دریای کابل

دانشنامه عمومی

رود کابل یا دریای کابل ( پشتو: کابل سیند؛ سانسکریت: कुभा ) رودی است به طول ۷۰۰ کیلومتر که از ناحیۀ دره های سرچشمه واقع در کوه های هندوکش شروع می شود و در درۀ اونی کوه پغمان از رود هلمند جدا شده، جلگۀ میدان را آبیاری نموده از ولسوالی چهارده، وارد شهر کابل می شود. این رود در چهلستون با رود پغمان و در شینه به رود لوگر و پس از آن در جلگۀ سروبی به رود پنجشیر ملحق می شود و به جلگۀ جلال آباد سرازیر می شود.
سرانجام این رودخانه به رود بزرگ سند می ریزد.
رود کابل دارای طول ۷۰۰ کیلومتر بوده که ۴۶۰ کیلومتر آن در داخل خاک افغانستان جریان دارد. این رود اهمیت استراتژیکی و اقتصادی دارد. مزارع جلال آباد و لغمان که در زمره زمین های حاصلخیز است را آبیاری می کند.
در تابستان آب رود کابل کم می شود ولی در زمستان دارای آب زیاد می باشد. این رود حدود ۲۵ کیلومتر سرحد بین پاکستان و افغانستان را تشکیل می دهد. رود کنر در حصه نورستان با رود مستوچ یکجا می شود از که یخچالهای کوه چیانتر چترال منشأ می گیرد. در حصه جلال آباد با رود کابل ملحق می شود. دولت پاکستان در ۲۰ کیلومتری شهر پشاور سد را بنام ورسک بالای این رودخانه بنا نموده است. در حصه اتک با رود سند یکجا می شود.
کلمه Kubhā که نام باستانی رودخانه است هم واژه ای سانسکریت و هم اوستایی است که بعداً این کلمه به کابل تغییر یافت. [ ۱] [ ۲]
ابوریحان بیرونی آن را «رودخانه غُروَند» نیز خوانده است. [ ۳] رودخانۀ کابل بعداً نام خود را به منطقه و شهرک کابل داد. [ ۳]
دانشمندی بنام روک می نویسد که اسکندر کبیر رود کابل را بنام کوفین خوانده است. تمام دانشمندان نظر دارند که نام کابل از نام رود کابل گرفته شده است. در زبان سانسکریت و اوستا رود کابل را بنام کو یعنی دریا یاد نموده است. بسیاری نامهای افغانستان و پاکستان در ریگ ودا نوشته است؛ و در زبان سانسکریت بعداً تغییر نموده است. این رود در طول تاریخ جنبه مذهبی مقدس و اقتصادی داشته است.
تقریباً از مارس ۲۰۱۹، ده هزار گالن فاضلاب تصفیه نشده از تصفیه خانه فاضلاب مکروریان هر ماه به رودخانۀ کابل ریخته می شود، گزارش شده که ای آبها باعث بروز مشکلات دستگاه گوارش در میان ۳۰۰۰ خانواده ای که در کنار رودخانه زندگی می کنند شده است. [ ۴]
رودخانۀ کابل بیشتر اوقات سال چیزی بیش از یک قطره نیست، اما در تابستان به دلیل ذوب شدن برف ها در رشته هندوکش پرآب می شود. بزرگ ترین معاون آن رودخانه کنر است که از رودخانه مستوج آغاز می شود و از یخچال چیانطار در دره بروغیل در چیترال پاکستان سرچشمه می گیرد و پس از سرازیر شدن به جنوب افغانستان با رود باشگل که از نورستان سرازیر می شود یکجا می کند. رود کنر در نزدیکی جلال آباد با دریای کابل یکجا می کند. علی رغم حمل آب کنر نسبت به کابل، این رودخانه پس از این تلاقی عمدتاً به دلیل اهمیت سیاسی و تاریخی این نام به صورت رودخانۀ کابل ادامه دارد.
عکس دریای کابلعکس دریای کابلعکس دریای کابلعکس دریای کابلعکس دریای کابلعکس دریای کابل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس