامه انگلیسی زبان محسوب می شود. [ ۱] این دانشنامه در حال حاضر یکی از مهم ترین و معتبرترین منابع به زبان انگلیسی به شمار می رود که تا به امروز ویرایش و انتشار آن ادامه یافته است. بریتانیکا توسط ۱۰۰ ویراستار تمام وقت و بیش از ۴٫۰۰۰ مشارکت کننده که خود شامل ۱۱۰ نفر از برندگان جایزه نوبل و ۵ رئیس جمهور است، به رشته تحریر درآمده و در بسیاری موارد، علمی ترین و آکادمیک ترین دانشنامه دنیا شناخته شده است. [ ۲] [ ۳]
بریتانیکا قدیمی ترین دانشنامه جهان به زبان انگلیسی است که همچنان تهیه می شود. مقالات بریتانیکا در طول سده های ۱۸ تا ۲۰ میلادی توسط مقاله نویسان خبره و باتجربه در زمینه های مختلف بازبینی شد و مورد تأیید قرار گرفت و حتی گاهی برای تهیه مقالات آن تحقیقات گسترده ای انجام می شد. در این مدت بریتانیکا شهرت بسیاری میان انگلیسی زبانان به دست آورد و دانشنامه منحصربه فردی به شمار می آمد، به طوری که در سدهٔ بیستم و در نسخه یازدهم این مجموعه مورد استفاده به عنوان یک مرجع معتبر برای افراد عادی و دانش پژوهان قرار گرفت.
هم اکنون بریتانیکا هم به صورت کتاب و لوح نوری و هم در اینترنت موجود است.
بریتانیکا در اواخر سدهٔ هجدهم در شهر ادینبورگ ( پایتخت اسکاتلند ) توسط کولین مک فورکوهار و با کمک اندرو بل و با نام مصطلح جامعه مردان متشخص منتشر شد.
ویلیام اسمیل، ویرایشگر این دانشنامه، هنگامی که ۲۸ ساله بود ۲۰۰ پوند بابت ارائه این دانشنامه در ۱۰۰ قسمت و سه مجلد دریافت کرد.
اولین قسمت آن در دسامبر ۱۷۶۸ با قیمت ۶ پنس منتشر شد. در سال ۱۷۷۱ این کتاب با ۲۳۹۱ صفحه و ۱۶۰ عکس کامل شد و با ۳۰۰۰ نسخه به فروش رسید.
پس از موفقیت در نسخه اول آن، ویرایش دوم آن با کمک جیمز تیلور در طی سال های ۱۷۷۷–۱۷۸۴ در ۱۰ مجلد و ۸۵۹۵ صفحه ارائه شد.
نسخه سوم آن در سال ۱۷۸۸–۱۷۹۷ توسط کولین مک فورکوهار و پس از آن جرج گلیج در ۱۸+۲ جلد و ۱۶۰۰۰ صفحه منتشر شد. نسخه سوم، اولین ویرایشی بود که در آن از مقالات تخصصی در موضوعات گوناگون استفاده شد و در آن مسائلی دربارهٔ سال های آینده آن زمان مطرح شد.
مقالات نسخه های ۴ تا ۱۰ عموماً مقالاتی علمی تر از مراجع دیگر به شمار می آمدند.
عکس دانشنامه بریتانیکاعکس دانشنامه بریتانیکاعکس دانشنامه بریتانیکا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

هو
اخرین ویرایش دانشنامه بریتانیکا که در ۲۰۰۴ یا دو سال کم و بیش در سی دو جلد وارد بازار شده است حدود چهار هزار شرکت کننده در تدوین ان شرکت جسته که ۱۱۰ نفر از انها جایزه نوبل دارند البته این به ان دلیل نیست که تمامی مداخل ان مورد تایید مسلمین باشد ، ولی مسایل کلی نظیر جغرافیای طبیعی و مقادیری از جغرافیای سیاسی و برخی مسایل علمی ان مورد قبول هست والخ، متاسفانه ما در کشور خود دانشنامه به معنای اصلی و عمومی نداریم البته دانشنامه های تخصصی جای خود که کم نیز نیستند ولی با تمام احترامی که به مرحوم دانشمند بزرگ اسلام علی اکبر دهخدا قایل هستم که در شرایط سخت جنگ جهانی اول و با امکانات انروز این پنجاه جلد لغت نامه را نوشت ، این کتاب اعلام را با لغت ومخلوط کرده و از طرفی خیانت در امانت هست که در ان دستکاری کرد این کتاب به عنوان یک اثر کلاسیک مورد احترام تمام ایرانیان فهیم است ولی برای نگارش یک دانشنامه عمومی فارسی بزرگ بابد صدها متخصص همت کنند و یک دانشنامه در شان ایرانیان بنویسندو جهت نوشتن چنین کتاب عظیمی طبق استانداردهای بین المللی حد اقل به سه میلیون عنوان کتاب معتبر نیاز هست که به شکر الهی تا حدود زیادی در ایران داریم، در نیمه دوم دهه هشتاد دانشنامه دانشگستر در۱۸ جلد وارد بازار شد که حدود ۶۰هزار مدخل دارد ولی این کافی نیست و به نظر حقیر تا پایان نیمه اول قرن ۲۱ بابستی یک دانشنامه عمومی و انهم با تصاویر رنگی و چاپ مناسب در شان ایران اسلامی به منصه ظهور برسد . انشاالله.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس