سارکوئیدوز

دانشنامه عمومی

سارکوئیدوز ( Sarcoidosis ) یک بیماری با علت عصبی که در آن التهاب در گره های لنفاوی، ریه ها، کبد، چشم ها ( شایع ترین آن یووئیت قدامی ) ، پوست و دیگر بافت ها رخ می دهد. واژه سارکوئیدوز به معنای «ناهنجاری گوشت مانند» است.
در این بیماری، توده کوچکی از بافت غیرطبیعی گرانولوما در اندام های خاص بدن شکل می گیرد. گرانولوماها، خوشه هایی از سلول های ایمنی هستند. در برخی مبتلایان، این گرانولوماها از بین نمی روند و در نتیجه موجب التهاب بافت و زخم شدن آن می شوند. این بیماری، تقریباً تمام اندام های بدن را مورد حمله قرار می دهد، اما اغلب بر ریه ها، چشم و پوست اثر دارد. این بیماری در سن ۲۰ تا ۴۰ سالگی شایع است. زنان بیشتر به این بیماری دچار می شوند. سارکوئیدوز در کودکان بسیار نادر است.
این عارضه به اشکال متفاوتی ظاهر می شود. گاهی تنها در یک قسمت از بدن علائمی ایجاد می کند و گاهی به طور هم زمان در چندین قسمت از بدن علائمی ایجاد می کند.
این بیماری که همچنین سارکوئید و سارکوئیدوزیس نامیده می شود شامل تجمع غیرطبیعی سلول های التهابی مزمن به نام گرانولوما است که به صورت گره ندول در ارگان های متعدد بدن تشکیل می شوند. این گرانولوم ها غیر کازئیفیه هستند و اغلب در ریه و غدد لنفاوی یافت می شوند، گرچه بالقوه هر اندامی در بدن می تواند درگیر شود. بروز بیماری اغلب تدریجی است. بیماری ممکن است بی نشانه یا مزمن باشد. بیماران مبتلا به بیماری در مراحل اولیه بیماری به طور شایعی خود بخود یا با استفاده از داروهایی نظیر کورتون و متوتروکسات بهبود می یابند. گلوکوکورتیکوئید اساس درمان سارکوئیدوز است. در برخی موارد ندرتاً بیماران مبتلا به فرم های شدید تر بیماری و درگیری شدید ریه و قلب درمان نشده و فوت می کنند.
ایجاد اسکار یا بافت جوشگاه در ریه در برخی موارد منجر به نارسایی تنفسی می شود. درگیری قلب در بیماران به صورت تپش قلب و درد سینه بروز یافته و در فرم شدید بیماری در ۵ تا ۱۰٪ مبتلایان تظاهر می کند. علت بیماری ناشناخته است ولی احتمالاً واکنش ایمنی بدن به یک عامل میکروبی یا شیمیائی سبب بروز علائم می گردد گرچه بیماری مسری و واگیردار نیست. قابل ذکر است که گاهی عوارض مواجهه شغلی با فلز برلیوم شبیه به سارکوئیدوز است ( سم شناسی شغلی نیل استیسی )
سارکوئیدوز وضعیتی است که باعث التهاب عمومی بدن می گردد. این التهاب باعث می شود تا توده های کوچکی گرانولوما در قسمت های مختلف بدن شکل گیرند. سارکوئیدوز بیشتر اوقات ریه ها و غدد لنفاوی ناحیه قفسه سینه را درگیر می کند ( سارکوئیدوز ریوی ) . اگرچه می تواند تقریباً هر قسمتی از بدن مثل چشمها، پوست، قلب، کبد، کلیه ها، غدد لنفاوی، عضلات، بینی، سینوسها، مغز و اعصاب را درگیر نماید. در واقع وجود گرانولوم های شکل گرفته در پاسخ به التهاب است که باعث ایجاد علایم در قسمت های مختلف بدن می گردد. در سارکوئیدوز ماکروفاژها پیش سازهای ویتامین D را فعال می کنند که به نوبه خود باعث کلسیفیکاسیون متاستاتیک می شود. متأسفانه علت سارکوئیدوز هنوز مشخص نشده است اما اعتقاد بر این است که یک عامل عفونی یا برخی عوامل محیطی ممکن است باعث بروز سارکوئیدوز در فردی شوند که نسبت به آن به طور ژنتیکی مستعد است.
عکس سارکوئیدوزعکس سارکوئیدوزعکس سارکوئیدوز
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس