ده رساله فارسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ده رساله فارسی، مجموعه ای است نفیس از استاد حسن زاده، مشتمل بر موضوعات مختلف قرآنی، عرفانی، حکمی، فقهی، طبی، اخلاقی، ریاضی و فلکی.
این مجموعه، حاوی یک خطبه کوتاه و ده رساله است.
رساله اول، موسوم به «مدارج و معارج» است و در آن، سخن از مدارج قرآن و معارج انسان، به میان آمده و نیز بحثی اجمالی در مورد حروف مقطعه قرآن، مطرح گردیده است.
رساله دوم، دارای عنوان«کُلٌّ فِی فَلَکٍ یَسْبَحُونَ»، است. پاره ای از مطالب مطرح شده در این رساله، عبارتند از: افلاک، در علم هیئت از قدیم الدهر به معنی مدارات اجرامند؛ دانشمندان هیوی، فلک را بر جسم کره مطلقا، خواه عنصری و خواه سماوی، اطلاق کرده اند؛ ثابت بن قرة که از دانشمندان ریاضی و هیوی بزرگ پیشین است، به چند قرن قبل از اسحاق نیوتن، قائل به قوه جاذبه زمین بوده است؛ پیشینیان قائل به حرکت وضعی و انتقالی زمین بوده اند و کپرنیک و گالیله بدان متفرد نبوده اند؛ ارض قرآنی و ارض هیوی و تمیز هر یک از دیگری و...
رساله سوم، به نام رساله «لوح و قلم» است و در باره حقیقت ملک و تمثل آن برای انسان، وحی، قلم، لوح، کتاب، قضا و قدر، آسمان و زمین، طبقات ملائکه و... سخن گفته است.

[ویکی فقه] ده رساله فارسی (کتاب). «ده رساله فارسی»، مجموعه ای است نفیس از استاد حسن زاده ، مشتمل بر موضوعات مختلف قرآنی، عرفانی، حکمی، فقهی، طبی، اخلاقی، ریاضی و فلکی.
این مجموعه، حاوی یک خطبه کوتاه و ده رساله است.
گزارش محتوا
رساله اول، موسوم به «مدارج و معارج» است و در آن، سخن از مدارج قرآن و معارج انسان ، به میان آمده و نیز بحثی اجمالی در مورد حروف مقطعه قرآن، مطرح گردیده است. رساله دوم، دارای عنوان «کل فی فلک یسبحون»، است. پاره ای از مطالب مطرح شده در این رساله، عبارتند از: افلاک، در علم هیئت از قدیم الدهر به معنی مدارات اجرامند؛ دانشمندان هیوی، فلک را بر جسم کره مطلقا، خواه عنصری و خواه سماوی، اطلاق کرده اند؛ ثابت بن قرة که از دانشمندان ریاضی و هیوی بزرگ پیشین است، به چند قرن قبل از اسحاق نیوتن ، قائل به قوه جاذبه زمین بوده است؛ پیشینیان قائل به حرکت وضعی و انتقالی زمین بوده اند و کپرنیک و گالیله بدان متفرد نبوده اند؛ ارض قرآنی و ارض هیوی و تمیز هر یک از دیگری و... رساله سوم، به نام رساله «لوح و قلم» است و در باره حقیقت ملک و تمثل آن برای انسان ، وحی ، قلم ، لوح ، کتاب ، قضا و قدر ، آسمان و زمین ، طبقات ملائکه و... سخن گفته است. رساله چهارم، موسوم به « لیلة القدر و فاطمه سلام الله علیهم» است و در آن، از لیلة القدر بودن و یوم الله بودن حضرت فاطمه سلام الله علیهم و مقام رفیع لیلة القدر و یوم الله و عظمت سعه وجودی انسان و شرح صدر او، سخن به میان آمده است. رساله پنجم، به نام « مناسک حج » است و در باره عمره تمتع ، حج تمتع و برخی از احکام نساء می باشد و در پایان رساله، مؤلف، نامه حاوی برخی از اسرار اعمال حج را که به یکی از دوستان زائر بیت الله نوشته، ذکر نموده است. رساله ششم، موسوم به «کر» است و با توضیح برخی از قواعد و اصطلاحات ریاضی و تمسک به آنها، در مورد مقدار کر بحث کرده است. رساله هفتم، به نام «قطب نما و قبله نما»، است و در باره فرق قطب جغرافیایی و قطب مغناطیسی زمین، معرفت سمت قبله از قطب نما و تمیز قطب نما از قبله نما سخن می گوید. رساله هشتم، به نام «اختلاف منظر و انکسار نور»، است و در باره اختلاف منظر و انکسار نور و برخی از آلات رصدی و جیب و ارتفاع و بعضی دیگر از مسائل هیوی و ریاضی و طبیعی سخن گفته است. رساله نهم، به نام «طب و طبیب» است و در آن، از ارزش علم طب و مقام و منزلت طبیب و برخی از حکایات در زمینه معالجات شگفت انگیز، سخن به میان آمده است. رساله دهم، موسوم به «تشریح» است و در آن، از سابقه تشریح و جایگاه آن در میان اطبای اسلامی، بحث شده است.
وضعیت کتاب
فهرست محتویات مجموعه، در پایان آن ذکر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس