راجستان

لغت نامه دهخدا

راجستان. [ ج َ ] ( اِخ ) ناحیه ای است در شمال غربی هندوستان در راجپوتانا که سکنه آن 15947000 و پایتخت آن جی پور است.

فرهنگ فارسی

ایالتی است در شمال غربی هند در ناحیه راجپوتاناکه ۲۵۵۷۷۶٠٠٠ تن سکنه دارد . کرسی آن جیپور است .

دانشنامه عمومی

راجستان ( به هندی: राजस्थान ) بزرگ ترین ایالت هندوستان است که به عنوان سرزمین پادشاهان شناخته شده و در گذشته راجپوتانا خوانده می شد.
ایالت راجستان در شمال غربی هند واقع شده است. در غرب آن پاکستان، در جنوب غربی آن گجرات، در جنوب شرقی آن مادیا پرادش، در شمال شرقی آن اوتار پرادش و هاریانا و در شمال آن پنجاب قرار دارد.
مساحت راجستان ۳۴۲٬۲۳۹ کیلومتر مربع و مرکز آن شهر جایپور است. بیابان تار گسترهٔ پهناوری از این ایالت را پوشانده است. منطقه راجستان از ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد و پیش از آن مسکونی بوده است.
قبایل بهیل و مینا را نخستین ساکنان این منطقه می دانند.
پشتونها، ترک ها و ایرانی ها نیز بعدها به منطقه آمدند و با مردمان آن آمیختند. [ ۱]
راجستان در قدیم به نام راجپوتانا هم نامیده می شد که به کاست راجپوت ها اشاره داشت. افراد این کاست از سده ششم میلادی در این محل بر حکمرانان محلی فرمانروایی داشتند. [ ۲] گورکانیان مسلمان از سده شانزدهم از محدوده افغانستان امروزی وارد راجستان شده و با وجود مقاومت راجپوت ها بخش هایی از این سرزمین را تصرف کردند. گورکانیان در حدود میانه های سده هفدهم فرمانروایی بیشتر بخش های هندونشین هندوستان را در دست گرفتند.
پس از فروپاشی امپراتوری گورکانی در جریان سده هجدهم میلادی مهاراجه های راجستان در برابر فشارهای پادشاهان همسایه خود یعنی ماراتی ها و پینداری ها مقاومت کردند. آنها سپس برای مقاومت خود از انگلیسی ها کمک خواستند و انگلیسی ها پذیرفتند در برابر کسب برخی منافع تجاری از آن ها حمایت کنند. با این روند، پادشاهی های محلی راجستان از اواخر سده نوزدهم تبدیل به ولایت های استعماری هند بریتانیا شدند، هرچند این پادشاهی ها از خودمختاری زیادی برخوردار بودند. [ ۳]
از زمان استقلال هند در سال ۱۹۴۷ پادشاهی های کوچک راجستان در جمهوری هند ادغام شدند و مهاراجه ها دیگر دارای هیچ مقام رسمی نیستند. راجستان در سال ۱۹۴۹ رسماً به عنوان یکی از ایالت های هند به رسمیت شناخته شد و شکل امروزی خود را در سال ۱۹۵۶ پیدا کرد.
عکس راجستانعکس راجستانعکس راجستانعکس راجستانعکس راجستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

راجَسْتان
راجَسْتان، اودایپور
راجَسْتان، اودایپور
ایالتی در شمال غربی هند، با ۳۴۲,۲۱۴ کیلومتر مربع مساحت و ۵۶,۷۲۸,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). مرکز آن جیپور است. صنایع آن شامل تولید پارچه، سیمان ، شیشه، پنبۀ نسوز، مواد شیمیایی، و استخراج معدن است. کشت ارزن، گندم و جو، تولید دانه های روغنی، پنبه و شکر، و پرورش گاو، گوسفند، و شتر در راجستان رایج است. بخش بزرگی از صحرای تار، محل اولین آزمایش هسته ای هند، در راجستان قرار دارد زیستگاه حیات وحش رَنتامبور، در جنوب غربی، که سابقاًً شکارگاه خصوصی مهاراجه های جی پور بود، محل سکونت ببر، گوزن ، بزکوهی، خرس وحشی، تمساح، و خرس است. شهر های مهم ایالت عبارت اند از جی سلمر، بیکانر، اجمیر، و اودایپور. راجستانی و هندی زبان های رایج آن است. ۹۰ درصد جمعیت آن هندو و سه درصد مسلمان اند؛ دوازده درصد متعلق به گروه های قبیله ای (اغلب بهیل ها) اند، که در مجلس ایالت نماینده دارند. آثار تمدن های هَراپایی، متعلق به هزارۀ ۳پ م در راجستان کشف شده اند. سلسله های راجپوت در قرن ۶م ظهور کردند؛ اکبرشاه، امپراتور مغول، خواستار مصالحه به جای سرکوب شد؛ اشراف های فئودال اودایپور، بیکانر، جودهپور، جیپور، و سایر ایالات تا پایان سلطۀ استعماری بریتانیا بر این منطقه حکومت کردند. پس از استقلال در ۱۹۴۸، ایالت های نواب نشین راجپوت (راجپوتانا) جذب ایالت های اتحادی هند شدند. در ۱۹۵۶ اجمر و رود آبو ضمیمۀ ایالت مزبور شدند.

پیشنهاد کاربران

بپرس