درر الفوائد فی الحاشیه علی الفرائد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] درر الفوائد فی الحاشیة علی الفرائد (کتاب). «درر الفوائد فی الحاشیة علی الفرائد؛ اثر آخوند مولی محمدکاظم خراسانی» است.
اثر حاضر از حواشی ارزشمند مرحوم آخوند خراسانی است که به همت آقای سیدمهدی شمس الدین به چاپ رسیده است. قابل توجه این که آخوند دوبار بر رسائل حاشیه نوشته است، یکی معروف به حاشیه قدیم و دیگری جدید و این مطلب از اشارات و تصریحات خود آخوند مستفاد می شود. مصحح بعد از تصحیح حاشیه قدیم آخوند بر قطع و ظن را هم به آن ضمیمه کرده است.

[ویکی اهل البیت] این کتاب حاشیه «فرائد الأصول» شیخ انصاری در اصول فقه است.
این کتاب اثر محقق اصولی، ملا محمدکاظم خراسانی معروف به آخوند خراسانی از علمای بزرگ و از چهره های درخشان علمای شیعه در قرن چهاردهم هجری است. (1255-1329 هجری قمری)
این کتاب تعلیقه ای بر کتاب «فرائد الأصول» شیخ انصاری است. آخوند خراسانی در این کتاب به شرح و توضیح نظریات استاد خود، شیخ انصاری پرداخته و نظریات و دیدگاه های اصولی خود را نیز بر آن افزوده است.
کتاب حاضر یکی از منابع مهم برای دستیابی به دیدگاه های اصولی آخوند خراسانی است. وی در کتاب مشهور خود «کفایة الأصول»، بسیاری از آراء خود را به صورت رمز و اشاره بیان کرده و برای شرح و توضیح نظریات ایشان بسیاری از علما به این کتاب مراجعه می کنند، چرا که ایشان در این کتاب با عباراتی وافی و روشن بسیاری از نظریات خود را شرح داده است.
آخوند خراسانی در مقدمه کتاب انگیزه خود را از نگارش این کتاب این گونه بیان می فرماید: إنی بینما أراجع هذه الدرر البهیة، و أطالع تلک الغرر السنیة، التی صنفها علامة الآفاق و أستاذ الکل علی الإطلاق، عماد الملة والدین و مروج شریعة سید المرسلین و تاج الفقهاء والمجتهدین من القدماء والمتأخرین، فخرالمحققین و افتخار المدققین، الورع التقی، الصفی النقی، علم الهدی، أستاذنا و مولینا و آیت الله فی الوری، الحاج شیخ مرتضی الأنصاری، تغمده الله بغفرانه و أسکنه فسیح جنانه، سنح بخاطری الفاتر، أن أعلق علیه وجیزة لطیفة و تعلیقة مشتملة علی فوائد استفدتها من الأساتیذ، و عوائد ادخرتها من الأسانید، و زواید ظفرت علیها بالنظر الثاقب والفکر الصائب، لیکون تذکرة لی و لمن راجعها من بعدی. والمرجو من الناظرین أن ینظروا إلیها بعین اللطف والإنصاف، و یتجنبوا التعصب و الإعتساف، و بالله أستعین إنه خیر معین و علیه توکلت و إلیه أنیب.
یعنی: «هنگامی که به کتاب رسائل که شامل مرواریدهای ارزشمندی است، مراجعه نمودم و آن گوهرهای گرانبها را مطالعه کردم... تصمیم گرفتم تعلیقه ای کوتاه و لطیف بر آن بنگارم. تعلیقه ای که شامل فوائدی باشد که از اساتید خود بهره برده ام و یا با فکر و اندیشه خود بر آن دست یافته ام تا یادآوری باشد برای خودم و کسانی که بعد از من به آن مراجعه می کنند.
از خوانندگان درخواست دارم با دیده لطف و انصاف به آن بنگرند و از روی تعصب و بدون تأمل بر آن ننگرند. از خداوند بزرگ نیز یاری می خواهم که او بهترین یاوران است و بر او توکل کرده و به سوی او انابه می کنم.
کتاب «دررالفوائد» شامل تمام بخشهای کتاب «رسائل» می باشد و مباحث قطع، ظن، أصالة البرائة، استصحاب و تعادل و تراجیح را مورد نقد و بررسی قرار داده است.

[ویکی نور] درر الفوائد فی الحاشیة علی الفرائد؛ اثرآخوند مولی محمدکاظم خراسانی است.
اثر حاضر از حواشی ارزشمند مرحوم آخوند خراسانی است که به همّت آقای سیدمهدی شمس الدین به چاپ رسیده است. قابل توجه این که آخوند دوبار بر رسائل حاشیه نوشته است، یکی معروف به حاشیه قدیم و دیگری جدید و این مطلب از اشارات و تصریحات خود آخوند مستفاد می شود. مصحّح بعد از تصحیح حاشیه قدیم آخوند بر قطع و ظن را هم به آن ضمیمه کرده است.
شیوه مؤلف در نگارش، گزیده نویسی است و جز نکات مهمّ به مطلب دیگری اشاره نمی کند و نوعاً نظریات خود را ارائه می دهد و به نقل اقوال روی نمی آورد.
کتاب؛ شامل پنج مبحث است که به گزارش محتوای هر کدام از آنها می پردازیم:
آخوند خراسانی، محمدکاظم بن حسین

[ویکی فقه] درر الفوائد فی الحاشیه علی الفرائد (کتاب). «درر الفوائد فی الحاشیة علی الفرائد؛ اثر آخوند مولی محمدکاظم خراسانی» است.
اثر حاضر از حواشی ارزشمند مرحوم آخوند خراسانی است که به همت آقای سیدمهدی شمس الدین به چاپ رسیده است. قابل توجه این که آخوند دوبار بر رسائل حاشیه نوشته است، یکی معروف به حاشیه قدیم و دیگری جدید و این مطلب از اشارات و تصریحات خود آخوند مستفاد می شود. مصحح بعد از تصحیح حاشیه قدیم آخوند بر قطع و ظن را هم به آن ضمیمه کرده است.
ساختار
شیوه مولف در نگارش، گزیده نویسی است و جز نکات مهم به مطلب دیگری اشاره نمی کند و نوعا نظریات خود را ارائه می دهد و به نقل اقوال روی نمی آورد.
گزارش محتوا
کتاب؛ شامل پنج مبحث است که به گزارش محتوای هر کدام از آنها می پردازیم:
← مبحث قطع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس