زیارت اربعین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زیارت اربعین از جمله زیاراتی است که در زیارت حضرت امام حسین (علیه السلام) در روز اربعین وارد شده است. این زیارت در چهلمین روز شهادت آن حضرت است.
در حدیث معروف امام حسن عسکری (علیه السّلام) «زیارت اربعین»، یکی از پنج علامت مؤمن شمرده شده است؛ چه بر سر تربت و مزار سیدالشهدا (علیه السّلام) خوانده شود و چه از راه دور؛ بنابر آنچه به دست ما رسیده است. مهم، توجه به مفاهیم مطرح شده در این زیارت است. پیش از پرداختن به مضامین بلند این زیارت شریف، لازم است اشاره ای به سند آن کنیم.متن زیارت اربعین را حضرت صادق (علیه السّلام) به صفوان بن مهران (معروف به صفوان جمّال) آموخته است و فرموده که این زیارتنامه را هنگامی که آفتاب روز اربعین برآمد و روز بلند شد، بخواند. این توصیه، اهمیّت این زیارت ماثور را می رساند.حدیث را سید بن طاووس با سند خویش از صفوان روایت می کند. متن زیارت، در «اقبال الاعمال» سید بن طاووس، «المزار الکبیر» محمد بن جعفر مشهدی، «المصباح» کفعمی و «مصباح المتهجد» شیخ طوسی آمده است. علامه مجلسی هم در بحارالانوار، به نقل از تهذیب شیخ طوسی آن را نقل کرده است. گرچه در بعضی کلمات، تفاوت های جزئی میان نقل ها دیده می شود، ولی کلیت آن ثابت و یکسان و معتبر می باشد.
محتوای زیارت اربعین
بنابراین شایسته است که در متن و محتوای «زیارت اربعین»، دقت و تدبّر شود، تا زائران و محبان سیدالشهدا (علیه السّلام) از معارف ناب و مفاهیم بلند آن مستفیض شوند. محورهای عمده این زیارتنامه را می توان چنین بر شمرد.
← ترسیم سیمای امام
از آن به مناسبت در باب حج نام برده اند.زیارت اباعبداللَّه علیه السّلام در چهلمین روز شهادت آن حضرت (بیستم ماه صفر) مستحب موکد و در روایتی از امام حسن عسکری علیه السّلام یکی از پنج نشانه مومن شمرده شده است.
نتیجه گیری
...

[ویکی شیعه] زیارت اربعین، زیارت مخصوص امام حسین(ع) در روز اربعین است. بر اساس توصیه امام حسن عسکری(ع)، شیعیان توجه ویژه ای به انجام این زیارت دارند. برای این روز دو زیارت نقل شده است.
شیعیان عراق سعی می کنند در روز اربعین خود را به کربلا برسانند. در سال های اخیر شیعیان دیگر کشورها نیز حضور گسترده ای در اربعین حسینی دارند و غالباً بخشی از مسیر را به همراه شیعیان عراق پیاده طی می کنند. راهپیمایی اربعین یکی از بزرگ ترین اجتماعات شیعیان به شمار می رود، تعداد زائران در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۵ میلیون و در سال ۱۳۹۳ حدود ۲۰ میلیون گزارش شده است.
اربعین سید الشهدا(ع) مصادف با روز بیستم صفر است. شیخ طوسی در کتاب تهذیب و مصباح از امام حسن عسکری(ع) روایت کرده نشانه های مؤمن پنج چیز است:

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
اربعین، چهلمین روز شهادت امام حسین علیه السلام است که جان خود و یارانش را فدای دین کرد. از آنجا که گرامیداشت خاطره شهید و احیاء اربعین وی، زنده نگهداشتن نام و یاد و راه اوست و زیارت، یکی از راه های یاد و احیاء خاطره است. زیارت امام حسین علیه السلام به ویژه در روز بیستم ماه صفر که اربعین آن حضرت است، فضیلت بسیار دارد.
امام حسن عسکری علیه السلام در حدیثی علامت های «مؤمن » را پنج چیز شمرده است: نماز پنجاه و یک رکعت، زیارت اربعین، انگشترکردن در دست راست، پیشانی بر خاک نهادن و «بسم ا...» را در نماز، آشکارا گفتن: «علامات المؤمن خمس: صلاة احدی و خمسین و زیارة الاربعین...».
زیارت اربعین که در این روز مستحب است، در کتب دعا آمده است و به این گونه شروع می شود: «السلام علی ولی الله و حبیبه...» که این متن، از طریق صفوان جمال از امام صادق علیه السلام روایت شده است.
زیارت دیگر آن است که جابر بن عبدالله انصاری در این روز خوانده است و متن زیارت به عنوان زیارتنامه آن امام در نیمه ماه رجب نقل شده و با جمله «السلام علیکم یا آل الله...» شروع می شود.
مورخان نوشته اند که جابر بن عبدالله انصاری، همراه عطیه عوفی موفق شدند که در همان اولین اربعین پس از عاشورا به زیارت امام حسین علیه السلام نائل آیند.
وی که آن هنگام نابینا شده بود، در فرات غسل کرد و خود را خوشبو ساخت و گام های کوچک برداشت تا سر قبر حسین بن علی علیه السلام آمد و با راهنمایی عطیه، دست روی قبر نهاد و بیهوش شد، وقتی به هوش آمد، سه بار گفت: یا حسین! سپس گفت: «حبیب لایجیب حبیبه...» آنگاه زیارتی خواند و روی به سایر شهدا کرد و آنان را هم زیارت نمود.

پیشنهاد کاربران

بپرس