دیدگاه های اقتصادی ابن حزم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن حزم از علمای بزرگ اسلامی از اهل سنت می باشد که در مسائل مختلف صاحب نظر می باشد. از جمله این عرصه ها، مسائل اقتصادی است که در زیر بدان ها اشاره می شود:
ابن حزم پیرامون مسائل اقتصادی زمانه خود به طور کلی به چهار حوزه پرداخته و آنها را مورد بررسی قرار داده است؛ آنها عبارتند از:
← نیازهای اساسی و فقر
غزالی، عیدیت، اندیشه های اقتصادی ابن حزم، از کتاب عقاید اقتصادی اندیشمندان مسلمان، ص ۱۳۶-۱۳۷، ترجمه احمد شیبانی، تهران، دانشگاه امام صادق، چاپ اول، ۱۳۸۵.
همانند سوسیالیست ها، لیبرالیست ها هم مدعی اند که ابن حزم طرفدار دکترین لیبرال ها بوده و دلایل آنها به شرح زیر است:۱. مخالفت ابن حزم با وضع هر نوع مالیات استثماری؛۲. مخالفت وی با وضع مالیات هایی که در شریعت نامی از آنها نیامده است؛۳. مخالفت وی با وضع مالیات بر کالاها؛ زیرا باعث کاهش نرخ فروش و کاهش اثرات ضریب فزاینده خواهد شد.با دقت در این دلایل می توان به راحتی دریافت که چرا این گونه قضاوت های نادرست در مورد ابن حزم صورت می گیرد. به عنوان مثال مخالفت های ابن حزم با مالیات ها به دلیل پایبندی وی به مسائل شریعت است؛ نه عقاید لیبرالیستی و روح سرمایه داری. همچنین نگرانی های وی در مورد رفاه کارگران و صنعت گران و تجار نیز به دلیل دیدگاه وی در زمینه عدالت است نه اندیشه های لیبرالی.
غزالی، عیدیت، اندیشه های اقتصادی ابن حزم، از کتاب عقاید اقتصادی اندیشمندان مسلمان، ص۱۳۷-۱۳۸، ترجمه احمد شیبانی، تهران، دانشگاه امام صادق، چاپ اول، ۱۳۸۵.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس