زیگورات

دانشنامه عمومی

در تمدن های باستانی آسیای غربی نیایشگاهی برای خدایان می ساختند که والاترین آن زیگورات نامیده می شد.
در زیگورات ها از بهترین و استوارترین مصالح ساختمانی آن زمان بهره گرفته شده است. زیگورات ها به شکل هرم هستند اما جنس آن ها از خشت یا آجرگلی بوده است.
زیگورات «ذیققوررت» کلمه ای اکدی است. واژه سومری آن زیقورات و ایلامی آن زیقورتو است. [ ۱]
در ایران تلفظ این کلمه از مقالات رومن گیرشمن گرفته شده و بیشتر «زیگورات» خوانده شده است، به معنای بلند و برافراشته ساختن.
. [ ۲]
بنای کوه مانند سپندی ( مقدسی ) که با روند کاهشی سطح طبقات بالایی، پلکانی بیکران تا آسمان بنا می کند.
پس از آن هم پرستشگاه ها بر بالای کوه ها همانند کوه ها ساخته شده اند. معماری بناهای کوه مانند در سرزمینهایی که به گونه ای طبیعی از کوه بی بهره بوده اند بیشتر نمایان است از جمله ۳۲ زیگوراتی که در منطقهٔ میان رودان و فلات ایران شناسایی شده اند.
زیگوراتها بناهای خشتی توپری بوده اند که همانند پلکان ساخته می شدند، همچون موجود زنده ای که از خاک آفریده شده و به سوی آسمان پیش می رود. موقعیت قرارگیری آن ها به شکلی بوده که چهار گوشه آن ها رو به چهار جهت اصلی باشد. بیشتر آن ها ۳، ۵ یا ۷ طبقه با ارتفاع تا ۱۰۰ متر که سر برافراشته اند و از رنگ سیاه در طبقه پایین به رنگ طلایی در بالاترین طبقه می رسند. بر روی بدنه زیگوراتها معمولاً نوشته هایی برای شناساندن بنا، بازگویی علت ساخت و بانی و سازنده آن حک می شده که وسیله ارتباط با زمان های تا ۵۰۰۰ سال قبل را برایمان میسر کرده است.
امروزه نیز سازه های شبیه زیگورات در معماری مدرن مشاهده می گردند.
بزرگترین و سالمترین زیگورات باقی مانده جهان زیگورات چغازنبیل ( زنبیل وارونه ) است که به دست اونتاش گال پادشاه عیلامی برای خدای اینشوشیناک حدود ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد، در ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر باستانی شوش ساخته شده است. این زیگورات با ابعاد ۱۰۳در۱۰۳ متر و به بلندای ۵۲ متر در ۵ طبقه ساخته شده بود که اکنون ۲۵متر از آن برجای مانده است.
هر ساله مردمان زیادی از شوش، شوشتر و دزفول جهت انجام مناسک آیینی ویژه به این مکان می آمده اند. در پیرامون زیگورات و دشت پهن و زیبای نزدیک دز مقیم می شدند. در روز برپایی آیین ها، خدایان موجود در پرستشگاه که با هدف یگانگی و یکپارچگی مردم در این مکان گرد آمده بودند را به بیرون، تا رود دز برده و سپس با قایق به بالادست رود، جایی که لوله های سفالین آبرسانی به منطقه یافت شده می بردند و از آنجا پیاده به نیایشگاه بازمی گرداندند. پیمودن مسیری نزدیک به ۱۰ کیلومتر چه بسا در یک روز را شاید بتوان «حج عیلامی ها» نامید.
عکس زیگورات
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

زیگورات (ziggurat)
(یا: زَقّوره) معبدی بلند و به شکل هرمی پلکانی شکل با قاعدۀ چهارگوش. زیگورات واژه ای اَکَدی از ریشه زَکّورَّه به معنی معبد بلند است که در زبان عیلامی، زَکْرَتو تلفظ می شد. زیگورات ها چندطبقه بودند. زیگورات های بلند یک طبقه هم وجود داشت؛ مانند زیگورات عیلامی هفت تپه. در رأس زیگورات اتاقک مقدس یا کوکونو قرار داشت. زیگورات ها در تمدن های بِینُ النَّهرِین و عیلام پیش از هَخامَنِشی ساخته می شد. قدیمی ترین زیگورات شناخته شده، زیگورات شهر اور با قدمت ۲۱۰۰پ م است. زیگورات بابِل معروف ترین زیگورات جهان است که با بیش از ۹۰ متر ارتفاع، توصیف آن با نام برج بابِل در عهد عتیق آمده است.

پیشنهاد کاربران

آقای هوشنگ لرستانی دبیر ادبیات که با اسم فیک ایرانی و فامیلت با یکی از قوم های ایرانی همخونی داره. . کاملا معلومه شما اصلا ایرانی نیستی و با این اسم و فامیل قصدتون تحریف تاریخ غنی و پرافتخار ایران زمین به خصوص دوران عیلامیان که ۲۵۰۰ سال به صورت مداوم و استوار در مناطقی از رشته کوه زاگرس و جنوب غربی ایران صاحب یکی از بهترین حکومت های تاریخ بشر بودند. و در دورانی که نه خدایی بود نه پیامبری آمده بود نه کتابی از طرف خدا نازل شده بود این مردمان که از اقوام بومی و ساکنان اولیه ایران و زاگرس و حتی بین النهرین بودند صاحب یکی از شگفت انگیزترین معماری های تاریخ بشر و سازنده این معبد شگفت انگیز و چند منظوره در پایتخت حکومتشان یعنی شوش بودند که هم محل شکوه آیین مهر پرستی و الهه های که وسیله پرستیدن قدرتی فرا انسانی که هیچ بشری در دنیا قابل درک کردنش نبود. . همچنین محل جشن ها و رسومات و آیین های حکومتی و مهر پرستی عیلامیان و در آخر نشانگر قدرت وعظمت
...
[مشاهده متن کامل]

حکومت ۲۵۰۰ ساله کاملا ایرانی و عیلامی مردم زاگرس نشین بود. و این سازه باستانی به هیچ قوم و نژاد غیر ایرانی چه عرب چه یهود چه سامی و سومری هیچ ربطی ندارد و ساکنین عرب زبان خوزستان فعلی از عرب های مهاجری هستند که بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ سال قبل به این منطقه مهاجرت کردند و به عرب ایرانی معروف شدند. . . نمونه این زیگورات در هیج کجای دنیا پیدا نمیشه و فقط تشابهاتی اندک دارند و براساس آثار به دست آمده تمامی شواهد دلالت بر این دارد که این معبد توسط عیلامیان یا ساکنین کوهستان در مرکز حکومت خود ساخته شده است. . . به امید روزی که طبق اصول انسانی این مکان تاریخی مورد کاوش قرار بگیرد و فصلی جدید از تاریخ انسان و تاریخ پرافتخار ایران در اختیار عموم قرار بگیرد. . اگه تاریخ دنیا یه کتاب هزار صفحه ای باشد بی شک ۷۵ درصد این کتاب متعلق به ایران خواهد بود. . .
سایه ی هما رو سرتون🐦‍🔥

زیگورات از دو بخش زیگ و اورات تشکیل شده زیگ همان زیچ یا ذیچ است و به معنی محل یا مکان دید زدن است که ذی همان دی به معنی دیدن است و اورات میتواند به ریخت هورات و خورات هم باشد که به معنی خورشید ها است و جمع خور یا اور است پس زیگ اورات محلی برای رصد اجرام آسمانی است.
معبد برج مانند
زی گورات: گورات جمع گور به معنی قبر.
گور زندگان بر عکس گور مردگان که در زمین کنده میشود، در ارتفاع قرار میگیرد. منظور محل زندگی خدایان یا عبادتگاه. احداث زی گورات ها در بین اقوام بومی قاره آمریکا هم مرسوم بوده است. اقوام سامری یا سومری ( سامر - مانند دریا ، سومر - به سوی دریا ) از اقوام آریایی بوده اند. در حماسه گیل گامیش کلمات زیادی پیدا میشوند که با زبانهای بومی فعلی ایرانی شباهت زیادی دارند. مثلا پدر گیل گامیش طبق متن های جدید به بعضی زبان های اروپایی ( آلمانی )
...
[مشاهده متن کامل]

Abad و مادرش Nisun که اولی به معنای ابد یا آباد و دومی نَی سان. شهر اوروک در اصل او رُخ می باشد. قوم Akkad را میتوان بصورت اَک کَد
نوشت که تقریبا به معنای کوچک قد یا کوتاه قد می باشد. شهر نینوا پایتخت دوم دولت آشور به معنای نوای نَی میباشد. ملکه شهر اوروخ که ایشتار یا ای نه نه ( inana ) باشد نام خدای مادر در باورهای اولیه قوم یهود بوده و از بعدا از آن ملکه اقتباس شده است. اهریمنی که گیل گامیش و رفیق اش اینکیدو در جنگل مقدس سرو ها اورا شکار کردند، chubaba یا خُم بابا می باشد که به معنای پدر مَی جات یا نگهدارنده خُم های مَی میباشد. و شباهت های بسیاری دیگر. به نظر میرسد که قوم یهود ، اقوام عرب و اقوام عجم در اصل و ریشه از اقوام آریایی باشند.

نام یک آثار تاریخی در چغازنبیل

کوه بلندو سرچشمه زندگی
نام یک بنای تاریخی در چغازنبیل واقع در شمال شرقی خوزستان . . .

بپرس