دانشنامه جهان اسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دانشنامه جهان اسلام، برگرفته از مقاله «».
برتنگی
بلخ از ابتدای دوره اسلامی تا دوره مغول
بهمنیان دکن
...

[ویکی شیعه] دانشنامه جهان اسلام مجموعه ای از مقالات نظام مند به ترتیب الفبایی، در قلمرو مطالعات اسلامی و فرهنگ و تمدن مسلمانان، که در بنیاد دانشنامه اسلامی در ایران نوشته می شود. اصطلاحات علوم قرآنی، حدیث، فقه، کلام، عرفان، فلسفه، ادبیات و هنر، سیره انبیا و ائمه، آرای مفسران و محدّثان و فقها و متکلّمان از جمله موضوعات این دانشنامه است. نگارش آن از سال ۱۳۶۲ش آغاز و تاکنون ۲۱ جلد به زبان فارسی منتشر شده است. قرار است این دانشنامه در ۶۰ جلد پایان یابد تاکنون ۹ جلد از این مجموعه به زبان عربی و ۲۲ جلد به زبان انگلیسی منتشر شده است. آیت الله خامنه ای ریاست عالی آن را بعهده دارد. مهدی محقق ، نصراللّه پورجوادی ، سیّدمصطفی میرسلیم و غلامعلی حدّاد عادل از مدیران دانشنامه بوده اند. دانشنامه از نظر مالی وابسته به دفتر رهبر ایران است.
با دعوت آیت الله خامنه ای، گروهی از نویسندگان در سال ۱۳۶۲ بنیاد دایرة المعارف اسلامی را تاسیس و کار تدوین دانشنامه جهان اسلام را آغاز کردند. آنان معتقد بودند دایره المعارف هایی که در مغرب زمین در خصوص گذشته و حال جهان اسلام تألیف می شود متأثر از طرز تلقی غربیان از اسلام و فرهنگ و تمدن اسلامی است. آنان در انتخاب نام برای مجموعه نیز بجای واژه دایره المعارف از واژه دانشنامه استفاده کردند. آنها معتفد بودند که در آثار قدما، این واژه استفاده شده است.
اقدامات اولیه برای تأسیس بنیاد دایرة المعارف اسلامی ، از سوی جمعی به سرپرستی سیّدمصطفی میرسلیم مسئول وقت نهاد ریاست جمهوری و با همکاری جمال الدین شیرازیان ، عضو حوزه مشاوران رئیس جمهور در امور فرهنگی ، آغاز شد. اولین جلسه هیئت امنا در شانزدهم بهمن ۱۳۶۲ برگزار شده و مهدی محقق به عنوان نخستین مدیرعامل بنیاد انتخاب شد. در نیمه اول ۱۳۶۳ ش ، مقدمات تأسیس بنیاد دایره المعارف اسلامی فراهم آمد و فعالیتهای آن برای تدوین دانشنامه از پاییز همان سال آغاز شد. دانشنامه جهان اسلام قرار است یک مجموعه ۶۰ جلدی باشد که تا امروز ۲۱ جلد آن اتمام یافته و منتشر شده است.

[ویکی اهل البیت] دانشنامه جهان اسلام دایرة المعارفی است درباره آموزه های دین اسلام و تمدن و فرهنگ ملل مسلمان از آغاز پیدایش اسلام تا زمان حاضر. مقالات این دانشنامه که به ترتیب الفبائی تنظیم و فعلا از حرف "ب" شروع شده است حوزه وسیعی از علوم و معارف اسلامی را دربر می گیرد.
آغاز تدوین دانشنامه جهان اسلام به نخستین سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بازمی گردد.
اگرچه امروزه کلمه "دایرة المعارف" در زبان های فارسی و عربی و ارد و رواج دارد ولی بنیاد دایرة المعارف اسلامی به دلیل قدمت و اصالت کلمه "دانشنامه" و استعمال آن برای کتاب های دایرة المعارف گونه در آثار قدما (مانند دانشنامه علائی ابن سینا و دانشنامه شاهی محمدامین استرآبادی) این ترکیب فارسی ساده و رسا را بر اصطلاح "دایرة المعارف" ترجیح داد و از آن رو که این دانشنامه مباحث مربوط به جهان اسلام را شامل می شود عبارت "جهان اسلام" را بدان افزود.
بخشی از مقالات این دانشنامه، بخصوص آنچه درباره اسلام و ایران و ادب فارسی است، اختصاصا برای دانشنامه تاًلیف شده است که هم مولفان ایرانی و هم محققان مسلمان کشورهای دیگر در آنها مشارکت داشته اند. بخشی دیگر از مقالات، خاصه حوزه هایی که در ایران متخصص ندارد، ترجمه از منابع و مراجع مختلف است.
بر اساس برنامه ریزی های انجام شده پیش بینی می شود دانشنامه جهان اسلام تا سال 1400 شمسی در چهل جلد به پایان برسد.
پایگاه بنیاد دائره المعارف اسلامی به آدرس :http://www.encyclopaediaislamica.com/ این دانشنامه را به صورت آن لاین در اختیار پژوهشگران قرار داده است.

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

دانشنامهٔ جهان اسلام، دایرةالمعارفی است دربارهٔ آموزه های دین اسلام، و تمدن و فرهنگ ملل مسلمان، از آغاز پیدایش اسلام تا زمان حاضر. از این دانشنامه، که در کل بالغ بر ۴۰ مجلد خواهد شد، تاکنون، ۱۱ جلد آن شامل هزاران مقاله به کوشش بنیاد دایرة‏المعارف اسلامی به چاپ رسیده است.
...
[مشاهده متن کامل]

محتویات [نمایش]
نام [ویرایش]
به دلیل قدمت و اصالت کلمهٔ دانشنامه و استعمال آن برای کتاب های دایرةالمعارف گونه در آثار قدما و پیشینیان ( مانند دانشنامه علائی ابن سینا و دانشنامه شاهی محمدامین استرآبادی ) ، بنیاد دایرة المعارف اسلامی این ترکیب فارسی ساده و رسا را بر اصطلاح «دایرةالمعارف» ترجیح داد، و ازآن رو که این دانشنامه مباحث مربوط به جهان اسلام را شامل می شود، عبارت «جهان اسلام» را بدان افزود.
پیشینه [ویرایش]
بنیاد دایرةالمعارف اسلامی در سال ۱۳۶۲ تاًسیس شد. این بنیاد تدوین و نشر دانشنامهٔ جهان اسلام را با نگرشی اسلامی، و روشی علمی، دربارهٔ مباحث مختلف دین اسلام، تاریخ و تمدن و فرهنگ ملل مسلمان، خاصه، ایران و زبان فارسی آغاز کرد.
مقالات [ویرایش]
مقالات گوناگون این دانشنامه که به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده، حوزهٔ وسیعی از علوم و معارف را در برمی گیرد. ازآن جمله، می توان به موارد زیر اشاره داشت:
اصطلاحات علوم قرآنی، حدیث، فقه، کلام، عرفان، فلسفه، ادبیات، و هنر
سیره انبیاء، اولیاء، و ائمه
‏* شرح حال و آراء مفسران، محدثان، فقها، متکلمان، فلاسفه، حکما، علما، عرفا، مورخان، شاعران، و هنرمندان عالم اسلام
تاریخ سیاسی اسلام و سرگذشت‏ خلفا و سلاطین و وزرا و خاندان های حاکم
جغرافیای کشورها و بلاد اسلامی
وصف ابنیه و آثار تاریخی - مذهبی، شرح اعیاد، ایام دینی، ابزارها، پوشاک ها، خوراک ها، گیاهان، و داروهای خاص جهان اسلام.
بخشی از مقالات این دانشنامه، بخصوص، آنچه دربارهٔ اسلام، ایران، و ادب فارسی است، اختصاصاً، برای دانشنامه تألیف شده است، که هم مولفان ایرانی و هم محققان مسلمان کشورهای دیگر در آنها مشارکت داشته اند. بخشی دیگر از مقالات، خاصه، حوزه هایی که در ایران متخصص ندارد، ترجمه از منابع و مراجع مختلف است.
شیوه نامه [ویرایش]
کلیه اطلاعات درباره شیوه نگارش دانشنامه جهان اسلام در کتابی به نام شیوه نامه دانشنامه جهان اسلام شامل چهارده فصل تهیه و بطور جداگانه منتشر شده است.
جستارهای وابسته [ویرایش]
دائرةالمعارف بزرگ اسلامی
دانشنامه تشیع
دانشنامه رشد
منابع [ویرایش]
درباره دانشنامه جهان اسلام. وب گاه بنیاد دائرةالمعارف اسلامی
پیوند به بیرون [ویرایش]
وب گاه دانشنامه جهان اسلام
دانشنامه جغرافیای تاریخی جهان اسلام
رده های صفحه: دانشنامه های فارسیدانشنامه های مذهبی

بپرس