دیرکتوار

لغت نامه دهخدا

دیرکتوار. [ رِ ] ( فرانسوی ، اِ ) ( سبک ِ... ) شیوه تزیینات داخلی و لباس در فرانسه که در دوره دیرکتوار ( 1795 - 1799 م. ) رواج داشت. این سبک حد فاصل بین سبک دوره لوئی شانزدهم و سبک امپراطوری بود که در آن از تزیینات پرزرق و برق اشرافی احتراز میشد و بیشتر طرحهای کلاسیک بکار میرفت. مبلهاو اشیائی که به این سبک ساخته شده جسیم است و سطح آنها از چوب رنگ شده یا موم خورده پوشیده شده است. دراین دوره کاغذ دیواری جای فرشهای دیواری را گرفت ؛ زنان دامن تنگ می پوشیدند و یقه لباسشان پایین و درز کمر پیراهنشان بالا بود. ( از دائرة المعارف فارسی ).

فرهنگ فارسی

حکومت فرانسه که از ۵ برومر سال چهارم انقلاب ( ۲۷ اکتبر ۱۷۹۵ م . ) تا ۱۸ برومر سال هشتم انقلاب ( ۹ نوامبر ۱۷۹۹ م. ) ادامه یافت و آن مرکب از پنج تن بود و بیاری دو مجلس ( شورای قدما و شورای پانصد تن ) امور مملکت را اداره میکرد. ناپلئون بناپارت این حکومت را بر انداخت .
سبک شیوه تزیینات داخلی و لباس در فرانسه که در دوره دیرکتوار رواج داشت .

دانشنامه آزاد فارسی

دیرِکْتوار (Directory)
(یا: هیئت مدیره) عنوانی برای دولت انقلابی فرانسه، تشکیل شده براساس قانون اساسی سال سوم، از نوامبر ۱۷۹۵ تا نوامبر ۱۷۹۹. این دولت انقلابی دارای دو مجلس قانون گذاری بود؛ مجلس نمایندگان با ۵۰۰ عضو که سن اعضای آن ۳۰ سال به بالا بود و وظیفۀ طرح لوایح را داشت، و مجلس سالخوردگان با ۲۵۰ عضو که حداقل سن اعضای آن ۴۰ سال تعیین شده بود. این مجلس از اختیارات لازم برای موافقت یا مخالفت با قوانین پیشنهادی مجلس سفلی برخوردار بود و حق انتخاب پنج دیرکتوار را داشت. هر دیرکتوار باید حداقل ۴۰ سال سن می داشت و پیش از انتخاب شدن به این سِمت، می بایست در پست وزارت یا معاون وزیر خدمت کرده باشد. هر سال به صورت دوره ای یک دیرکتوار انتخاب می شد. دیرکتوارها مسئولیت انتخاب وزرا، سفرا، ژنرال های ارتش، مأموران مالیاتی و دیگر مقامات دولتی را برعهده داشتند. آن ها هیچ بودجه و پولی برای اجرای طرح ها و برنامه های خود در اختیار نداشتند. حکومت دیرکتوار در عرصۀ قدرت و اختیارات اجرایی ضعیف بود و در واکنش به خودکامگی پیوریتنی (زاهدمآبانه) به وجود آمد که در دوران حکومت وحشت (۱۷۹۳ـ۱۷۹۴)، برقرار بود. حکومت آنان سرانجام به دیکتاتوری منضبط ناپلئون بناپارت منجر شد. شاید بتوان گفت، دیرکتوار فاسدترین رژیمی بود که فرانسه تا آن زمان تجربه کرده بود. هدف و دلمشغولی اصلی زمامداران در این دوره، جلوگیری از روی کارآمدن دوبارۀ بوربون ها یا هر رژیم دیگری بود که موجودیت اعضای دیرکتوار را به مخاطره اندازد. اعضای دیرکتوار با تقسیم ثروت ملی به حکومت خود ادامه می دادند. در دورۀ حکومت دیرکتوار، توجه به لباس، ظواهر و تفریحات رواج یافت و اخلاقّیات سقوط کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس