دستگاه ایمنی

دانشنامه عمومی

دستگاه ایمنی، سامانه ایمنی یا سیستم ایمنی ( انگلیسی: Immune System ) بخشی از بدن است که سلول ها و مولکول های خودی را از بیگانه مثل میکروب ها و ویروس ها را شناسایی کرده و آن ها را از بین می برد یا بی خطر می کند. گاهی به دلیل تشابه آنتی ژن سلول های خودی با غیرخودی و گاهی به دلیل اشتباه در عملکرد سیستم ایمنی در سنین بالا یا به دلایل ارثی، سیستم ایمنی به سلول های خودی حمله می کند. ( بیماری های خودایمنی )
سیستم ایمنی بدن شامل طحال، کلیه ها، آنزیم ها، پوست، غشای مخاطی، مو، لکوسیت ها، مغز استخوان، کبد، معده، روده، اسید معده، آپاندیس، لوزه ها، آدنوئید، تیموس، پلاک های پی یر، رگ های لنفاوی، انواع ایمونوگلوبین ها و آنتی ژن ها و آنتی بادی است.
بدن با دو روش دفاع غیر اختصاصی و دفاع اختصاصی عوامل بیماری زا و بیگانه را از بین می برد یا بی خطر می کند و مانع بروز بیماری می شود.
دفاع غیر اختصاصی در برابر اغلب میکروب ها یکسان عمل می کند و نمی تواند میکروب های مختلف را از یکدیگر تشخیص دهد.
دفاع غیراختصاصی شامل نخستین خط دفاع غیر اختصاصی و دومین خط دفاع غیر اختصاصی است.
• پوست: لایه های شاخی سطح پوست ( از جنس کرآتین ) مانع از نفوذ میکروب ها به داخل بدن می شوند. لایه بیرونی ( اپیدرم ) که خارجی ترین سلول های آن مرده اند به تدریج ریخته و میکروب های چسبیده به آن از این طریق از بدن دور می شود. علاوه بر این، چربی پوست و عرق، سطح پوست را اسیدی و از رشد میکروب ها جلوگیری می کنند.
• آنزیم لیزوزیم: آنزیم لیزوزیم موجود در اشک، عرق، مایع مخاطی و بزاق موجب تخریب دیوارهٔ سلولی باکتری ها می شود.
• لایه های مخاطی: لایه های مخاطی با ترشح مایع مخاط ( موسین+آب=موکوس یا مخاط: مایعی چسبنده و لزج که دارای لیزوزیم است ) باعث به دام انداختن میکروب ها و باکتری ها می شود. مجاری تنفسی از بینی تا نایژک ها، سطح لولهٔ گوارش از دهان تا مخرج، سطح مجرای ادرار از مثانه تا مجرای خروج ادرار و سطح داخلی مجاری تناسلی دارای بافت پوششی است که به آن لایهٔ مخاطی می گویند. لولهٔ گوارش با ترشح اسید معده موجب تخریب میکروب ها شده و از راه دفع مدفوع، سبب دفع میکروب ها می شود. همچنین مجاری ادراری که از راه دفع ادرار سبب دفع میکروب ها می شوند هم لایه های مخاطی دارند. در مجاری تنفسی، مایع مخاطی، میکروب های به دام افتاده در آن را به کمک مژک های سلولی، به سمت حلق می راند ( با حرکت بیرونی مژک ها ) و به شکل خلط به طور ارادی می توان از بدن خارج کرده یا با بلعیدن آن به معده بازگشته شود که در آنجا شیره معده باعث تخریب میکروب می گردد.
عکس دستگاه ایمنیعکس دستگاه ایمنیعکس دستگاه ایمنی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس