ده ملا

لغت نامه دهخدا

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْ لا ] ( اِخ ) نام نهری است. این نهر به امر رضاشاه از سرآب صالحک تا ده ملا بیش از سی و ششهزار گز امتداد یافت و جمله آبادیهای اطراف که دیم کار و فقیر بودند به زراعت آبی پرداختند. سپس آن نهررا تا هندیجان نیز ممتد ساختند. ( یادداشت مؤلف ).

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْ لا ] ( اِخ ) دهی است مرکز دهستان ملابخش هندیجان شهرستان بهبهان. واقع در26هزار گزش شمال باختری هندیجان. دارای 990 تن سکنه. آب آن از رودخانه زهره تأمین می شود. ساکنین از طایفه آل ابوکر هستند. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْ لا ] ( اِخ ) دهی است از دهستان جاپلق بخش الیگودرز شهرستان بروجرد. واقع در شمال الیگودرز. دارای 154 تن سکنه. آب آن از قنات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْ لا ] ( اِخ ) دهی است از دهستان احمدآباد بخش فریمان شهرستان مشهد. واقع در 42هزارگزی شمال باختری فریمان. دارای 105 تن سکنه. آب آن از قنات تأمین می شود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْلا ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش هندیجان شهرستان خرمشهر است. این دهستان در جنوب رودزهره واقع و محصول آن غلات دیمی و شغل اهالی زراعت و گله داری است و از 6 قریه بزرگ و کوچک تشکیل شده است. جمعیت آن در حدود 1600 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

ده ملا. [ دِه ْ م ُل ْ لا ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان زیراستاق بخش مرکزی شهرستان شاهرود. واقع در 24هزارگزی جنوب باختری شاهرود دارای 1750 تن سکنه. آب آن از قنات و شاهرود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

دانشنامه عمومی

ده ملا (شاهرود). دهستان دهملا، یکی از روستاهای شهرستان شاهرود در استان سمنان ایران است.
این روستا مرکز دهستان ده ملا در بخش مرکزی شهرستان شاهرود است. ده ملا در ۲۰ کیلومتری غرب شاهرود در مسیر جادهٔ شاهرود - دامغان جای گرفته است.
در اواخر عهد ناصری عده ای ازاین روستا به سمت استرآباد کوچ کردند ودر محله میدان ساکن شدند وبه حرفه فخاری ( کوزه سازی وسفالگری ) مشغول گردیدند وعده ای دیگر در گنبدوعلی آبادکتول ساکن شدند ده ملایی ها اغلب مردمان بلندقامت وقوی هیکل هستند ده ملا باغهای پسته و تاکستانهای انگوربسیار زیبایی دارد
روستای دهملا در ۳۸۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران و ۲۰ کیلومتری جنوب غربی شاهرود و در بخش مرکزی شهرستان شاهرود در استان سمنان واقع است. این بخش شامل چندین روستا با فرهنگی تقریباً مشابه در کنار هم می باشند. بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵، جمعیت این روستا ۲٬۱۹۷ نفر ( ۶۶۹ خانوار ) و در سال ۱۳۹۰ به بیش ۵۰۰۰ نفر ( ۱۰۰۰خانوار ) می رسد که در دو بخش بافت قدیم روستا و شهرک جدید ساکن می باشند. ارتفاع آن ۱۱۳۰ متر از سطح دریا است. دیگر روستاهای مسکونی اطراف از این قرارند:قلعه حاجی - راهنجان - صالح آباد - علی آباد - مراد آباد - کلاته خان - خوریان
تپه قلعه یا قلعه ایرج، تپه پله ( پلو ) ، کاروانسرای صفویی، باغ نمره، چشمه وصفه، کلماسک، دیوار شیر اشتران، کنه ده ( واقع در قلعه حاجی ) ، درخت سنجد وچنار دهملا ( با قدمت ۱۵۰ سال ) ، چنار روستاهای مرادآباد وعلی آباد ( درختی با قدمت ۳۰۰ ساله ) ، چاپارخانه، امامزادگان حمید و مجید و مزیددهملا، یخچال چاه ها و قنات ها، آب انبار وحمام قدیمی، برج و باروها، کوچه باغ ها، معدن قدیمی، خانه باقری ها، عمارت باستانی، کلوت، کتیبه های باستانی و چهارتاقی ها در مزار دهملا. ، آسیاب های آبی متروک و…
یکی از مهم ترین عواملی که این روستا را توریستی کرده است، وجود زائرسرا آن است. زائرانی که هر ساله به مشهد مقدس مشرف میشوند. برای استراحت به این زائرسرا مراجعه میکنند. رفتار خوب پرسنل و وجود اتاق های تمیز باعث شده است که برای اهالی این منطقه شغل ایجاد شود.
عکس ده ملا (شاهرود)

ده ملا (هندیجان). موقعیت و جمعیت  :
روستای دهملا در استان خوزستان و از توابع شهرستان هندیجان در ۳۰/۳۰ درجه شمالی و ۴۰/۴۹ درجه شرقی قرار دارد.
روستای دهملا به دو بخش دهملا کوچک و دهملا بزرگ تقسیم می شود. که دهملاکوچک از نظر حاصلخیزی و سرسبزی بسیار زیباتر می باشد و هم اکنون نیز ساکنان آن اقدام به ساخت ویلاهای توریستی نموده اند. در کنار آن هم رودخانه هندیجان ( زهره ) قرار دارد راه شوسه آسفالتی هم از کنار روستا می گذردو فاصله روستا تا جاده ماهشهر - هندیجان تقریباً ۵ کیلومتر است.
روستای دهملا جمعیتی قریب به 3500نفر را در بردارد
تاریخ دهملا:www. dehmolla. ir دهملا روستایی باستانی در شمال شهر هندیجان کنونی است. این روستا توسط رود زهره به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم می شود. وجود تپه مرده، در شمال دهملا، شابولقاسم در شمال شرقی این روستا و تپه صاحب الزمان در شرقی و چسبیده به روستا و تل برجی ( تل گپو ) در شمال نشان دهنده قدمت عظیم این روستا است و این نشان می دهدکه دهملا زمانی شهری بزگ بوده است برکنار رودخانه زهره.
در ایام حکومت میران در هندیجان کنونی این امارت بسیار پر اهمیت بوده و در دوران شیخ خزعل مکانی برای ماموران شیخ خزعل ( شیخ بنی کعب ) ( ( شاخه ای از بندریها ) ) در جنوب شرقی خوزستان به حساب می آمده است.
تپه باستانی مرده در شمال این روستا است. آنچه که در این تپه مشاهده می شود حدود ۷ چاله بوده که ظاهراً قاچاقچیان فرهنگ و تمدن این مملکت آنجا را برای به یغما بردن آثار عتیقه حفر کرده بودندو به دور هر چاله تعدادی سفالینه های شکسته ریخته بود. به نظر می رسد که این تپه ۱۲۰۰ سال قدمت داشته باشد. طولش حدود ۱۰۰۰ متر و عرضش نیز حدود ۷۰۰ متر و ظاهراً در این مکان برج و بارویی و حصاری بوده که با خشت برپا گشسته است. سفالین هایی که در اینجا یافت می شود همانند سفالینهایی است که در خرابه های شهر مهروبان وجود دارد.
بعد از آن تپه صاحب الزمان است که این تپه بر سر رودخانه است. به علت حرکت رودخانه به طرف شمال نیمی از این تپه را آب خود برده است. به نظر می رسد که دهملا همان زط باشد و اقوام گات یا زط که از هندوستان به این دیار آمده اند ابتدا در این منطقه سکنی گزیده اند. این منطقه در ابتدای روزگار ساسانی رونق داشته. در روزگاران گذشته دهملا توقف گاهی بوده بین بصره و عراق عجم که مسافران بصره که به شیراز و اصفهان می رفتند مدتی را در این نقطه به سر می بردند.
عکس ده ملا (هندیجان)

ده ملا (میرجاوه). ده ملا روستایی در دهستان تمین بخش لادیز شهرستان میرجاوه استان سیستان و بلوچستان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۸۸ نفر ( ۳۱خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس ده ملا (میرجاوه)

ده ملا (کرمان). ده ملا ( کرمان ) ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان کرمان در استان کرمان ایران است. [ ۱]
این روستا در دهستان درختنگان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۱۱۲ نفر در ۳۸ خانوار بوده است. [ ۲]
عکس ده ملا (کرمان)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس