رزونانس مغناطیسی هسته ای

دانشنامه عمومی

تشدید مغناطیسی هسته ای ( به انگلیسی: Nuclear magnetic Resonance ) یک پدیدهٔ فیزیکی بر اساس مکانیک کوانتمی است.
در حضور یک میدان مغناطیسیهسته های عناصر مشخصی به علت خواص مغناطیسی این ذرات به دو یا چند تراز کوانتیده شکافته می شوند. الکترون ها نیز به طریقی مشابه هسته عمل می کنند. انتقالات میان ترازهای انرژیِ القاشدهٔ مغناطیسیِ حاصل می تواند با جذب تابش الکترومغناطیسی با بسامد مناسب انجام شود. درست شبیه انتقالات الکترونی که با جذب تابش فرابنفش یا مرئی صورت می پذیرد. اختلاف انرژی بین ترازهای کوانتومی مغناطیسی برای هسته های اتمی به مقداری است که با تابش در گستره ای از ۰٫۱ تا ۱۰۰MHz مطابقت دارد. طیف بینی NMR هم به منظور کارهای کمّی و هم به منظور شناسایی کیفی مولکول ها مورد استفاده قرار می گیرد. هر چند که قدرت اصلی این دستگاه در شناسایی کیفی ترکیبات آلی و زیستی بسیار پیچیده است.
در حالت عادی اختلاف انرژی بین ترازهای اسپین هسته صفر است، اما زمانی که اتم ها در حضور میدان مغناطیسی قرار می گیرند بر اساس خصوصیت زیمان، حالت تبهگن سیستم کاهش پیدا می کند. با ناپدید شدن میدان اتم تشدید کرده و تابش هایی را از خود نشان می دهد که به آن تشدید مغناطیس هسته می گویند.
طیف بینی رزونانس مغناطیسی هسته ( NMR ) بر اساس اندازه گیری تابش الکترومغناطیسی در ناحیهٔ فرکانس رادیوئی تقریباً ۴ تا ۶۰۰MHz بنا شده است. برخلاف جذب فرابنفش، مرئی و زیر قرمز، هستهٔ اتم ها به جای الکترون های بیرونی در فرایند جذب درگیرند. به علاوه برای آن که هسته حالت های انرژی مورد نیاز جهت جذب را پیدا کند، لازم است نمونه در یک میدان مغناطیسی شدید قرار گیرد. هدف عمده از به کار بردن طیف سنجی NMR، تعیین و تشخیص ساختار مولکول ها است. اطلاعات مورد نیاز برای این کار از طریق اندازه گیری، تجزیه و تحلیل و تفسیر طیف NMR با قدرت تفکیک بالا حاصل می گردد. همان طور که می دانیم در طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته؛ در غیاب میدان مغناطیسی خارجی، تمام هسته های مغناطیسی دارای انرژی برابر هستند. هنگامی که میدان خارجی اعمال می شود، جهت گیری های همسو و ناهمسو به انرژی های متفاوتی مربوط خواهند شد. تفاوت انرژی ΔE، دارای ابعاد hυ است. هستهٔ برخی از اتم ها دارای اسپین هسته ای ( I ) هستند. در عدم حضور میدان مغناطیسی، تمام حالات اسپین یک هسته، سطح انرژی یک سانی دارند اما، در حضور میدان مغناطیسی، حالات اسپسنی یکسان نخواهد بود. از جمله هسته های مهم که دارای اسپین می باشند، به هیدروژن ( 2/1I= ) و کربن 13C ( 2/1I= ) می توان اشاره کرد.
عکس رزونانس مغناطیسی هسته ایعکس رزونانس مغناطیسی هسته ای
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس