دگرشکلی های فسفر

دانشنامه عمومی

فسفر می تواند در قالب دگرشکلی های گوناگونی دیده شود که آنچه از آن بیشتر دیده شده، فسفرهای سفید و قرمز جامد بوده است. فسفر جامد بنفش و سیاه نیز از دیگر دگرشکلی های این عنصراند. حالت گازی این ماده نیز به صورت P۲ و اتمی یافت می شود.
فسفر سفید یا فسفر زرد یا به بیان ساده تر تترافسفر ( P۴ ) به صورت مولکولی یافت می شوند. این مولکول ها از چهار اتم ساخته شده اند. آرایش چهاروجهی دچار کشش حلقه و در نتیجه ناپایداری می شود.
فسفر سفید جامد شفاف و مومی شکل است و اگر در برابر نور قرار گیرد خیلی زود زرد می شود به همین دلیل است که به آن فسفر زرد نیز می گویند. در تاریکی درخشش سبز دارد ( اگر در برابر اکسیژن قرار گیرد ) . به شدت آتش زا است و ممکن است خود به خود در تماس با هوا آتش بگیرد. بویی که از سوختن آن تولید می شود شبیه بوی سیر است. فسفر سفید خیلی کم در آب حل می شود برای همین می توان آن در زیر آب به صورت جامد نگهداری کرد. البته فسفر سفید در بنزن، روغن، کربن دی سولفید و دی سولفور دی کلرید نیز حل می شود.
راه های گوناگونی برای تولید فسفر سفید وجود دارد. یک فرایند آن است که فسفات کلسیم که از سنگ های فسفاتی بدست می آید را در حضور کربن و سیلیس[ ۱] در کوره های برقی یا فسیلی حرارت دهیم با این کار عنصر فسفر به صورت بخار آزاد می گردد و می توان آن را به صورت فسفریک اسید جمع آوری کرد.
چگالی فسفر در حالت گازی نشان داده است که این ماده در دمای کمتر از ۸۰۰ درجهٔ سانتی گراد به صورت چهار اتمی ( P۴ ) است و در دماهای بالاتر به صورت دو اتمی ( P۲ ) در می آید.
این ماده در دمای نزدیک به ۵۰ درجهٔ سانتی گراد اگر در هوای آزاد باشد، خود به خود آتش می گیرد البته برش های نازک آن در دماهای پایین تر نیز می توانند آتش بگیرند. این سوختگی به صورت زیر است:
به دلیل همین ویژگی فسفر سفید است که از آن در اسلحه سازی استفاده می شود.
فسفر سفید می تواند به فسفر قرمز که از نظر ترمودینامیکی پایدارتر است تبدیل می شود. شکل مکعبی فسفر، P۸ در محیط های فشرده دیده نشده است ولی مشتقاتی از این مولکول فرضی از فسفالکین ها بدست آمده است. [ ۲]
فسفر قرمز از حرارت دادن فسفر سفید تا دمای ۲۵۰ °C یا ۴۸۲ °F یا با قرار دادن آن در برابر نور خورشید بدست می آید. این ماده به عنوان یک آمورف شبکه ای در دسترس است. اگر فسفر قرمز آمورفی را بیشتر حرارت دهیم بلوری می شود. این دگرشکلی از فسفر در هوای آزاد و در دماهای پایین تر از ۲۴۰ °C آتش نمی گیرد در حالی که فسفر سفید در دمای ۳۰ درجه نیز می تواند شعله ور شود. اگر فسفر قرمز را تا دمای ۲۶۰ °C حرارت دهیم می تواند به فسفر سفید دگرگون شود. هنگامی که کبریت کشیده می شود نیز پدیده ای شبیه این رخ می دهد.
عکس دگرشکلی های فسفرعکس دگرشکلی های فسفرعکس دگرشکلی های فسفرعکس دگرشکلی های فسفرعکس دگرشکلی های فسفرعکس دگرشکلی های فسفر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس