روضه الاعلام بمنزله العربیه من علوم الاسلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] روضة الاعلام بمنزلة العربیة من علوم الاسلام (کتاب). «روضة الاعلام بمنزلة العربیة من علوم الاسلام» تالیف محمد بن علی بن ازرق حمیری غرناطی (۸۳۱- ۸۹۶ ق) به زبان عربی است. کتاب در سال ۸۷۵ ق با موضوع علوم ادبیات عرب و فضایل آن تالیف شده است.
کتاب مشتمل بر تمهید، مقدمه محقق، چهار باب و یک خاتمه است. سه باب اول کتاب، در جزء اول، و باب چهارم، در جزء دوم آورده شده است. مؤلف، در توضیح و شرح مباحث از لطایف و ظرائفی قرآنی، روایات شریف نبوی به نقل از منابع اهل سنت و اشعار عرب فراوان استناد می کند.

[ویکی نور] «روضة الاعلام بمنزلة العربیة من علوم الاسلام» تألیف محمد بن علی بن ازرق حمیری غرناطی (831-896ق)به زبان عربی است. کتاب در سال 875ق با موضوع علوم ادبیات عرب و فضایل آن تألیف شده است.
کتاب مشتمل بر تمهید، مقدمه محقق، چهار باب و یک خاتمه است. سه باب اول کتاب، در جزء اول، و باب چهارم، در جزء دوم آورده شده است.
مؤلف، در توضیح و شرح مباحث از لطایف و ظرائفی قرآنی، روایات شریف نبوی به نقل از منابع اهل سنت و اشعار عرب فراوان استناد می کند.
کتاب به شرح و توضیح علوم عربی و تمایز و برتری این علم از سایر علوم اختصاص دارد. مؤلف اعتقاد دارد به دلیل اینکه قرآن کریم و روایات شریف نبوی به زبان عربی است و این دو از منابع بزرگ معارف الهی می باشند لذا زبان و علوم عربی نسبت به سایر علوم فضیلت و برتری دارد و تعلیم و یادگیری آن از جمله وظایف مسلمین است.
محقق کتاب سعیده علمی در مقدمه اش بر کتاب، حیات و عصر مؤلف، سبب تألیف کتاب، اساتید، شاگردان و آثار مؤلف را مورد بررسی قرار داده است.

[ویکی فقه] روضه الاعلام بمنزله العربیه من علوم الاسلام (کتاب). «روضة الاعلام بمنزلة العربیة من علوم الاسلام» تالیف محمد بن علی بن ازرق حمیری غرناطی (۸۳۱- ۸۹۶ ق) به زبان عربی است. کتاب در سال ۸۷۵ ق با موضوع علوم ادبیات عرب و فضایل آن تالیف شده است.
کتاب مشتمل بر تمهید، مقدمه محقق، چهار باب و یک خاتمه است. سه باب اول کتاب، در جزء اول، و باب چهارم، در جزء دوم آورده شده است. مؤلف، در توضیح و شرح مباحث از لطایف و ظرائفی قرآنی، روایات شریف نبوی به نقل از منابع اهل سنت و اشعار عرب فراوان استناد می کند.
گزارش محتوا
کتاب به شرح و توضیح علوم عربی و تمایز و برتری این علم از سایر علوم اختصاص دارد. مؤلف اعتقاد دارد به دلیل اینکه قرآن کریم و روایات شریف نبوی به زبان عربی است و این دو از منابع بزرگ معارف الهی می باشند لذا زبان و علوم عربی نسبت به سایر علوم فضیلت و برتری دارد و تعلیم و یادگیری آن از جمله وظایف مسلمین است. محقق کتاب سعیده علمی در مقدمه اش بر کتاب، حیات و عصر مؤلف، سبب تالیف کتاب، اساتید، شاگردان و آثار مؤلف را مورد بررسی قرار داده است. مختصری از مطالب ابواب چهارگانه کتاب به این ترتیب است: ۱- باب اول با مقدمه ای درباره مدلول اسم نحو به لحاظ لغوی و اصطلاحی شروع می شود. فضلیت و برتری علوم عربی بر سایر علوم در این باب بیان شده است. خاتمه این باب نیز مشتمل بر سه فصل در فضایل علوم عقلی ، فضایل علوم نقلی و فضایل علوم مرکب از عقلی و نقلی است. ۲- مؤلف در باب دوم کتاب در ضمن دو قاعده و دو مقام به بیان اهمیت و منفعت علم نحو و ضرورت نیاز به آن در میان مسلمانان می پردازد. ۳- نویسنده در باب سوم در ضمن دو فصل حکم استنباط و اشتغال به نحو را از دیدگاه شرع مورد بررسی قرار داده است. ۴- در باب چهارم کتاب به نسبت علوم عربی در میان سایر علوم و فواید علوم عربی پرداخته می شود. مؤلف پنج فایده را بیان می کند و در مورد هر کدام شرح و توضیح می دهد. همچنین پیرامون قواعد ادبیات عرب و شیوه به کارگیری آن مطالبی بیان می شود. مؤلف، در خاتمه کتاب پیرامون آداب متعلمین و محصلین علوم عربی و این که متعلم در برخورد با دیگران باید متخلق به چه آدابی باشد در سه بخش مطالبی را ذکر می کند.
وضعیت کتاب
فهارس آیات، روایات شریفه، ابیات و اشعار، اعلام، کنیه ها و لقب ها، قبائل و اماکن و کتب، مصادر تحقیق خطی و چاپی و موضوعات و مطالب در انتهای کتاب ذکر شده است. آدرس آیات و روایات، اختلاف نسخ و بخش هایی که در برخی نسخ افتاده و یا سفید است و توضیحاتی درباره برخی مطالب و اعلام در پاورقی ذکر شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس