دولتهای ایران از اغاز مشروطیت تا اولتیماتم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] دولتهای ایران از آغاز مشروطیت تا اولتیماتم. "دولت های ایران از آغاز مشروطیت تا اولتیماتوم"، اثر دکتر عبدالحسین نوائی است که در حقیقت مجموعه مقالاتی است که در سال های 2507 و 2508 شاهنشاشی (1327 و 1328ش) در مجله اطلاعات ماهیانه چاپ شده، متضمن وقایعی است که در خلال سال های 1324 تا 1330ق در ایران اتفاق افتاده است.
با مقدمه ای از مولف و سپس متن کتاب با نخستین کابینه قانونی سلطانعلی خان وزیر افخم آغاز می گردد و با معرفی کابینه های مختلف و سرانجام با کابینه صمصام السلطنه پایان می پذیرد.
وقایعی که در دوران مجلس اول و استبداد صغیر و مجلس دوم صورت گرفته است در کتاب حاضر مشاهده می شود.
در این سال ها که می توان آن را دوران مشروطیت ناب نامید، شور و شوق مردم به مشروطیت و حریت وصف ناکردنی بود.
انتخابات مجلس اول و دوم که در وضعی خاص صورت گرفت، گواه این مطلب است. مشروطیت را پس از قرن ها حکومت استبدادی و سالیان دراز حکومت منحوس قاجاری مردم در حقیقت از دهان شیرگرفتند و مجلس اول منتخب مردمی استبداد زده بود که یکباره به آزادی رسیده و زنجیر استبداد را درهم شکسته بودند. مجلس دوم هم مجلسی بود که پس از بمباران مجلس اول و دوران استبداد صغیر بر اثر کوشش مجاهدان تبریز، گیلان و اصفهان افتتاح گردید و این مجلس را هم ایرانیان آزادی طلب از دهان توپ گرفته بودند؛ اما هر دو مجلس منحل گردید. اولی را محمدعلی شاه مستبد بدن ها به خاطر حمایت از عناصر داخلی و خارجی به توپ بست و دومی را ابوالقاسم خان ناصرالملک کینه توز به خاطر کینه ایی که از دموکرات ها در دل داشت، به زور در قفل و زنجیر کشید و وکلا را از مجلس بیرون کرد. ولی تاریخ گواه صادقی است، نام نیک وکلای آزادی خواه مجلس اول که در برابر محمدعلی شاه ایستادند و با کوشش و تلاش و حتی با خون خود از مشروطیت حمایت و حراست کردند، در تاریخ ایران زنده و پایدار است. همچنین نام بزرگ مردانی که به عنوان وکلای ملت در مجلس دوم در برابر روسیه تزاری سینه سپر کردند و از سر نیزه سالدات روسی نهراسیدند و برای حفظ شرف ملی و آزادی و استقلال کشور خود اولتیماتوم دولت تزار نیکلای دوم را رد کردند. در مقابل نام محمدعلی شاه همواره با لعن و نفرین همراه است و نام ناصرالملک با نفرت و بیزاری.

[ویکی فقه] دولتهای ایران از آغاز مشروطیت تا اولتیماتم (کتاب). دولت های ایران از آغاز مشروطیت تا اولتیماتوم، اثر دکتر عبدالحسین نوائی است که در حقیقت مجموعه مقالاتی است که در سال های ۲۵۰۷ و ۲۵۰۸ شاهنشاشی (۱۳۲۷ و ۱۳۲۸ ش) در مجله اطلاعات ماهیانه چاپ شده، متضمن وقایعی است که در خلال سال های ۱۳۲۴ تا ۱۳۳۰ ق در ایران اتفاق افتاده است.
با مقدمه ای از مولف و سپس متن کتاب با نخستین کابینه قانونی سلطانعلی خان وزیر افخم آغاز می گردد و با معرفی کابینه های مختلف و سرانجام با کابینه صمصام السلطنه پایان می پذیرد.
گزارش محتوا
وقایعی که در دوران مجلس اول و استبداد صغیر و مجلس دوم صورت گرفته است در کتاب حاضر مشاهده می شود. در این سال ها که می توان آن را دوران مشروطیت ناب نامید، شور و شوق مردم به مشروطیت و حریت وصف ناکردنی بود. انتخابات مجلس اول و دوم که در وضعی خاص صورت گرفت، گواه این مطلب است. مشروطیت را پس از قرن ها حکومت استبدادی و سالیان دراز حکومت منحوس قاجاری مردم در حقیقت از دهان شیرگرفتند و مجلس اول منتخب مردمی استبداد زده بود که یکباره به آزادی رسیده و زنجیر استبداد را درهم شکسته بودند. مجلس دوم هم مجلسی بود که پس از بمباران مجلس اول و دوران استبداد صغیر بر اثر کوشش مجاهدان تبریز ، گیلان و اصفهان افتتاح گردید و این مجلس را هم ایرانیان آزادی طلب از دهان توپ گرفته بودند؛ اما هر دو مجلس منحل گردید. اولی را محمدعلی شاه مستبد بدن ها به خاطر حمایت از عناصر داخلی و خارجی به توپ بست و دومی را ابوالقاسم خان ناصرالملک کینه توز به خاطر کینه ایی که از دموکرات ها در دل داشت، به زور در قفل و زنجیر کشید و وکلا را از مجلس بیرون کرد. ولی تاریخ گواه صادقی است، نام نیک وکلای آزادی خواه مجلس اول که در برابر محمدعلی شاه ایستادند و با کوشش و تلاش و حتی با خون خود از مشروطیت حمایت و حراست کردند، در تاریخ ایران زنده و پایدار است. همچنین نام بزرگ مردانی که به عنوان وکلای ملت در مجلس دوم در برابر روسیه تزاری سینه سپر کردند و از سر نیزه سالدات روسی نهراسیدند و برای حفظ شرف ملی و آزادی و استقلال کشور خود اولتیماتوم دولت تزار نیکلای دوم را رد کردند. در مقابل نام محمدعلی شاه همواره با لعن و نفرین همراه است و نام ناصرالملک با نفرت و بیزاری.
وضعیت کتاب
پایان کتاب؛شامل چند فهرست از نام ها، کسان، جاها و چیزها و همچنین فهرستی از عکس ها می باشد.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس