دعا

/do~A/

مترادف دعا: نماز، نیایش، رازونیاز، مناجات، ورد، آفرین، تحیت، درود، سلام، حاجت خواهی، نیازطلبی، تعویذ، ثنا، ستایش، مدح

متضاد دعا: نفرین

برابر پارسی: نیایش، ستایش

معنی انگلیسی:
prayer, blessing, benediction, suffrage

فرهنگ اسم ها

اسم: دعا (دختر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: doeā) (فارسی: دعا) (انگلیسی: doea)
معنی: نیایش، راز و نیاز، درخواست کردن چیزی از خداوند یا بزرگان دین هنگام نیاز، اضطرار، آمرزش خواستن و مانند آنها، هر یک از مجموعه سخنانی که معمولاً به زبان عربی است و از قرآن یا سخنان امامان و بزرگان دین گرفته شده است
برچسب ها: اسم، اسم با د، اسم دختر، اسم عربی، اسم مذهبی و قرآنی

لغت نامه دهخدا

دعا. [ دُ ] ( ع اِمص ) دعاء. حاجت خواستن. ج ، أدعیه ، دعوات. ( از آنندراج ). استغاثه به خدا. استدعای برکت. تضرع. درخواست از درگاه خدا. ( ناظم الاطباء ). درخواست حاجت از خدا. درخواست حاجت از خداوند برای خود یا دیگری. خدای خوانی. تیغ و شمشیر و خدنگ تیر از تشبیهات اوست و با لفظ رسیدن و رساندن و رفتن مستعمل است. ( آنندراج ) :
هر آینه چو دعا در صلاح خلق بود
اجابتش را امید باشد از یزدان.
فرخی.
خود [حسنک ] به زندگی گاه گفتی که مرا دعای نشابوریان بسازد و نساخت. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 184 ).
ایزد برهانَدْت از بلاهاش
به زین سوی من مر ترا دعا نیست.
ناصرخسرو.
معذرت حجت مظلوم را
ردّ مکن یا رب و بشنو دعاش.
ناصرخسرو.
ایزد مکنادم دعا اجابت
گر جز که به فضلش بود سوءالم.
ناصرخسرو.
تقصیر مکن کت به دعا خواسته ام
تا خود به دعا بلا چرا خواسته ام.
ابوالفرج رونی.
از لفظ تاج باد دعای تو وآن او
تو تاجدار بادی و او تاج ِ دار باد.
مسعودسعد.
بر تن و جان تو هر مؤمن دعا گوید همی
وآن دعا در دولت تو هست وقتی مستجاب.
میرمعزی ( از آنندراج ).
مرد... توبه کرد که... به خلاف این مستوره که دعای او را حجابی نیست کار نپیوندد. ( کلیله و دمنه ).
آن درون ریشم که چون گیرم به کف تیغ دعا
آسمان بهر شفاعت سر نهدبر پای من.
سنائی ( از آنندراج ).
گر دعای نکو کند خواهد
کآن دعا در تو مستجاب آید.
سوزنی.
این دعا را انسیان تحسین کنند
ختم کن تا قدسیان آمین کنند.
خاقانی.
گفته نودهزار اشارت به یک نفس
بشنوده صدهزار اجابت به یک دعا.
خاقانی.
بر دعای دولتش در شش جهت
هفت مردان یکزبان بینی بهم.
خاقانی.
من که نان ملک خورم بسجود
سر زبر آرم از برای دعا.
خاقانی.
تا ندهندت مستان گر وفاست
تا ننیوشند مگو گر دعاست.
نظامی.
یافت شبی چون سحر آراسته
خواسته های به دعا خواسته.
نظامی.
بازآمد او بهوش اندر دعا
لیس للانسان الاّ ما سعی.
مولوی.
برنکندی یک دعای لوط راد
جمله شهرستانشان را بی مراد.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - ( مصدر ) خواندن جمله های ماثور از پیغامبر و امامان در اوقات معین برای طلب آمرزش و بر آورده شدن حاجات . ۲ - نیایش کردن . ۳- ( اسم ) در خواست حاجت از خدا . ۴ - نیایش . ۵ - مدح ثنا ۶ - تحیت درود سلام . ۷ - تضرع . ۸ - نفرین [[ زورمندی مکن بر اهل زمین تا دعایی بر آسمان نرود ]] ( گلستان ) . جمع ادعیه . یا دعای خیر ۱ - خیر کسی را در دعا خواستن . ۲ - تحیت درود . ۳ - برکت . یا صیغه دعا فعلی است که از سوم شخص مفرد مضارع گرفته میشود و میان علامت مضارع که [[ - د ]] آخر باشد و حرف قبل از آن الفی ( آ ) در آورند . در مور د نفی میمی ( م ) بر آن افزایند : باد و مباد ( در اصل بواد و مبواد ) کناد و مکناد و مبیناد گاه بائ تاکید بر سر فعل دعا در آید : در بعضی فعلها صیغه دعا در اول شخص مفرد و سوم شخص مفرد و جمع مستعمل است .
دعائ . حاجت خواستن .

فرهنگ معین

(دُ ) [ ع . دعاء ] (اِمص . ) نیایش ، طلب حاجت از خدا. ج . ادعیه .

فرهنگ عمید

۱. درخواست.
۲. نیایش.
۳. درخواست از خداوند.
۴. (اسم ) کلماتی که در اوقات مختلف در مقام استغاثه از خداوند و طلب آمرزش یا درخواست خیر و برکت و برآورده شدن حاجت بخوانند.
* دعا کردن: (مصدر لازم )
۱. درخواست حاجت کردن از خداوند.
۲. نیایش کردن، ثنا گفتن.
* دعا کردن کسی را: (مصدر لازم ) دربارۀ او دعای خیر کردن.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دعا (نیایش) در لغت به معنای خواندن و درخواست کردن است و در اصطلاح عبارت است از درخواست توأم با خضوع و تضرع بنده از خداوند. دعا کردن، مستحب و دارای فضیلت بسیار و برترین عبادت است، ترک دعا از روی تکبر حرام و از گناهان کبیره است و بنابر قول مشهور، دعا کردن در نماز میّت برای مؤمنان پس از تکبیر سوم و برای میّت پس از تکبیر چهارم واجب است. اما مستحبات دعا زیاد است و به جهت اختصار از ذکر آن معذوریم.
دعا در لغت به معنای خواندن و درخواست کردن است و در اصطلاح عبارت است از درخواست توأم با خضوع و تضرع بنده از خداوند. از آن در بابهای صلات، حج و اطعمه و اشربه سخن گفته اند.

[ویکی شیعه] دُعا، طلب و درخواست بندگان از خدا یا آنچه معبود می پندارند، برای رسیدن به خواسته ها یا دوام داشته ها یا رفع ناملایمات، اعم از مادی و معنوی در زندگی دنیایی یا اخروی، چه در وضع عادی و چه در وضع اضطرار.
دعا در فقر ذاتی انسان ها ریشه دارد و با عبادت و اظهار بندگی پیوندی نزدیک دارد و معمولاً در قالب عمل عبادی و مناسک صورت می گیرد. در طول تاریخ و در همه جوامع بشری و پیروان ادیان، دعا به شکل های گوناگون فردی و اجتماعی وجود داشته است.
در کتاب های حدیثی شیعه و سنی برای ساعات روز، ماه های قمری و برخی زمان ها و مکان های ویژه و نیز برای حالات و عوارض و حوادثی که برای انسان پیش می آید، دعاها و ذکرهای گوناگون قرآنی و غیرقرآنی نقل شده است که به آنها دعای ماثور گفته می شود.

[ویکی اهل البیت] دعا در لغت به معنای صدا زدن و یاری طلبیدن و در اصطلاح شرع، به معنای گفتگو کردن با حق تعالی به نحو طلب حاجت و درخواست حل مشکلات از درگاه اوست.
قرآن کریم با تأکید فراوان و با بیان­های گوناگون مردم را بدان فرا می خواند و نسبت به سستی در عدم بهره برداری از این کلید رحمت و سعادت هشدار می­دهد: «و هنگامی که بندگان من از تو درباره من سوال می­کنند،( بگو) من نزدیکم، دعای هر دعا کننده­ای را، به هنگامی که مرا بخواند پاسخ می­گویم. پس باید دعوت مرا بپذیرند و به من ایمان بیاورند، تا راه یابند (و به مقصد برسند.)»)
و گاه می­فرماید: «پروردگار شما گفته است، مرا بخوانید تا(دعای) شما را بپذیرم».
و گاهی نمونه­ ای از دعاهای مستجاب که برای بسیاری از مردم تجربه شده است را ارائه می­دهد، «کسی که دعای مضطر را اجابت می­کند و گرفتاری را برطرف می­سازد و شما را خلفای زمین قرار می­دهد، آیا معبودی با خداست؟»
و در برخی موارد تأکید می­فرماید که دعا میزان وزن و اعتبار و ارزش انسان نزد خداوند متعال است: «پروردگارم برای شما ارجی قائل نیست اگر دعای شما نباشد. شما(آیات خدا و پیامبران را) تکذیب کردید و (این عمل) دامان شما را خواهد گرفت و از شما جدا نخواهد شد.»
و در نقطه مقابل، کسانی که تنها هنگام گرفتاری و بلا خدا را می­خوانند، نکوهش می­کند و کسانی­ که از دعا دوری می­کنند به جهنم تهدید می­نماید: «کسانی که از عبادت من تکبر ورزند بزودی با ذلت وارد دوزخ می­شوند».
روایات بی­شماری در باب دعا وجود دارد که بر اهمیت و محبوبیت آن دلالت می­کند. در اینجا به تعدادی از آنها اشاره می­کنیم.

[ویکی الکتاب] معنی دَعّاً: پرت کردن و دفع کردنی به شدت(ازکلمه "دعّ " به معنای دفع و پرت کردن به شدت است )
معنی دَعَا: خواند-طلب کرد(دعاء و نیز کلمه دعوت به معنای معطوف کردن توجه و نظر شخص دعوت شده است به سوی چیزی که آن شخص دعوت شده و این کلمه معنائی عمومیتر از کلمه نداء دارد ، برای اینکه نداء مختص به باب لفظ و صوت است ، ولی دعاء ، هم شامل دعوت کردن بوسیله لفظ میشود ...
معنی دَاعِ: دعا کننده
معنی تَدَّعُونَ: می خواهید - طلب دعا می کنید(دراصل تدتعیون بر وزن تفتعلون بود ه و باب افتعال از دعا است )
معنی صَلِّ: دعا کن - نماز بخوان (صل از صلوة و به معنای دعا است)
معنی صَلُّواْ: درود فرستید - دعا کنید (طلب خیر کنید)(صل از صلوة و به معنای دعا است)
معنی یُصَلُّونَ: درود می فرستند - دعا می کنند (طلب خیر می کنند)(از صلوة و به معنای دعا است)
معنی یُصَلِّی: درود می فرستد - طلب خیر می کند- دعا می کند - نماز می خواند ( از صلوة و به معنای دعا است)
معنی أَوِّبِی مَعَهُ: با او هم صدا شو(در دعا کردن)
معنی صَّلاَةِ: نماز(در اصل به معنای دعا است)
ریشه کلمه:
دعع (۳ بار)

«دَعّ» (بر وزن جدّ)، به معنای دفع شدید و راندن توأم با خشونت و عنف است.

[ویکی فقه] دعا (ابهام زدایی). دعا ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • دعا (نیایش)، درخواست توأم با خضوع و تضرع بنده از خداوند• دعا (اصول)، درخواست از شخص یا مقام بالاتر و به معنای به معنای استدعاء
...

[ویکی فقه] دعا (اصول). به درخواست از شخص یا مقام بالاتر استدعاء گفته می شود.
به طلب و درخواست چیزی از کسی که رتبه و مقام بالاتری از درخواست کننده دارد، استدعا یا دعا می گویند.برخی عدم استعلا را در طلب استدعایی شرط دانسته اند و در جایی که این درخواست به طریق استعلا صورت گرفته است، هر چند طلب دانی از عالی باشد، آن را «استدعا» ندانسته اند بلکه به آن «امر» گفته اند.برخی معتقدند صیغه امر بر طلب فعل دلالت می کند و میان وجوب ، ندب ، استدعا و التماس ، مشترک معنوی می باشد، ولی وجوب، فرد اکمل افراد طلب، و استدعا اضعف افراد آن می باشد.

[ویکی فقه] دعا (نیایش). دعا در لغت به معنای خواندن و درخواست کردن است و در اصطلاح عبارت است از درخواست توأم با خضوع و تضرع بنده از خداوند.
واژه"دعا"، در لغت برگرفته از کلمه "دعو"، به معنای «متمایل کردن چیزی به سمت خود بوسیله صدا و بیان است.» بر این اساس، اصل در"دعا"، خواندن با صوت و لفظ است و در اصطلاح عبارت است از درخواست توأم با خضوع و تضرع بنده از خداوند. دعا کردن، مستحب و دارای فضیلت بسیار و برترین عبادت است، ترک دعا از روی تکبر حرام و از گناهان کبیره است و بنابر قول مشهور، دعا کردن در نماز میّت برای مؤمنان پس از تکبیر سوم و برای میّت پس از تکبیر چهارم واجب است. اما مستحبات دعا زیاد است و به جهت اختصار از ذکر آن معذوریم.
دعا در روایات
از دعا در احادیث و روایات پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم)، به عنوان "برترین عبادات" و "مغز عبادات" یاد شده است. عملی که هیچ چیز در نزد خداوند متعال، گرامی تر از آن نیست. رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) دعا را کلید (در) رحمت خواندند و آن را سلاح مؤمن، ستون دین و نور آسمان ها و زمین معرفی کردند. می فرمودند: «به وسیله (سلاح) دعا، به استقبال بلایا بروید» و «امواج بلا را با دعا (از خود) برگردانید.» رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) بر دعا در زمان آسایش و گشایش تاکید بسیار داشتند و آن را خیر هر دو سرا بر می شمردند. می فرمود: «هر کس می خواهد که خداوند در سختی و مصیبت، دعای او را اجابت کند، هنگام گشایش، فراوان دعا کند.» حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) هم چنین کم دعا کردن را موجب نزول بلاها معرفی کرده، توصیه می فرمودند که «بسیار دعا کنید که دعا، حتی قضای محتوم (تقدیر قطعی خداوند) را بر می گرداند.» می فرمودند: «هیچ چیز نزد خداوند عزوجل محبوب تر از آن نیست که از او درخواست شود، پس هیچ یک از شما شرم نکند از این که از خداوند، درخواست کند»؛ «پس هر یک از شما حاجتش را از پروردگارش بخواهد؛ حتی نمک (غذایش را) و بند کفش پاره شده اش را از او درخواست کند.» می فرمودند: «هر گاه یکی از شما (چیزی از خدا) می خواهد، بسیار بخواهد؛ چرا که از پروردگار خویش درخواست می کند.» فرمودند: «خداوند، بسیاری از خوبی ها را از بنده اش دریغ می دارد و می فرماید: "به او نمی دهم تا از من بخواهد".»
دعا در ادیان مختلف
وقتی سیر و سیاحتی به این کره خاکی می کنیم و با ملت های مختلف و ادیان گوناگون و سنن و رسوم متفاوت آنها روبرو می شویم، می بینیم که هر کدام برای خود اوراد و اذکار و دعاهای مخصوصی دارند و هیچ جای دنیا را نمی یابیم که مردمش از دعا جدا وبی نیاز باشند. حتی آنها که بت می پرستند در معابدشان با تمام قد به خاک می افتند و دعا می خوانند.بنابراین دعا جزء نکات جدی و فطری ماست، ولی جای این گفت وگو هست که چگونه دعا کنیم و در برابر چه کسی دعا نماییم و بالاخره مسیر صحیح دعا کدام است؟پاسخ به اینها در بحث های ما روشن خواهد شد. قرآن شریف که چیزی را فرو گذار نکرده و جامعیت آن بر کسی پوشیده نیست، در تمامی مسائل مربوط به دعا، رهنمودهای بسیار روشن و جالبی را فرموده و در این جا که محور سخن درباره لزوم و ضرورت دعاست به دو آیه اشاره می شود تا فطرت های خفته و آشفته در خواب بیدار شوند و بیش از پیش به این مهم بپردازند.«قل ما یعبؤا بکم ربی لو لا دعاؤکم؛ بگو اگر دعایتان نباشد پروردگار من اعتنایی به شما ندارد.»«و قال ربکم ادعونی استجب لکم ان الذین یستکبرون عن عبادتی سیدخلون جهنم داخرین؛ یعنی پروردگارتان گفته: مرا بخوانید تا اجابت تان کنم کسانی که از پرستیدن من کبر می ورزند به خواری به جهنم وارد خواهند شد.»امام محمد باقر (علیه السّلام) در تفسیر و تبیین این دو آیه چنین فرموده است: منظور از کلام خداوند که می فرماید: ان الذین یستکبرون... دعاست که برترین عبادت دعا می باشد. و از آن گرامی سؤال شد آیا زیاد قرآن خواندن بهتر است یا زیاد دعا کردن. امام (علیه السّلام)فرمود: دعا خواندن، آیا نشنیده ای که خداوند متعال می فرماید: «قل ما یعبؤا بکم...» بگو اگر دعایتان نباشد پروردگار من به شما اعتنایی ندارد.
دعا در قرآن
...

دانشنامه عمومی

دعا (ترانه). دعا ( به انگلیسی: Pray ) نام تک آهنگی اثر خواننده و ترانه سرای جوان کانادایی، جاستین بیبر است. این ترانه در آلبوم دنیاهای من آکوستیک منتشر شد.
مطابق گفتهٔ بیبر، او این ترانه را تحت تاثیر ترانهٔ «مرد درون آینه» مایکل جکسون سروده است. [ ۱]
این ترانه بسیار متعالی است، از قلب انسان می آید، خیلی زیبا است، وقتی آن را می نوشتم تماماً در فکر ترانهٔ مرد درون آینهٔ مایکل بودم.
• مشارکت کنندگان ویکی پدیا. «Pray». در دانشنامهٔ ویکی پدیای انگلیسی، بازبینی شده در ۲۰ فوریه ۲۰۱۱.
↑ «جاستین بیبر از تاثیر مایکل جکسون می گوید». سایت رسمی طرفداران مایکل جکسون در ایران. ۲۸ آبان ۱۳۸۹.
• ترانه های جاستین بیبر
• ترانه های سروده شده توسط جاستین بیبر
• بالادهای آراندبی معاصر
• بالادهای پاپ
• بالادهای دهه ۲۰۱۰ ( میلادی )
• تک آهنگ های ۲۰۱۰ ( میلادی )
• تک آهنگ های آیلند رکوردز
مقاله های دارای میکروفرمت اچ اودیو
• مقاله های دارای واژگان به زبان انگلیسی
• مقاله های دارای الگوی یادکرد - ویکی
عکس دعا (ترانه)

دعا (ترانه سم اسمیت). «دعا» ( انگلیسی: Pray ) ترانه ای از خواننده و ترانه نویس اهل بریتانیا سم اسمیت است. ترانه در ۶ اکتبر ۲۰۱۷ ازطریق کپیتال رکوردز به عنوان تک آهنگ تبلیغاتی برای دومین آلبوم استودیویی اسمیت، هیجان همه این ها ( ۲۰۲۰ ) منتشر شد. [ ۱] [ ۲] [ ۳]
عکس دعا (ترانه سم اسمیت)

دعا (فیلم ۲۰۱۴). دعا ( به تامیلی: Poojai ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۴ و به کارگردانی هاری است. در این فیلم بازیگرانی همچون ویشال، شروتی حسن، ساتیاراج، رادیکا ساراتکومار، ماکش تیواری، سوری ایفای نقش کرده اند.
عکس دعا (فیلم ۲۰۱۴)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دُعا
نیایش به درگاه الهی در اشکال گوناگون. ممکن است از برگزاری آیینی رسمی برای وصول به مطلوب تا سعی در برقراری ارتباط در حال مراقبه را دربر گیرد. در مسیحیت، کلیسای کاتولیک و ارتُدوکس توسل به مریم عذرا و ملائکه و اولیا را به عنوان شفیع مجاز می شمارند، حال آن که در مذهب پروتستان تنها می توان به درگاه خدا دعا کرد. در آیین هندو، خدای بزرگ یا هر خدای دیگری را در دعا می توان مخاطب قرار داد. دعا اغلب شامل ترنم متون مقدس به زبان سانسکریت و ذکر لفظ مقدس «آوم» (om یا aum) است. دین یهود از قدیم ادعیه ای برای بسیاری از امور و موقعیت های روزمره داشته است و هر روزه چند نوبت نماز جماعت در کنیسه ها خوانده می شود. هر مرد بالغ یهود تکلیف دارد که در صورت امکان در آن ها شرکت کند تا مینیان یا جمع ده نفرۀ لازم برای نمازهای جماعت تشکیل شود. سیک ها آیاتی از گورو گرنته صاحب را در دو نماز صبح و عصر می خوانند. مسلمانان پنج بار در روز نماز می گزارند. در بعضی ادیان، دعا تقریباً تنها برای تأمین منافع مادی از قبیل تندرستی، محصول خوب، یا پیروزی در جنگ است. لیکن در غالب ادیان، دعا نه تنها به قصد تقاضایی بلکه همچنین شامل اعمالی مانند تأمل، عبادت، ابراز محبت، شکرگزاری، شفاعت (دعا برای شخص دیگری)، اعتراف، و دادن کفاره است. در بسیاری از ادیان برای دعا از نمادهایی مانند شمایل در آیین هندو یا صلیب در دین مسیح نیز استفاده می کنند. در آیین دائو/تائو دعا بین شخصِ دعاکننده و خدایی خاص یا نیاکان شخص رابطه برقرار می کند. کاغذهای چاپی دعای سلامت یا ثروت را می خرند و در پیشگاه مجسمۀ خدا می سوزانند. دعا خواندن در خلوت و سکوت نیز رایج است. در بوداییگری تبتی از «چرخ دعا» استفاده می شود و دعا را اغلب روی پرچم یا پارچه ای می نویسند تا باد آن را به همه جا ببرد. تکرار دعای «نمبوتسو» اهمیتی محوری در بوداییگری دیارپاک ژاپنی دارد. ادعیۀ آیینی شینتو بر این باور دیرینه استوار است که الفاظ زیبا و شیوا آثار نیک به بار می آورد و از الفاظ زشت، شر بر می خیزد. دعاهایی که در عبادات مسیحی فراوان به کار می روند عبارت اند از دعای ربانی (پاترنوستر یا پدر ما)، درود بر مریم (آوه ماریا)، و گلوریا پاتری (متبرک باد پدر). به استناد انجیل ها، دعای ربانی را عیسی مسیح به حواریانش آموخت. دعای «درود بر مریم» را غالباً پیروان کلیسای کاتولیک به ویژه در هنگام ذکر و تسبیح به کار می برند. مسیحیان معمولاً دعا را با آمین (چنین باد) پایان می دهند. در قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) بر دعا و نیایش به درگاه خداوند بسیار تأکید شده و از آن به مغز عبادت و سلاح انبیا و حربۀ مؤمن تعبیر شده است. دعا روح امید به انسان می دهد و او را به سوی خواسته اش به حرکت وا می دارد و از رکود و تنبلی و بی تفاوتی دور می کند. این است که گفته شده دعا پشتوانۀ عمل است و در احادیث تأکید شده است که دعا بدون عمل فایده ندارد.
آداب دعا. بعضی از علمای شیعه این آداب را بر سه بخش تقسیم کرده اند: ۱. پیش از دعا؛ ۲. مقارن دعا؛ ۳. بعد از دعا. مهم ترین آن ها به اختصار عبارت است از ۱. معرفت و ایمان به خداوند و توکل بر او؛ ۲. توبه از گناهان و پرهیز از آلودگی ها، به خصوص از حرام خواری؛ ۳. حضور قلب و توجه کامل هنگام دعا؛ ۴. ستایش و سپاس خداوند پیش و پس از دعا و یاد کردن از نعمت های الهی؛ ۵. درود فرستادن بر محمد (ص) و آل محمد (ع)، قبل و بعد از دعا؛ ۶. توجه به مصالح و نیازهای عمومی جامعه و دعا برای همۀ مؤمنان که در این صورت به اجابت نزدیک تر است؛ ۷. بلندکردن دست ها به سوی آسمان به هنگام دعا؛ ۸. ابتدا کردن به دعا برای امام زمان (عج) و مقدم داشتن خواسته های پیشوای معصوم بر خواسته های خویش. ۹. و بالاخره، حسن ظن داشتن به خداوند و امیدوار بودن به اجابت دعا. در بابِ زمان و مکان دعا نیز گفته اند که گرچه درخواست از خداوند وقت و جای خاصی ندارد، اما بعضی از زمان ها و مکان ها در اجابت دعا تأثیری بیشتر دارند؛ ازجمله: شب و روز جمعه، شب ها و روزهای ماه رمضان به خصوص شب های قدر، شب ها و روزهای عرفه و مبعث پیامبر (ع) و اعیاد فطر و قربان و غدیر، نیمۀ رجب و نیمۀ شعبان، هنگام شنیدن صدای اذان، و هنگام نزول باران، و بعد از هر نماز، هنگام سحر و افطار روزه داران، و دعا در هر مسجد به خصوص مسجدالحرام و مسجد النبی و مسجد کوفه و مسجد سهله و منی و عرفات و آرامگاه معصومین، به خصوص حایر امام حسین (ع) در کربلا. شیواترین و جامع ترین دعاها با مضامینی بلند برای زمان ها و مکان های مقدس و نیز حوایج و حالات خاص، از ائمه (ع) رسیده و قسمتی از آن ها در مراسم و مجالس عمومی و خصوصی خوانده می شود؛ ازجمله: دعای ابوحمزۀ ثمالی؛ دعای افتتاح؛ دعای امام حسین (ع) در روز عرفه؛ دعای جوشن کبیر؛ دعای سمات؛ دعای کمیل و دعای ندبه. مجموعه های مختصر و مفصل بسیار از ادعیۀ مختلف تدوین شده که مشهورترین آن ها ذیل نام هریک معرفی شده است.

جدول کلمات

نیایش

مترادف ها

devotion (اسم)
هواخواهی، پرستش، سرسپردگی، تخصیص، وقف، صمیمیت، جانسپار، از خود گذشتگی، دعا، مریدی

orison (اسم)
نیایش، دعا، تضرع

vote (اسم)
رای، دعا، اخذ رای

prayer (اسم)
خواهش، تقاضا، دعا، نماز

فارسی به عربی

صلاة , صوت , ولاء

پیشنهاد کاربران

خدا خواهی
"اللّهُمَّ إشغل المشرکین بالمنافقین، والمنافقین بالمشرکین. بعضهم بعضاً.
این دعاء همیشه مستجاب هست.
وگفتن این دعاء را برای إستجابت طلبی نیست،
بلکه برای إقرار وإذعان به این أمر هست.
مانند این دعاء"اللّهُمَّ صلِّ علی محمدٍ و آل محمد"
...
[مشاهده متن کامل]

إقرار اینکه محمد وآله به الله وصل ( نزدیک - مُقرّبین ) هستند.
. . .

دعا: هیجان گرایش دهنده به سوی خدا یا یک کس مقدس که واسطه ی میان خدا و بنده است با بر زبان آوردن سخنانی برخاسته از باورهای دینی، درخواست گرانه و ستایشگرانه به درگاه خدا یا آن مقدس در ستایش یا سپاسگزاری از خدا یا آن مقدس برای دریافت رحمت، نعمت یا شفاعت.
...
[مشاهده متن کامل]

همتای پارسی این واژه ی عربی افزون بر نیایش، واژه ی زیبای یَسا می باشد که در اوستایی یسه yasa بوده است.

سلیم
دعا: در میان ما دعا را به گفتن یک یا چند جمله اربی جا انداخته اند در صورتی که چنین نیست بلکه واژه ای کهدر آن نیک اندیشی باشد و برای کسی بخاهید دعاست، وقتی کودک بودم همیشه مادربزرگم برام دعا می کرد و می گفت: الهی موی سفید به سینه ات بشیند، دعایی بسیار زیبا بود یعنی خدا به تو طول عمر دهد تا پیر شوی.
...
[مشاهده متن کامل]

دعا: یاد آوری، نیایش، هنگام نیایش به درگاه خداوند همیشه تندرستی خاهی برای خودمان و بقیه را به او یاد آورذی می کنیم.

مناجات
ذکر
من باید بگم من خودم تو زبان انگلیسی فولم وخیلی به کلاس میرم، من نتیجه گرفتم که دعا به انگلیسی میشهpraye .
دوستان به من باور کنید کلمه ی prayer یعنی دعاکن یا کسی که دعا می کنه.
کلمه ( دعأ ) و نیز کلمه ( دعوت ) به معنای معطوف کردن توجه و نظر شخص دعوت شده است به سوی چیزی که آن شخص ‍ دعوت شده و این کلمه معنائی عمومی تر از کلمه ( ندأ ) دارد، برای اینکه ندأ مختص به باب لفظ و صوت است
...
[مشاهده متن کامل]
، ولی دعأ، هم شامل دعوت کردن بوسیله لفظ می شود و هم شامل آنجایی که کسی را با اشاره و یا نامه دعوت کنند، علاوه بر این ، لفظ ندأ مخصوص آنجایی است که طرف را با صدای بلند صدا بزنی ، ولی لفظ دعأ این قید را ندارد، چه با صدای بلند او را بخوانی و چه بیخ گوشی و آهسته دعوتش کنی ، هر دو جورش دعوت است . ( ترجمه تفسیر المیزان )

می توان اشم وهو را بکاربرد که در پارسی میانه �اَشیم وَهوک� است.
Blessing
به معنای بانگ میتواند باشد
دعا کرد، فرا خواند
راض و نیاز
عالی است، رازو نیاز کردن با خدا - نماز خواندن - وضو گرفتن - نیایش - نیاز طلبی - حاجت خوایس - تعویذ
باتشکراز شما،
بیاییم پارسی بگوییم. پارسی بنویسیم. پارسی بشنویم. نسک ها و جستارها را به پارسی بنگاریم.
خواستن ، درخواست کردن ، خواندن ، طلب حاجت از خدا ، نیایش
این واژه تازى ( اربى ) است و برابرهاى آن به پارسى چنینند: آزبا Azba ( پهلوى: دعا ، نیایش ، ستایش ، عبادت - آزبایش Azbayesh ( پهلوى: آزباییشْنْ : دعا ، نیایش ، ستایش ، پرستش ) ) ، اِزِش Ezesh ( پهلوى: اِزیشْنْ: دعا ، راز و نیاز ، پرستش ) ، خُشنومن Xoshnuman ( پهلوى:
...
[مشاهده متن کامل]

خْشْنومَن : دعا، نیایش ) ، زادِش Zadesh ( پهلوى: زادِشْنْ: دعا ، استغاثه ، نیایش همراه تضرع ) ، زِبا Zeba ( پهلوى: دعا - زِبایش Zebayesh : پهلوى: دعا ، تلاوت ، استغاثه ، نیایش - زبودن Zebudan : پهلوى: نیایش خواندن ، دعا کردن ، استغاثه کردن ) ، آفرینگان Afarinegan
( پهلوى: آفْریکانیهْ : دعاى خیر ، برکت ) ، اِوامروتیک Evamrutik ( پهلوى: تک دعا ، دعاى یکباره ) نیایش Niayesh ، یَزِش Yazesh ( پهلوى: دعا ، ستایش ، ثنا - یزیدن Yazidan : پهلوى : دعا و ثنا گفتن ، ستایش کردن ) ، آپرین Aprin ( پهلوى: دعا ، ثنا ) ، یشت Yasht ( اوستایى:
دعا و ستایش ) ، ژُسروش Zhosrush ( اوستایى: زَئُثرَوَچ: دعا ، عبادت، پرستش ) ، زَوا Zava ( اوستایى: دعا ) ، یسا Yasa ( اوستایى: دعا ) ، یسنا Yasna ( اوستایى: دعا و ثنا ، ستایش و پرستش ) ، سانسَن Sansan ( اوستایى: سان سَنْگْهْ : دعا و . . . ) ، ستوسوا Satusva ( اوستایى: سْتَئُثْوَ
: دعا ، نیایش )

مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٧)

بپرس