ربیع بن یونس

لغت نامه دهخدا

ربیعبن یونس. [ رَ ع ِ ن ِ ن ُ ] ( اِخ ) ابن محمدبن ابی فروة کیسان ، معروف به ابن ابی فروة و مکنی به ابوالفضل. از موالی بنی عباس و از وزیران دوراندیش بود. منصور خلیفه عباسی ابتدا او را به حاجبی و سپس به وزارت برگزید. وی با شکوه و ابهت کامل به حل و فصل امور میپرداخت. محل قطیعةالربیع در بغداد بدو منسوب است. تولد او بسال 111 هَ.ق. و مرگ وی بسال 169 بود. ( از اعلام زرکلی ). حاجب منصور خلیفه عباسی و پدر فضل است. ( یادداشت مرحوم دهخدا ) :
هزار فصل ربیعش جنیبه دارجمال
هزار فضل ربیعش خریطه دار سخا.
خاقانی.
چون فضل ربیعی نه که چون فصل ربیعی
کز جود طبیعی همه لطفی و نمایی.
خاقانی.
و رجوع به فهرست عیون الانباء و مجمل التواریخ و القصص ص 333 و 336 و 342 و البیان و التبیین فهرست ج 2 و 3 و عقدالفرید فهرست ج 1 و 2 و 3 و 4 و 5 و فهرست الوزراء و الکُتّاب و عیون الاخبار فهرست ج 1 و 2 و دستورالوزراء ص 28 و تجارب الامم ص 118 و 120 و کتاب التاج جاحظ ص 141 شود.

فرهنگ فارسی

ربیع بن یونس بن محمد بن ابی فروه کیسان معروف به ابن ابی فروه مکنی به ابو الفضل از موالی بنی عباس و از وزیران دور اندیش بود .

دانشنامه آزاد فارسی

ربیعِ بن یونس (۱۱۱ـ بغداد ۱۶۹ق)
(ربیع بن یونس بن ابی فَرْوه؛ ربیعِ حاجب) وزیر دولت عباسیان. نیای بزرگ او، ابوفروه کیسان، که از مردم الخلیل بود در خلافت عثمان به مدینه رفت و عثمان او را به غلامی خرید و به گورکنی واداشت. پدرش از نویسندگان زندیق شمردۀ عرب بود و با کسانی چون بشّار بن بُرد و ابن مقفّع و حمّاد راویه و حماد عَجرَد دوستی و نشست و برخاست داشت. ربیع که به خردمندی و دوراندیشی پرآوازه بود، نخست حاجب (وزیر دربار) منصور عباسی (دوانیقی) بود. در ۱۵۴ق، که ابوایوب موریانی درگذشت خلیفه او را به وزارت خویش گزید. مهدی عباسی ربیع را از وزارت برکنار کرد، ولی وی در خلافت مهدی در آسایش می زیست. هادی او را سرپرست دیوان ها کرد، اما دیری نگذشت که بر اثر سخن چینی دشمنان ربیع، او را به زهر کشت. ربیع را به بخشندگی ستوده اند. قطیعه الربیع، از محلات بزرگ بغداد، منسوب به ربیع بوده که منصور آن را به اقطاع او داده بود.

پیشنهاد کاربران

بپرس