دروازه سنگی

دانشنامه عمومی

دروازه سنگی ( قالا قاپیسی ) خوی در جنوب بازار خوی به طرف شهر سلماس قرار دارد. این اثر در دوره ایلخانیان یا دوره قاجاریه بنا شده است و از حصار تاریخی شهر خوی باقی مانده است و خندقی نیز پیرامون وجود داشته است .
ضلع شمالی دروازه آجری و به سبک جناقی است . ضلع جنوبی آن یک در میان سنگ های خاکستری و سیاه دارد و به شکل قوس نیم دایره است که زیر این قوس دو شیر ساده سنگ تراشی شده است . [ پیوند مرده]
دروازه سنگی خوی از نمونه های باقی مانده دوازده حصار تدافعی در جنوب شرقی شهر خوی می باشد که جهت حفاظت شهر از تهاجم دشمن وکنترل عبور و مرور ساخته شده است. به علت گسترش شهر این بنای تاریخی در بافت جدید شهر قرار گرفته و قسمت شمالی آن متصل به بازار قدیمی خوی قرار دارد.
بعضی از مورخین این اثر را بدوره ایلخانیان نسبت می دهند و امکان دارد در زمان عمران و آبادانی خوی توسط ایلخانیان، این دروازه نیز ساخته شده باشد. ولی منابع دیگری دروازه را مربوط به دوره قاجار می دانند، انتساب دوم با توجه به سبک معماری مقایسه با آثار باقی مانده قاجاریه در تبریز و خود شهر خوی معقول به نظر می رسد. و از طرفی نیز با توجه به سر در باقی مانده این بنا مربوط به دوره ایلخانی دانسته می شود.
این بنا از حیث جنس ساختمان با دو نوع مصالح مقاومت ساخته شده است. ضلع شمالی آن که در امتداد بازر قدیمی خوی قرار دارد با آجر ساخته شده ولی سمت جنوبی بنا از سنگهای تراش خاکستری و سیاه می باشد که به صورت ترکیبات موزون و هماهنگ نماسازی شده است. این بنا در حال حاضر مورد استفاده قرار نمی گیرد.
عکس دروازه سنگی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دروازه سنگی (تهران). دروازۀ سنگی (تهران)
دروازه ای در ولی آباد در راه قیطریۀ شمیران به چالوس از دورۀ قاجار. این راه در ۱۲۸۵ق و دورۀ ناصرالدین شاه قاجار احداث شده است. دروازۀ سنگی، دروازه ای شرقی غربی با دهانه ای به پهنای۳.۸۰ متر است که تاق آن۴.۷۰ ارتفاع دارد. در سمت راست آن سکویی به بلندی۱.۱۰ متر نصب شده است. بر دیوارۀ سمت چپ دروازه و در بدنۀ شرقی بالای آن و قسمت های دیگر کتیبه هایی به فارسی و لاتین وجود دارد. در غرب دروازه قابی از سنگ و گچ به چشم می خورد که تصویر ناصرالدین شاه در آن بر یک قطعه سنگ مرمر حکاکی شده بود و در دورۀ رضا شاه پهلوی بیرون آورده شده است.

دروازه سنگی (خوی). دروازۀ سنگی (خوی)
دروازه سنگی
بقایای دروازه ای قدیمی واقع در جنوب شهر خوی، در شرق خیابان طالقانی. بازماندۀ حصار قدیمی شهر است، و به آن دروازۀ سلماس و دروازۀ جنوبی شهر نیز می گویند. آن را به دوره های ایلخانان مغول، زندیان و قاجاریه (دورۀ فتحعلی شاه) نسبت داده اند. ضلع شمالی آن، در امتداد بازار قدیمی شهر، آجری با تاق جناغی و ضلع جنوبی اش با سنگ های سیاه و خاکستری به صورت یک در میان و نیم دایره ساخته شده است. زیر قوس سنگی قسمت جنوبی و دو طرف هلال سَردَر، نقش دو شیرِ حجاری شده دیده می شود. در گذشته برج نیز داشته است. آثار گلوله های سربازان عثمانی بر آن باقی است.

پیشنهاد کاربران

بپرس