رستم و سهراب

دانشنامه عمومی

رستم و سهراب (اپرا). رستم و سهراب اپرایی تک پرده ای ساختهٔ لوریس چکناواریان است که براساس داستان رستم و سهراب در شاهنامهٔ فردوسی ساخته شده است.
این اثر به شیوه اپرای عروسکی به کارگردانی و دراماتورژی بهروز غریب پور و آهنگسازی لوریس چکناوریان نخستین بار در سال ۱۳۸۳ در تالار فردوسی تهران به روی صحنه رفت. چکناواریان کار بر روی این اپرا را پس از دریافت کمک هزینه ای از کارل ارف در زالتسبورگ، اتریش آغاز کرد. ساخت رستم و سهراب ۲۵ سال به طول انجامید و در نهایت، پس از ۱۵ سال از پایان تصنیف آن، به رهبری لوریس چکناواریان و با تک خوانی دریا دادور در نقش تهمینه، در مرداد و شهریور ۱۳۸۱ در سالن همایش میلاد تهران اجرا شد. [ ۱]
اجرای این اپرا در حدود ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه زمان می بَرَد. [ ۲] [ ۳]
به گفتهٔ چکناواریان، موسیقی زورخانه ای و موسیقی که در دسته های عزاداری ماه محرم در ایران نواخته می شود، دو منبع الهام او در تصنیف موسیقی اپرای رستم و سهراب بوده اند. چکناواریان در مجموع هشت نسخهٔ متفاوت از اپرا را در مدت ۲۵ سال تصنیف کرد. نسخهٔ هفتم تنها با سازهای ایرانی و نسخهٔ هشتم ( نسخهٔ نهایی ) برای ارکستر بزرگ نوشته شده است. [ ۲]
• راوی، تنور
• تهمینه، سوپرانو
• رستم
• سهراب
عکس رستم و سهراب (اپرا)عکس رستم و سهراب (اپرا)

رستم و سهراب (اپرای آذربایجان). رستم و سهراب ( ترکی آذربایجانی: Rüstәm vә Söһrab ) سومین اپرای موسیقی مقامی اثر عزیر حاجی بیگف، آهنگساز معروف آذربایجانی در سال ۱۹۱۰ است که با ترکیب بندی و توجه به منظومه "شاهنامه" اثر فردوسی و در علم عروض نوشته و اجرا شده است.
عکس رستم و سهراب (اپرای آذربایجان)

رستم و سهراب (فیلم ۱۹۶۳). رستم سهراب فیلمی هندی در سبک درام، اکشن و ماجرایی است که در سال ۱۹۶۳ تولید شده است.
پریتویراج کاپور در نقش رستم زابلی
• پرم نات در نقش سهراب
ثریا در نقش شاهزاده تهمینه
ممتاز
• مراد
عکس رستم و سهراب (فیلم ۱۹۶۳)

رستم و سهراب (فیلم ۱۹۷۱). رستم و سهراب ( به تاجیکی: Рустам ва Суҳроб ) فیلمی سینمایی در سبک ماجرایی، درام و فانتزی است. این فیلم که محصول سال ۱۹۷۱ در تاجیکستان شوروی است، با عناوین دیگری همچون «افسانهٔ جاودان رستم» و «افسانهٔ رستم» نیز شناخته می شود. این فیلم در سال ۱۹۹۱ بازنگری شد و با تغییراتی در دیالوگ ها که به گونهٔ شعر بود دوباره در تاجیکستان اکران شد. این فیلم بر اساس داستان های شاهنامهٔ فردوسی ساخته شده و تا به حال از موفق ترین فیلم های ساخته شده بر اساس «شاهنامه» محسوب می شود. هر چند که بخش هایی از فیلم با شاهنامهٔ فردوسی همخوانی ندارد.
عکس رستم و سهراب (فیلم ۱۹۷۱)

رستم و سهراب (نمایش نامه). رستم و سهراب ( انگلیسی: Rustom O Sohrab ) یک نمایش نامه حماسی اثر آقا حشر کشمیری شاعر و نمایش نامه نویس اهل کشمیر است که به زبان اردو نوشته و برای اولین بار در سال ۱۹۲۹ منتشر شد. [ ۱] [ ۲]
این نمایش نامه بازگوکننده داستان «رستم و سهراب» غم انگیزترین تراژدی شاهنامه فردوسی است.
عکس رستم و سهراب (نمایش نامه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

رستم و سهراب یکی از داستان های غم انگیز شاهنامه است و داستان مرگ سهراب جوان را به تصویر می کشد که بر اثر جنگ با رستم، به دست پدر کشته می شود.
این داستان بارها به دست محققان چاپ شده است، ازجمله با عنوان داستان رستم و سهراب ( به تصحیح مجتبی مینوی و همکاران، بنیاد شاهنامه ) ، غمنامۀ رستم و سهراب ( دکتر حسن انوری و دکتر جعفر شعار ) . معتبرترین و آخرین چاپ از این داستان را دکتر جلال خالقی مطلق با همکاری دکتر محمد افشین وفایی و دکتر پژمان فیروزبخش تصحیح و شرح کرده اند و انتشارات سخن آن را به چاپ رسانده است.
...
[مشاهده متن کامل]

روزی رستم اسباب شکار را آماده کرد و همراه اسبش رخش عازم مرزهای کشور توران شد. آن روز رستم در نزدیکی شهر سمنگان گوری شکار کرد و بعد از خوردن گور به خواب رفت. چندتن از سواران تورانی که از آن محل می گذشتند، رخش را دیدند که در دشت به چرا مشغول است. از آن رو که رخش اسب بی نظیری بود، آن را گرفته و با خود به شهر سمنگان بردند. سپس رستم از خواب بیدار شد و اسب خویش را نیافت، بسیار اندوهگین شد و به ناچار با پای پیاده برای یافتن رخش عازم شهر سمنگان شد. پادشاه سمنگان وقتی شنید که رستم برای پیدا کردن اسبش به شهر او آمده است، شادمان گشته و به پیشواز رستم شتافت. شاه سمنگان رستم را به کاخ خویش دعوت کرد و به وی قول داد که به زودی رخش را یافته و برای او خواهد آورد. تهمینه دعوت شاه را پذیرفت و به کاخ او رفت و به خوردن می و تفریح مشغول شد تا اینکه شب فرا رسید. برای رستم خوابگاه ویژه ای آماده کردند، رستم به خوابگاه رفت تا قدری بیاساید. چون پاسی از شب گذشت، دختری زیبارو و خوش اندام به خوابگاه وارد شد. رستم بیدار شد و با تعجب به دختر نگاه کرد و سپس پرسید تو کیستی؟ دختر جواب داد که من تهمینه، دختر شاه سمنگان هستم. رستم وقتی آن همه زیبای را دید سریع موبدی را برای خواستگاری نزد شاه سمنگان فرستاد. شاه از خواسته رستم بسیار خشنود گشت و رستم و تهمینه همان شب با هم ازدواج کردند. سپس رستم مهره ای را که به بازوی خویش بسته بود، درآورد و به تهمینه داد و گفت اگر فرزندمان دختر بود این مهره را به گیسویش ببند و اگر پسر بود، مهره را به بازوی او ببند. فردا صبح شاه سمنگان به رستم خبر داد که رخش را یافته است. پس رستم از ستایش صادق خداحافظی کرد و همراه رخش به سوی زابلستان ( سیستان ) رهسپار شد. نه ماه بعد تهمینه پسری به دنیا آورد که بسیار شبیه پدرش ( رستم ) بود و نام او را سهراب نهاد.

رستم و سهرابرستم و سهرابرستم و سهرابرستم و سهرابرستم و سهراب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/رستم_و_سهراب

بپرس